Στο Βέλγιο κατέφυγε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Πουτζντεμόν


Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας C. Puigdemont εγκατέλειψε την Ισπανία και βρίσκεται πλέον στο Βέλγιο, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Πουτζντεμόν αντιμετωπίζει κατηγορίες για «στάση» και προσπάθεια απόσχισης τμήματος της ισπανικής επικράτειας, καθώς η Καταλονία προχώρησε σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν η περιφερειακή κυβέρνηση της επαρχίας καθαιρεθεί, με απόφαση της Γερουσίας της Ισπανίας και του πρωθυπουργού Mariano Rajoy.

Μαζί με τον τοπικό πρωθυπουργό, στις Βρυξέλλες ταξίδεψαν και ορισμένοι, άγνωστοι πόσοι, τέως υπουργοί της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας.

Ο υπουργός εξωτερικών του Βελγίου Theo Francken είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε βελγικό έδαφος.

Νωρίτερα, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας είχε απαγγείλει κατηγορίες κατά στελεχών της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και του διαλυθέντος περιφερειακού κοινοβουλίου για το αδίκημα της «στάσης» (εξέγερσης), καθώς την Παρασκευή συμμετείχαν στην κήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας από το Βασίλειο της Ισπανίας.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας καλεί να ασκηθεί δίωξη βρίσκονται, πλην του κ. Puigdemont, καθαιρεθέντες περιφερειακοί υπουργοί.

Δίωξη θα ασκηθεί κατά και της τέως προέδρου του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, Carme Forcadell, καθώς και κατά του τέως αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Oriol Junqueras.

Από το Σάββατο το πρωί, η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό  Mariano Rajoy έχει αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, με τις περισσότερες αρμοδιότητες του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης να έχουν εκχωρηθεί στην αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας Soraya Sáenz de Santamaría.

Previous Στα 4,5 δισ. ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου
Next Τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη - 8 νεκροί και 12 τραυματίες (Βίντεο)
All24 Team
About the author

All24 Team

No Comment

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.