Market Beat: Οι διεθνείς τάσεις φυγής από το ρίσκο επηρεάζουν τη δυναμική στην Αθήνα

Μοιραστειτε το

Ακόμα και οι αποδόσεις του Γερμανικού 10ετούς πήραν την ανηφόρα, μαζί με αυτές των ομολόγων της περιφέρειας του ευρώ. Το φαινόμενο αναφέρεται στη διεθνή χρηματιστηριακή ορολογία ως Reflation trade. Αυτό συμβαίνει όταν σημειώνονται πωλήσεις, στην περίπτωσή μας ομολόγων, με βάση την προσδοκία νέων εκδόσεων με πιο συμφέρουσες επενδυτικά συνθήκες. Η απότομη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, με τη Fed να δηλώνει πως η χαλάρωση θα υπάρχει μέχρι την αποκατάσταση της απασχόλησης, οδηγεί τις κινήσεις των θεσμικών. Περιμένουν πλέον το νέο πρόγραμμα τόνωσης στις ΗΠΑ και τα ευρωομόλογα λόγω πανδημίας. Η αλλαγή του πλαισίου των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα απαιτήσει νέες ισορροπίες και κατά συνέπεια, η νευρικότητα θα παραμείνει ως το τέλος του μήνα. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με τις τέσσερις συνεδριάσεις στην τρέχουσα εβδομάδα, ο ΓΔ έχει αποκτήσει κέρδη +0,79%, ο 25άρης +0,20% και ο FTSEM +2,05%. Με τα διεθνή χρηματιστήρια να αποκτούν αλυσίδα πτωτικών συνεδριάσεων το φινάλε της εβδομάδας θα καθορίσει την απόδοση των βασικών δεικτών ενώ ο FTSEM μάλλον δύσκολα θα περάσει σε εβδομαδιαία πτώση.  Η σύνοδος της Πέμπτης ήταν σχεδόν πανομοιότυπη ως προς το αποτέλεσμα στο κλείσιμο και μάλιστα στις δυο τελευταίες συνεδρίες ο τζίρος ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ. Είναι θέμα οπτικής και ερμηνείας των συναλλαγών, αλλά οι περισσότεροι διέκριναν τουλάχιστον τη διάθεση μιας μερίδας θεσμικών επενδυτών, που προσπαθούν να κινηθούν αμυντικά έναντι των πιέσεων που ασκεί μια άλλη μερίδα, η οποία προφανώς σαν επενδυτικό στοίχημα επέλεξε την κάθοδο.

Την ύπαρξή τους διαπιστώνουμε πιο εύκολα, στις μέρες που τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται συντονισμένα πτωτικά. Οι πιέσεις που ασκούν σε μια αγορά με μικρό βάθος, φέρνουν απώλειες πολύ μεγαλύτερες των ευρωπαϊκών δεικτών. Η αντίδραση των υπερασπιστών των αποτιμήσεων που κατέκτησε η αγορά μετά τα χαμηλά του περυσινού Οκτώβρη περιλαμβάνει επιθετικές τακτικές, αλλά και ήπια αμυντικές, καθώς λειτουργούν κατά περίπτωση. Κυρίως εφαρμόζουν την κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος (rotation). Αλλά με αυτήν δεν καταγράφεται άνοδος, αλλά επιτυγχάνεται η συσσώρευση, που επιλέγεται συχνά ως μόνη δυνατή λύση.

Όταν έγινε σαφές πως στη Νέα Υόρκη είχανε μαζευτεί σύννεφα που θα προκαλούσαν σημαντική πτώση στους βασικούς δείκτες, οι επενδυτές στην Αθήνα έκαναν ότι κάνουν συνήθως όταν ο Φάρος των χρηματιστηρίων εκπέμπει… κόκκινο φως. Πίεσαν σταθερά και όρισαν τιμή κλεισίματος στο κατώτερο ημέρας, που εμφανίστηκε από την περίσσεια της προσφοράς μετοχών στις δημοπρασίες. Ο πτωτικός βηματισμός της Τετάρτης μεταφέρθηκε και την Πέμπτη. Ακόμα και το πλήθος των ανοδικών blue chip δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα ο 25άρης να κλείσει στις 1851,95 οριακά ψηλότερα από τον ΚΜΟ20 ημερών (1850,6112 μονάδες). Η δυναμική σήμερα θα είναι κρίσιμη για τη συνέχεια.

Μια διαφορά από τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν η επιμονή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ΔΕΗ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Από χθες το πρωί η στήλη ειδοποίησε: Χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έπιασε το ρεκόρ στο 1,3330% στην Ασία, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020, αν και αργότερα μειώθηκε στο 1,2989%. Η προοπτική καλύτερων αποδόσεων, χωρίς κίνδυνο, θα μετρήσει στις αποτιμήσεις για τις μετοχές, όπως μέτρησε για το δολάριο αμέσως. Το γιεν είναι ευαίσθητο στα επιτόκια των Η.Π.Α. επειδή οι αποδόσεις της Ιαπωνίας είναι αγκυροβολημένες και οι υψηλότερες αποδόσεις των ΗΠΑ μπορούν να προσελκύσουν ροές επενδύσεων από γεν και σε δολάρια. Το γιεν έφτασε στο χαμηλό πέντε μηνών έναντι του δολαρίου χθες και έχει χάσει 2,7% φέτος. Δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξει άμεσα έντονη στροφή κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια στις αγορές ομολόγων. Αν όμως συνεχίσει η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ να ανεβαίνει και αποσυρθούν κεφάλαια από τις μετοχικές αξίες θα το “καταλάβει” και ο ΓΔ όπως και τα ελληνικά ομόλογα

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η άνοδος του πλήθους των αιτήσεων για την έκδοση επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ προκάλεσε την υποχώρηση των τιμών στη Wall Street. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 861.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου από 848.000 μία εβδομάδα νωρίτερα.  Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 765.000 αιτήσεις. Παράλληλα, η κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,38% ή 119,68 μονάδες, στις 31.493,34, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,44% στις 3.913,97 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,72% στις 13.865,36 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των 3Μ (+1,5%) και Coca- Cola (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-6,4%) και Boeing (-3,3%).

Στο μεταξύ, οι αναλυτές παρακολουθούν τις διακυμάνσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχίες για φυγή των επενδυτών από το χρηματιστήριο προς την αγορά των ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε πιάσει υψηλό έτους στο 1,333%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου έχουν στρέψει την προσοχή τους οι επενδυτές.

Η βρετανική τράπεζα Barclays ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στο δ’ τρίμηνο 220 εκατ. λίρες, έναντι 681 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές 17 εκατ. λιρών. Παράλληλα τα έσοδα μειώθηκαν στα 4,94 δισ. από 5,3 δισ. πέρυσι. Επιπλέον, η Credit Suisse γνωστοποίησε ζημιές 353 εκατ. ελβετικά φράγκα για το δ’ τρίμηνο μετά από υψηλές προβλέψεις. Στο σύνολο της χρήσης, τα καθαρά έσοδα της τράπεζας ανήλθαν σε 2,7 δισ. φράγκα, έναντι των 2,8 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Η Airbus ανακοίνωσε ζημιές 1,1 δις. ευρώ το 2020, περιορίζοντας τις απώλειες παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τομέας των αερομεταφορών εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,82% στις 412,70 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -1,4% στις 6.617,15 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,16% στις 13.886,93 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,65% στις 5.728,33 μονάδες.

ΧΑ

Συνέχεια στην παράλληλη με τα διεθνή πτώση  -0,83%, με τις Τράπεζες στο -2,96% 

Την διαπραγμάτευση σφράγισε το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τη ΔΕΗ την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την ΒΙΟ για άλλη μια μέρα, ενώ επιβάρυναν τον  25άρη οι Τράπεζες αν και η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 18 από τα  blue chip. Υπήρξε συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές άνοιξαν και συνέχισαν ελαφρά πτωτικά και επίσης συντονισμένα, διατήρησαν καθοδική πορεία  που τα κράτησαν σε απώλειες με αναμενόμενη την αύξηση της μεταβλητότητας στη Wall Street, όσο λειτουργούσε η Αθήνα . Εδώ, το κατώτερο σημειώθηκε στο τέλος των δημοπρασιών  και ήταν κοντά στις 782 μονάδες. Το ανώτερο ορίστηκε με τη συμπλήρωση μίας και μισής ώρας και ήταν κοντά στις 795 μονάδες. Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 63,5 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων πάνω από 4,5 εκατ. Ξεχώρισαν για την ημερήσια πτώση τους σε μέρα διόρθωσης με απώλειες άνω του -2% οι ΠΕΙΡ ΕΤΕ TITC ΕΥΡΩΒ ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ. Ενώ στον αντίποδα, με κέρδη μεγαλύτερα του +0,8% έκλεισαν οι ΔΕΗ ΒΙΟ και ΑΡΑΙΓ.

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε δυναμική δυο κατευθύνσεων σε θετικό κυρίως πεδίο ως τις 15:25 και κατόπιν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,83% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη ως +0,80% και γενικότερα μεταβολές αρκετά καλύτερες από των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο πρώτο μέρος.  Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 782,32 μονάδες, δηλαδή πάνω στο κατώτερο μέρας.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 790,22 με ανοδικό  χάσμα  (1,47 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (788,75), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με

τάση που όρισε ο ΔΤΡ. Κυριάρχησε αμέσως μετά από την έναρξη ζήτηση, με οδηγό τις εντολές αγοράς για τις τράπεζες και για τις περισσότερες μετοχές του 25άρη. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 12:00 και ήταν οι 795,07 από 796,58 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 17:12 ήταν οι 782,23 από 785,31 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η αγορά σφραγίστηκε από το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών σε ορισμένες λιγοστές μετοχές του 25άρη όπως και την Τετάρτη.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική όπου επικράτησε, με  δοκιμασίες και αναταράξεις πλάγια και καθοδική κίνηση για τους δείκτες του ευρώ με παραμονή σε αρνητικό πεδίο ή επιστροφή σε αυτό στο δεύτερο μέρος. Στις δημοπρασίες εδώ, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 12,84 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 18 από τα blue  chip με πτώση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,054 από 53,390 ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip οι  ΔΕΗ +3,72%, ΒΙΟ +1,85% και  ΑΡΑΙΓ +0,80%. Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΠΕΙΡ -5,72%, ΕΤΕ -3,78%, ΤΙΤC -2,50%, EYΡΩB -2,48% ΜΥΤΙΛ -2,08% και ΑΛΦΑ -2,06%.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά χαμηλότερο  έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 4,575 από 12,758 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, και ΟΛΠ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 0,870% από 0,808%  την προηγούμενη.

Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,96%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,06% από -2,94%, την ΕΤΕ στο -3,78% από -0,95, ΕΥΡΩΒ στο -2,48% από -1,05% και την ΠΕΙΡ στο -5,71% από -4,52%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,68% από -0,45%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 10) έναντι των καθοδικών (18 από 14) και ένα την ΕΕΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,83% οδηγήθηκε στις 782,23 από 788,75 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1851,95 από 1873,84 με πτώση -1,17%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,487 από 67,266 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,575 από 12,758 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 42 από 32, των καθοδικών 57 από 63 την Τετάρτη και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 24 από 22.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Στην προτελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο σχεδόν ισοδύναμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,08 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 21,89 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1887,75, εμφανίστηκε στις 12:00. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 1851,95  μονάδες. Το κλείσιμο στις 1851,95  από 1873,84 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,17% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 23,978  εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 1970 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1886,75  μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1852,00  , με τελευταίες πράξεις στις 1852,00  από 1874,00 και περιορίστηκαν σε 1193 από 2228 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε σημαντικό ενδιαφέρον και για την σειρά Μαρτίου με 2389 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1884,00 μονάδες και κατώτερο τις 1848,75 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1848,75  από 1872,25 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 4736 από 3528 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 40  συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1850 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 90 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850 τις 1900 και τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 37 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1875 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου επίσης διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1825 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΠΕΙΡ με 10495 συμβόλαια λήξης Μαρτίου και 38 για τη σειρά Ιουνίου, της ΑΛΦΑ με 8792 , της ΕΤΕ με 5295, της ΕΥΡΩΒ με 4760, της ΔΕΗ με 1613 και του ΟΤΕ με 291 συμβόλαια για την σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 1000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ και στα 200 για ΙΝΤΚΑ. 

Τα χρηματιστήρια απόκτησαν καθοδική δυναμική αλλά το ίδιο ισχύει για τα ομόλογα σε παγκόσμια κλίμακα καθώς οι θεσμικοί ανησυχούν από το μέγεθος του χρέους ανά οικονομία που αφορά  τις πιο αναπτυγμένες στον κόσμο. Η δυναμική των τραπεζών που επηρεάζονται από την αγορά ομολόγων παραμένει μετά και τη χθεσινή σύνοδο πτωτική.

Αυτά οδήγησαν στις ακόλουθες παρεμβάσεις από τους εγχώριους αναλυτές: Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε: “Η δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων για το Παγκόσμιο χρέος, που φτάνει το 365% του Παγκόσμιου ΑΕΠ στο τέλος του 2020, προκαλεί εύλογες αναταράξεις στην Αγορά διεθνών ομολόγων, ιδιαίτερα των Αμερικανικών, με άνοδο στις τιμές τους. Εξέλιξη επιβαρυντική για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια”.

Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Οι ταλαντώσεις στα τρέχοντα επίπεδα θα συνεχιστούν, εν αναμονή θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και των επερχόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου. Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν με το εγχώριο 10ετες να κινείται και αυτό πάνω από το 0,8% (mid ytm), ήτοι στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Νοεμβρίου. Εκτιμούμε άνοδο μέχρι και την περιοχή του 1,20% (mid ytm), αυτό, πιθανότατα, να μην αποτελέσει πρόβλημα στις εγχώριες αποτιμήσεις μετοχών”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Ελληνική Αγορά, διέσπασε επικίνδυνα την στήριξη των 785 μονάδων και περιμένουμε αύριο την εβδομαδιαία επιβεβαίωση. Η αδυναμία είναι εμφανής και από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Όμως και οι Διεθνείς Αγορές, μετά τα πρόσφατα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, αρχίζουν να προβληματίζουν για το αν ήρθε η ώρα για μια βαθύτερη διόρθωση. Παρά την διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και την εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων & ευρώ, τα συνεχιζόμενα προβλήματα λόγω πανδημίας, οι κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης των ΗΠΑ άνω του 1,30% προβληματίζουν. Η εμφάνιση μικρών (προς το παρόν), πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αυξάνει τον αριθμό των Σκεπτικιστών Αναλυτών που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την συνέχεια, αν μάλιστα διασπαστεί το σημαντικό επίπεδο αντίστασης του 1,50% για την 10ετη έκδοση των ΗΠΑ.

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αν και μεσομακροπρόθεσμα συνεχίζει να παραμένει σε ανοδική τάση, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον συγχρονισμό της με τις Ξένες Αγορές μόνο στις πτώσεις, αλλά και την αδυναμία της να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά (829,45), κορυφώνοντας την αντίδραση σε χαμηλότερα επίπεδα (804,50). Η δριμύτερη επάνοδος της πανδημίας στα μεγάλα Αστικά Κέντρα, το νέο lockdown, αλλά και η 3ημερη κακοκαιρία, λειτούργησαν επιβαρυντικά στην Αγορά. Όμως η μεγάλη ανησυχία όλων είναι η επερχόμενη τουριστική περίοδος και το ποσοστό επαναφοράς της, στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Βραχυπρόθεσμα οι βασικοί δείκτες όσο και η πλειοψηφία των μετοχών, παρουσιάζουν κόπωση, με (ύποπτη) εξαίρεση την μετοχή της ΔΕΗ, λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΗΕ. Οι 795 μονάδες του ΓΔ & οι 1905 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες & αύξηση του όγκου συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα & την ψυχολογία. Θα απαιτηθεί σίγουρα η συμμετοχή περισσότερων τίτλων, πέραν της συνήθους ανακυκλούμενης γνωστής πεντάδας, για να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας.

Ο ΔΤΡ, έχει δημιουργήσει νέο επίπεδο ταλάντωσης, κινούμενος πλέον στο οριζόντιο κανάλι των 480 – 435 μονάδων. Αναμένουμε την διάσπαση ενός εκ των δύο επιπέδων για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, αν & η προσέγγιση των 400 μονάδων δεν φαντάζει αδύνατη, με δεδομένη την αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου της ΠΕΙΡ.

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Ξένοι Οίκοι – Οργανισμοί αρχίζουν να επισημαίνουν τις δυσκολίες επιστροφής στην ομαλότητα με πρόσφατες εκθέσεις τους και να υποβαθμίζουν τους αναπτυξιακούς στόχους για το 2021, δείχνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Χώρα το 2021.

Έτσι το τελευταίο διάστημα και η Ομολογιακή Αγορά, παρά την συνεχή βοήθεια της ΕΚΤ, αρχίζει να απομακρύνεται από τα πρόσφατα χαμηλά της, παρουσιάζοντας 55% αύξηση των αποδόσεων στην 10-ετια. Επιπλέον αρχίζει να ανοίγει η ψαλίδα αποδόσεων μεταξύ των κοντινών (μέχρι 5ετια) και των μακρινών λήξεων (>10ετιας) των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, “ηχώντας το 1ο καμπανάκι ανησυχίας”, αν και απέχουμε ακόμα αρκετά από τα επίπεδα συναγερμού (1,50%).

Αν και οι ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην πραγματική Οικονομία παραμένουν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν, ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Τα μηδενικά Τραπεζικά επιτόκια αποτελούν τον οδηγό, για στροφή των Επενδυτών σε ποιοτικές μερισματούχες μετοχές. Αρκετοί τίτλοι έχουν προσεγγίσει τον ΚΜΟ 200 ημερών, σηματοδοτώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην Αγορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεταβλητότητα είναι ισχυρό όπλο, που θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας, αρκεί να ξέρουμε τι, πως, πότε και κυρίως γιατί αγοράζουμε, ή πουλάμε.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν από τις κορυφές όλων των εποχών σήμερα Παρασκευή 19/2, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων με μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης και τα κατώτερα των προσδοκιών δεδομένα των ΗΠΑ μείωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, ενώ ο χρυσός έφτασε στο χαμηλό για το επτάμηνο.

Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε τελευταία πτώση 0,1% στα 733,67 από το ρεκόρ των 745,89 που άγγιξε την Πέμπτη. Ενώ στις 9:00 είχε μεταβολή -0,11% και ήταν στις 733,87 μονάδες. Ο δείκτης βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια μικρή εβδομαδιαία απώλεια μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες κερδών. Από την αρχή του έτους, ο δείκτης σημείωσε άνοδο σχεδόν 10,5% σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενος από νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές χαλάρωσης σε όλο τον κόσμο.

Την Παρασκευή, ο δείκτης αναφοράς S & P / ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε αρχικά -0,8%. Ενώ στις 9:00 είχε μεταβολή -1,34% και ήταν στις 6794 μονάδες. Αρχικά, ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4%. Ενώ στις 9:00 είχε μεταβολή -0,72% και ήταν στις 30017,92 μονάδες. Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν με κόκκινο χρώμα με τον δείκτη των blue-chip CSI300 κάτω κατά -0,6%. Ενώ στις 9:00 είχε μεταβολή +0,18% και ήταν στις 5778,84 μονάδες.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...