Market Beat: Η ανοδική ορμή στο ΧΑ δοκιμάζεται, καθώς μειώνεται η διάθεση για ρίσκο διεθνώς

Μοιραστειτε το

Αν σήμερα δεν κυριαρχήσουν οι πιέσεις, η κίνηση ως τις 885 μονάδες μπορεί να αφήσει πολλούς εκτός νυμφώνα, για καιρό. Βέβαια για να λέμε και του κατακαμένου ιδιώτη επενδυτή το δίκαιο, οι επόμενες, μετά τη δεύτερη βδομάδα του Νοέμβρη, δεν περιέλαβαν στην πορεία του τρένου της ανόδου αρκετές με ικανή διάρκεια “στάσεις”, για επιβίβαση του κοινού. Αν υπάρξει αυτή τη βδομάδα, μπορεί να διαρκέσει ως τις 10 Δεκέμβρη. Μέρα που ανακοινώνει την τελευταία της απόφαση για το 2020 η ΕΚΤ και ακολουθεί, η show me the money για την πανδημία Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ενώ το πιθανότερο ήταν το ανοδικό ξεκίνημα στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα, μετά τα ρεκόρ υψηλών βίου την Παρασκευή στους βασικούς δείκτες της Wall Street, να καταλήξει με ανοδικά κλεισίματα, η εξέλιξη περιέλαβε μαζικές ρευστοποιήσεις θέσεων σε αρκετά χρηματιστήρια. Παράλληλα απόκτησαν καθοδική δυναμική τα ΣΜΕ των δεικτών της αγοράς της Νέας Υόρκης. Έτσι οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν από τα ρεκόρ σήμερα Δευτέρα 7/12, μετά από ρεπορτάζ του Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονταν να επιβάλουν κυρώσεις σε ορισμένους Κινέζους αξιωματούχους, που υπογράμμισαν τις γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19.

Το Reuters ανέφερε αποκλειστικά, ότι σύμφωνα με πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν κυρώσεις σε τουλάχιστον δώδεκα Κινέζους αξιωματούχους για τον φερόμενο ρόλο τους στην παρέμβαση του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. Η κίνηση έρχεται καθώς η διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ασκεί πίεση στο Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του.

«Ένα πράγμα για το οποίο ανησυχεί η αγορά είναι ότι κατά την «έξοδό του» ο Τραμπ θα αναζητούσε την εφαρμογή αντιποίνων στην Κίνα. Έτσι, αυτά τα νέα απαντούν σε αυτόν τον φόβο». Δήλωσε ο Kyle Rodda, της IG Markets στη Μελβούρνη. «Στο τέλος της ημέρας, η αγορά γνωρίζει ότι έχουν απομείνει μόνο έξι εβδομάδες. Η ευρύτερη εστίαση εξακολουθεί να είναι η διάθεση των εμβολίων και τα φορολογικά κίνητρα των ΗΠΑ».

«Το εμβόλιο θα σπάσει τη σχέση μεταξύ της κινητικότητας και του ποσοστού μόλυνσης, επιτρέποντας την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ παγκόσμια σε περισσότερες από δύο δεκαετίες», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan σε ένα σημείωμα, προβλέποντας την παγκόσμια ανάπτυξη 4,7% το 2021.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που προκαλεί αμφιθυμία, θα αναπτύξουν οι επενδυτές στο ΧΑ τις κινήσεις τους, με τους περισσότερους εγχώριους παράγοντες να αναμένουν μια διόρθωση. Μόνο που για άλλους αυτή θα είναι ευκαιρία για σχηματισμό θέσεων, ενώ για ορισμένους είναι η αρχή μιας σημαντικής πτώσης. Η υποψία μας για την αύξηση της ζήτησης ελληνικών μετοχών και δη τραπεζικών, σχετίζεται περισσότερο με μέτρα που θα ευνοήσουν την οικονομία δραστικά.  Γίνονται ενίοτε γνωστά μέσω ορισμένων, χαμηλού προφίλ, θεσμικών οργάνων της ΕΕ που έχουν συμβουλευτικό ρόλο  και ελέγχουν κυρίως την νομιμότητα μελλοντικών αποφάσεων. Μόνο έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε, κατά ένα ποσοστό, και  την μόνιμη επιφυλακτικότητα των εγχώριων επενδυτών, που αντί μιας αισιόδοξης θεώρησης, έχουν σαν αντίβαρο την άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων όταν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία σταματήσουν. Κατά βάθος, οι περισσότεροι συντάσσονται με την πρόσφατη τοποθέτηση του Πέτρου Τσούρτη της Merit Sec.: Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις ΑΜΚ θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας.

Με όλα όσα ωθούν τη διάθεση για ρίσκο δεδομένα στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, ενώ τα ρεκόρ της πανδημίας ξεπερνούσαν τα προηγούμενα σε κρούσματα και θανάτους, η Αθήνα εμφάνισε τάσης ανεξαρτησίας και με σχετικά υψηλούς τζίρους διέψευσε τους απαισιόδοξους. Δηλαδή εκείνους που απέδιδαν την κίνηση των τιμών, στην ανάγκη των θεσμικών χαρτοφυλακίων να βελτιώσουν την αποτίμηση τους στο τέλος Νοέμβρη, ενώ “χρέωναν” την εκτίναξη του τζίρου, στην αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI. Τη διαφορά σύμφωνα με την γνώμη των περισσότερων εγχώριων αναλυτών έκανε η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων. Καθώς αποκάλυψαν την ύπαρξη επιχειρήσεων που εμφάνισαν ανθεκτικότητα στην κρίση από την πανδημία, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα γεγονότα της εβδομάδας

Με μαραθώνιο όπου οι δρομείς «ξεπερνούν το 40ο χιλιόμετρο» του μόλις 42 χιλιομέτρων αγώνα, παρομοίασε αξιωματούχος της ΕΕ την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων. Αλλά τέσσερις εβδομάδες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, το αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία αποτελεί σαφώς κίνδυνο. Η Βρετανία πρόκειται να ενοχλήσει περαιτέρω την ΕΕ. Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο θα προχωρήσει σε προσχέδια νόμων που παραβιάζουν προηγούμενη συνθήκη του πολύκροτου διαζυγίου. Προβλέπει επίσης νέα νομοθεσία, ενδεχομένως με περισσότερες διατάξεις που παρακάμπτουν τμήματα της προηγούμενης συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ.

Επίσης η διήμερη συνάντηση κορυφής από τις 11 Δεκεμβρίου στοχεύει, να τερματίσει ένα αδιέξοδο για το πακέτο δαπανών ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας στις οικονομίες που πλήττονται από το COVID, το οποίο εμποδίζεται από την Πολωνία και την Ουγγαρία. Η Πολωνία φαίνεται τώρα ότι μπορεί να συμβιβαστεί.

Και η ΕΚΤ, η οποία προτρέπει για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα, ελπίζει να επιτευχθεί συμβιβασμός. Συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται να αυξήσει τη νομισματική στήριξη για την οικονομία. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί το ΔΣ της ΕΚΤ να μπει στον πειρασμό να συγκρατήσει κάποια πυρομαχικά από το οπλοστάσιό της για να “ενθαρρύνει” τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο. Ωστόσο, αυτή η κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να προκληθεί πτώση στις αγορές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ως αυριανά… θύματα της ανόδου τους, αντιμετωπίζονται τα χρηματιστήρια

Για άλλη μια εβδομάδα τα περισσότερα χρηματιστήρια στον κόσμο κινήθηκαν ανοδικά και μόλις 3 από τους 18 δείκτες που παρακολουθούμε συστηματικά, εμφάνισαν οριακές εβδομαδιαίες απώλειες. Η φόρα για αυτή την δυναμική δόθηκε επί τρεις Δευτέρες με αντίστοιχες ενέσεις αισιοδοξίας μέσω εμβολίων για τον COVID-19.

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, η Pfizer ανακοίνωσε ότι είχε ένα εμβόλιο Covid-19 έτοιμο για χρήση, αν και απαιτεί εξαιρετικά ψυχρή αποθήκευση. Μια εβδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, η Moderna ανακοίνωσε ότι το έτοιμο για χρήση εμβόλιό της απαιτεί κανονική ψύξη. Και οι δύο έχουν αξιοσημείωτα ποσοστά αποτελεσματικότητας άνω του 90%. Τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, η Oxford-AstraZeneca ανέφερε επίσης ότι έχει ξεκινήσει δοκιμές σε ένα εμβόλιο, αλλά είχε μειωμένη πιθανότητα να εγκριθεί γρήγορα από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι αγορές την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ανακουφίστηκαν επίσης, βλέποντας τον 78χρονο κ. Μπάιντεν να επιλέγει έμπειρους ανθρώπους, που έχουν εργαστεί για προηγούμενες Δημοκρατικές διοικήσεις, για να καλύψουν κορυφαίες θέσεις στη διοίκησή του.

Αισιοδοξία στα όρια της υπερβολής

Με αυτή την ορμή ξεκίνησε η εβδομάδα και στην εξέλιξή της διαπιστώθηκε πως οι “ταύροι” κυριαρχούν στις συναλλαγές, ακόμα και όταν οι Επενδυτικοί Οίκοι ειδοποιούν για προσωρινή μεν, αλλά υπολογίσιμη επιβράδυνση, στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Όλοι ωστόσο αισιοδοξούν για την πορεία των αποτιμήσεων στο μέσο της επόμενης χρονιάς. Η στήλη συμφωνεί με τη θέση πολλών από το στρατόπεδο των αισιόδοξων, που ανησυχούν για το πλήθος των “ταύρων” αυτή την εποχή στα χρηματιστήρια της Wall Street.

O Δρ Ed Yardeni αναρωτιέται τι θα συμβεί όταν κάτι πάει στραβά και τι μπορεί να είναι αυτό που θα το προκαλέσει. Θεωρεί ότι η δημιουργία μιας λίστας με αιτίες ανησυχίας δεν είναι δύσκολη προς το παρόν.

Α) Υπάρχουν πάρα πολλοί “ταύροι”. Ο δείκτης Bull / Bear που καταρτίστηκε από την Investors Intelligence αυξήθηκε φθάνοντας στο 3,76 κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου. Οι ενδείξεις άνω του 3,00 μερικές φορές παρέχουν σήματα πώλησης, αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο οι αναγνώσεις κάτω από το 1,00, που ήταν πάντα εξαιρετικά σήματα αγοράς. Το ποσοστό των “ταύρων” αυξήθηκε στο 64,6%, το οποίο είναι η υψηλότερη τιμή από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2018. Το ποσοστό που αναμένει διόρθωση ήταν 18,2%, η χαμηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2006! Το ποσοστό των “αρκούδων” ήταν μόνο 17,2%.

Β) Μεταξύ των πιο απροσδόκητων και εφιαλτικών σεναρίων θα ήταν η σημαντική ανάκαμψη του πληθωρισμού, που θα προκαλέσει απότομη αύξηση των επιτοκίων. Η άνοδος των επιτοκίων πιθανότατα θα προκαλούσε μια πολύ σοβαρή διόρθωση στο χρηματιστήριο, με επανυπολογισμό του Ε (κερδών) στο Ρ/Ε. Η διόρθωση θα μπορούσε να μετατραπεί σε bear market εάν τα υψηλά επιτόκια θάψουν εταιρείες φαντάσματα, που τους έχει επιτραπεί να ζήσουν, αναχρηματοδοτώντας τα χρέη τους με χαμηλά επιτόκια.

Γ) Την Παρασκευή, ο S&P 500 ήταν περίπου 16,0% πάνω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών. Και αυτό θεωρείται μια ένδειξη για έναρξη σχηματισμού φούσκας στη διαμόρφωση των τιμών. Μεγαλύτερες υποψίες προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι στο τέλος Νοεμβρίου, το 90,7% των εταιρειών του S&P 500 διαπραγματεύονταν πάνω από τους ΚΜΟ200. Αυτή είναι η υψηλότερη ανάγνωση από τον Ιούλιο του 2013 και αποτελεί πτωτικό μήνυμα για τους επενδυτές που επιλέγουν κέρδη από κινήσεις κόντρα στο ρεύμα. Καταλήγει ο Ed Yardeni: Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής (bull) αγοράς από το 2009, οι προβλέψεις μας για τον S&P 500 ήταν, είτε οι πιο αισιόδοξες, είτε μεταξύ των πιο αισιόδοξων εκ των επενδυτικών στρατηγικών για τη Wall Street. Τώρα, άλλοι μας ξεπερνούν. Θα τους αφήσουμε να έχουν τη δόξα. Θα θέλαμε να δούμε λιγότερους  “ταύρους”.

Το δεύτερο κύμα πληγώνει

Τα στοιχεία στη μεγάλη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ, την Παρασκευή, προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση. Αφού ανακοινώθηκε ότι το Νοέμβριο δημιουργήθηκαν, περίπου το ήμισυ των θέσεων εργασίας που είχαν προβλεφθεί από οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Όμως, τα ενοχλητικά σημάδια για την αγορά εργασίας δεν περιορίστηκαν στο πλήθος των νέων θέσεων εργασίας, το οποίο έδειξε την ασθενέστερη αύξηση της απασχόλησης από την ανάκαμψη που ξεκίνησε μετά από την κρίση του COVID-19, νωρίτερα αυτό το έτος. Η έκθεση τροφοδοτείται από δύο έρευνες – μία από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και μία από τα αμερικανικά νοικοκυριά. Τα δεδομένα  για τη συνολική απασχόληση από τις επιχειρήσεις είναι λιγότερο θορυβώδη από τα αποτελέσματα των νοικοκυριών, αλλά πιο συχνά οι δύο κινούνται τουλάχιστον προς την ίδια κατεύθυνση. Το Νοέμβριο δεν το έκαναν. Οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι προσθέτουν 245.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, αλλά τα νοικοκυριά ανέφεραν ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 74.000. Ήταν η πρώτη αρνητική αποτύπωση σε αυτή τη σειρά, από την ιστορική κατάδυση στην απασχόληση, τον Απρίλιο.

Μια πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank που αναφέρεται σε άρθρο του Forbes στις 27 Νοεμβρίου, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει έναν ακόμα κύκλο δημοσιονομικών κινήτρων, ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εκτροχιασμού της ανάκαμψης των θέσεων εργασίας. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι “περίπου το 95% του ΑΕΠ προέρχεται από περιοχές με επιδεινούμενες τάσεις για τον Covid.”

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι

Με μαραθώνιο όπου οι δρομείς «ξεπερνούν το 40ο χιλιόμετρο» του μόλις 42 χιλιομέτρων αγώνα, παρομοίασε αξιωματούχος της ΕΕ την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων. Αλλά τέσσερις εβδομάδες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, το αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία αποτελεί σαφώς κίνδυνο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, μίλησαν το Σάββατο και ανέθεσαν στις ομάδες τους να επαναλάβουν τις συνομιλίες, σε μια τελευταία προσπάθεια να γεφυρώσουν σημαντικές διαφορές. Πηγές έδωσαν μια απαισιόδοξη ανάγνωση μετά την συνομιλία των Johnson και von der Leyen το Σάββατο. «Αυτή είναι η τελευταία ρίψη των ζαριών. Πρέπει να γίνει μια δίκαιη συμφωνία που να λειτουργεί και για τις δύο πλευρές, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν η ΕΕ είναι πρόθυμη να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας και του ελέγχου». Δήλωσε βρετανική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Η Βρετανία πρόκειται να ενοχλήσει περαιτέρω την ΕΕ. Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο θα προχωρήσει σε προσχέδια νόμων που παραβιάζουν προηγούμενη συνθήκη του πολύκροτου διαζυγίου. Προβλέπει επίσης νέα νομοθεσία, ενδεχομένως με περισσότερες διατάξεις που παρακάμπτουν τμήματα της προηγούμενης συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ.

Επίσης η διήμερη συνάντηση κορυφής από τις 11 Δεκεμβρίου στοχεύει, να τερματίσει ένα αδιέξοδο για το πακέτο δαπανών ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας στις οικονομίες που πλήττονται από το COVID, το οποίο εμποδίζεται από την Πολωνία και την Ουγγαρία. Η Πολωνία φαίνεται τώρα ότι μπορεί να συμβιβαστεί.

Και η ΕΚΤ, η οποία προτρέπει για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα, ελπίζει να επιτευχθεί συμβιβασμός. Συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται να αυξήσει τη νομισματική στήριξη για την οικονομία. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί το ΔΣ της ΕΚΤ να μπει στον πειρασμό να συγκρατήσει κάποια πυρομαχικά από το οπλοστάσιό της για να “ενθαρρύνει” τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο. Ωστόσο, αυτή η κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να προκληθεί πτώση στις αγορές. Ενώ το ευρώ που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα 2-1 / 2 ετών είναι μια επιπλέον επιπλοκή για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα παρά λιγότερα.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το 83,33% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη, ενώ τρεις είχαν μικρή πτώση, δηλαδή περίπου ίδια εικόνα με τις τέσσερις προηγούμενες. Όλα τα χρηματιστήρια που παρακολουθούμε, απομακρύνθηκαν από το bear market και διψήφια πτώση γράφει μόνο ο IBEX της Ισπανίας. Ο S&P500 με μεταβολή +1,67% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +14,50%. Ο Dow, με άνοδο +1,03%, αποδίδει στο 2020 +5,89%. Ο S&P400 με μεταβολή +1,77%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 +8,82%, ενώ ο Russell 2000 που ενισχύθηκε +2,00%, έχει κέρδη +13,42% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε αύξηση +2,12%. Στο 2020 είναι ο μόνος με τόσο μεγάλα κέρδη +38,91%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +2,87% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -13,16%. Ο DAX έπεσε -0,28%, και στο 2020 αποδίδει +0,38%, ο CAC είχε μεταβολή +0,20%, ενώ στο 2020 αποδίδει -6,17%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +1,61%, και στο έτος επίδοση -12,84%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,78%, στο έτος πέφτει -5,65%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +0,21%, και στο 2020 υποχωρεί -5,24%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,87%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -1,64%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +4,73%, κερδίζει φέτος +0,24%. Ο χρυσός με μεταβολή +2,86%, βρέθηκε στα 1842,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +20,94%. Σημειώθηκε άνοδος +1,25%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 46,09 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -24,52%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,40%, στο 2020 κερδίζει +13,08%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +3,72%, με επίδοση στο έτος +24,29%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +2,11%, και στο 2020 ενισχύεται +9,27%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -0,22%, και στο 2020 υποχωρεί -4,80%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,06% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +12,93%.

ΧΑ

Εβδομάδα προετοιμασίας για το φινάλε του 2020

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας και τελευταία του Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν αρκετές εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,09%), με αποτέλεσμα ο ΓΔ, με μεταβολή +0,04%, οδηγήθηκε στις 736,92 από 736,60 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1753,54 από 1753,75 με πτώση -0,01%. Μετά από αυτό, τίποτε δεν προϊδέαζε για τη δυναμική της Τρίτης και πρώτης συνόδου του Δεκεμβρίου.  Ο ΔΤΡ με υπολογίσιμα κέρδη στο πρώτο τρίωρο, στις 17:00 είχε κέρδη +10,55%, και έκλεισε στο +9,94%. Ο ΓΔ με μεταβολή +2,89% οδηγήθηκε στις 758,22 μονάδες, όταν ο 25άρης με κέρδη +3,07%, έκλεισε στις 1807,32.

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, παρουσιάστηκαν πάμπολλες εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,16% οδηγήθηκε στις 759,47 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1812,45 με κέρδη +0,28%, ενώ οι δείκτες στην ΕΕ απώλειες. Ωστόσο ο τζίρος παρέμεινε πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αναφοράς έπιασε την υψηλότερη τιμή στη βδομάδα και ήταν το 0,692%. Την Πέμπτη οι Τράπεζες παραπάτησαν, με 3 στις 4 του 25άρη αμετάβλητες, μετά από μάχες. Αλλά η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 11) έναντι των καθοδικών (6 από 14) και τρία στα αμετάβλητα. Έτσι ο ΓΔ με μεταβολή +0,97% οδηγήθηκε στις 766,82 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1834,49 με κέρδη +1,22%.

Η δεύτερη μεγάλη ώθηση στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς ήρθε την Παρασκευή. Όταν οδηγήθηκε στα 52,829 δις ευρώ, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή (27/11) ήταν στα 50,197 δις. Ο ΓΔ με μεταβολή +2,36% οδηγήθηκε στις 784,95 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1882,60 με κέρδη +2,62%. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,629% από 0,648% στις 27/11. Όσο για τον μέσο ημερήσιο τζίρο την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη διαμορφώθηκε στα 128,675 εκατ. ευρώ από 75,176 εκατ. την τελευταία του Νοέμβρη, με τα πακέτα στα 9,63 εκατ. ευρώ τη μέρα, από 7,726 εκατ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +6,56%, με επίδοση για το Δεκέμβριο +6,52%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +7,25%, και στον μήνα κέρδισε +7,36%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,50%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +2,93%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -14,37%, ο 25άρης -18,08% όταν ο FTSEM υποχωρεί -11,95%.

Η εικόνα των blue chip

Απομένουν λιγότερες από 20 συνεδρίες ως το τέλος του έτους. Στην κατάταξη με βάση τη μεταβολή στην  πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, θα αναφέρεται και η απόδοση του Α & Β εξάμηνου μαζί με την ετήσια.

Στα (7) blue chip με επίδοση που ξεπερνά αυτή των βασικών δεικτών συναντάμε τις

ΕΤΕ +28,85% με απόδοση στο Α΄ εξ. -58,68%, ενώ στο Β΄ κέρδισε +56,93% και χάνει -35,15% στο έτος,

  • ΑΛΦΑ +16,48% και Α εξ. (-65,57%) Β εξ. (+25,11%)  στο 2020 (-56,93%),
  • ΕΧΑΕ +13,94% και Α εξ. (-31,61%) Β εξ. (+17,35%)  στο 2020 (-19,74%),
  • ΕΥΡΩΒ +11,95% και Α εξ. (-55,65%) Β εξ. (+36,62%)  στο 2020 (-39,41%),
  • ΠΕΙΡ +10,81% και Α εξ. (-47,49%) Β εξ. (-21,66%)  στο 2020 (-58,86%),
  • ΜΟΗ +9,44% και Α εξ. (-40,20%) Β εξ. (-4,14%)  στο 2020 (-42,68%),
  • ΟΠΑΠ +9,43% και Α εξ. (-27,14%) Β εξ. (+25,04%)  στο 2020 (-8,89%).
  • Ακολουθούν όσα (3) είχαν μεταβολή περίπου όσο οι δείκτες
  • ΜΥΤΙΛ +6,85% και Α εξ. (-25,56%) Β εξ. (+58,52%)  στο 2020 (+18,00%), 
  • ΑΔΜΗΕ +6,53% και Α εξ. (-1,94%) Β εξ. (+14,73%)  στο 2020 (+12,50%),
  • ΛΑΜΔΑ +5,85% και Α εξ. (-27,46%) Β εξ. (+9,05%)  στο 2020 (-20,90%).

Η μεγαλύτερη ομάδα περιλαμβάνει όσα blue chip (9) κέρδισαν στη βδομάδα από +2% ως +5,5% ήτοι

  • ΕΕΕ +5,54% και Α εξ. (-25,75%) Β εξ. (+14,87%)  στο 2020 (-14,72%),
  • ΤΙΤC  +5,15% και Α εξ. (-43,88%) Β εξ. (+34,40%)  στο 2020 (-24,58%),
  • ΑΡΑΙΓ +4,51% και Α εξ. (-52,62%) Β εξ. (+10,55%)  στο 2020 (-47,62%),
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,28% και Α εξ. (-20,08%) Β εξ. (+24,96%)  στο 2020 (-0,13%),
  • ΟΤΕ +4,17% και Α εξ. (-15,78%) Β εξ. (+18,48%)  στο 2020 (-0,21%),
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,47% και Α εξ. (-37,13%) Β εξ. (+55,14%)  στο 2020 (-2,47%),
  • ΜΠΕΛΑ +2,35% και Α εξ. (-13,75%) Β εξ. (-4,88%)  στο 2020 (-17,95%),
  • ΔΕΗ +2,26% και Α εξ. (-16,46%) Β εξ. (+102,90%)  στο 2020 (+69,49%),
  • ΦΡΛΚ +2,01% και Α εξ. (-26,60%) Β εξ. (-4,47%)  στο 2020 (-29,88%).

Μικρές μεταβολές για ΕΥΔΑΠ +1,02% και ΟΛΠ +0,21%. Στον αντίποδα αδυναμία παρακολούθησης της ανόδου εμφάνισαν (4)

  • ΣΑΡ -1,43% και Α εξ. (-3,76%) Β εξ. (+9,39%)  στο 2020 (+5,28%),
  • ΤΕΝΕΡΓ -1,39% και Α εξ. (+25,46%) Β εξ. (+33,19%)  στο 2020 (+67,10%),
  • ΒΙΟ -0,66% και Α εξ. (-35,60%) Β εξ. (+61,51%)  στο 2020 (+4,02%),
  • ΕΛΠΕ -0,18% και Α εξ. (-32,16%) Β εξ. (-6,22%)  στο 2020 (-36,37%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Λόγω εβδομαδιαίας ανόδου +7,35% του FTSE25, premium στα ΣΜΕ του

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ, αλλά μετά τις 14:08 πέρασε μόνιμα σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,74 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 48,11 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας, οι 1828,60 μονάδες, εμφανίστηκε στις 12:30. Το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:55 και ήταν οι 1895,53 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1890,02. Το κλείσιμο στις 1882,60 από 1834,49 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,62% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε αισθητά φθάνοντας στα 18,509 από 10,519 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 2219 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1898,00 μονάδες, κατώτερο τις 1826,00 και τελευταίες πράξεις στις 1885,50 μονάδες, τα ανοικτά συμβόλαια έπεσαν στα 5587 από 5619. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 113 συμβόλαια με ανώτερο τις 1910,00 μονάδες, κατώτερο τις 1832,00 με τελευταίες πράξεις στις 1910,00 από 1838,50 και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 586 από 514.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον αυξήθηκε αισθητά. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 27 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1650 ως τις 1900 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1750 και 1800 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 178 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από  τις 1750 ως τις 1900 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 43 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1750, 1800 και 1850 μονάδες

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης καθώς μονιμοποιείται το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 23.100 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 8.958 για ΕΤΕ, στα 2030 για ΕΥΡΩΒ, στα 850 για ΜΠΕΛΑ και στα 5 για ΕΕΕ. 

Ο Δεκέμβριος έδωσε την εντύπωση πως είναι μια αδιάσπαστη συνέχεια του Νοεμβρίου. Ο ενδέκατος μήνας τέλειωσε στην αρχή της εβδομάδας με οριακές μεταβολές για τον μέσο όρο και τον 25άρη. Αλλά στις τέσσερις συνόδους του τελευταίου μήνα της χρονιάς με τέσσερα ανοδικά κλεισίματα ο ΓΔ κερδίζει +6,5% και ο FTSE25 +7,4%. Έχει σχηματιστεί έτσι μια αλυσίδα 11 ανοδικών συνεδριάσεων και πέντε ανοδικών εβδομάδων και παράλληλα αυξήθηκε ο μέσος ημερήσιος τζίρος. Η απουσία πτωτικών κλεισιμάτων αποδίδεται την αυξημένη ζήτηση που απορροφά ενδοσυνεδριακά τις ρευστοποιήσεις θέσεων για εξαργύρωση υψηλών κερδών σε μικρό χρονικό διάστημα. Για αυτό πλέον όλο και περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες εκτιμούν ότι πλησιάζει η ώρα για μια διόρθωση ουσιαστική και τεχνικά απαραίτητη.  Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει: “Μέχρι τώρα η Αγορά διορθώνει ενδοσυνεδριακά, ή κάνει στάση μερικών ημερών και μάλιστα όχι στο σύνολό της, αλλά ανά κλάδο. Μην ψάχνετε να βρείτε ‘κορυφή’, μιας και είναι άδικος κόπος και περισσότερα θα είναι τα διαφυγόντα παρά το trading”.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Επεκτείνει τα κέρδη του ο ΓΔΧΑ πάνω από τις 750 μονάδες, απορροφώντας τις όποιες πωλήσεις ενδοσυνεδριακά. Συνολικά παραμένουμε θετικοί και θα εκμεταλλευτούμε πιθανές μειώσεις τιμών”.

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec. Πέτρος Τσούρτης μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

Πέμπτη ανοδική εβδομάδα για το Χ.Α., καθώς συνεχίζεται η όρεξη των Επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 674 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε μόλις κατά 2,3% στο Γ’ τρίμηνο, σε σχέση με το Β’ τρίμηνο και συρρικνώθηκε κατά 11,7% σε ετήσια βάση. Λαμβάνοντας υπόψη και την διάρκεια του 2ου lockdown, τότε η ύφεση θα ξεπεράσει το 10% το 2020. Αδύναμη ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου των Τραπεζών, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Βελτιωμένη όμως ήταν, όπως αναμενόταν, η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου των μη Χρηματοοικονομικών Εταιρειών, σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο. Πολύ καλά αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι TITC, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ο καταλύτης της επόμενης εβδομάδας είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, όπου οι Επενδυτές περιμένουν να ανακοινώσει την αύξηση του προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP).

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Οι ανοδικές Αγορές είθισται να γράφουν στατιστικά έξω από την συνήθη καμπύλη των παρατηρήσεων και το φετινό ράλι δεν είναι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες μετράει ο Γενικός Δείκτης και 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αυξημένο τζίρο και αξιόλογες αποδόσεις σχεδόν σε όλο φάσμα του ταμπλώ.

Η υποψία εισόδου νέων Παικτών στην Αγορά αρχίζει να επιβεβαιώνεται, αφενός από τις ανακοινώσεις εισόδου της Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, αφετέρου από την συμμετοχή ρεκόρ των ενδιαφερόμενων Επενδυτών, στην τηλεδιάσκεψη του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη. Η είσοδος “νέου χρήματος” αποτελεί βασική παράμετρο για την συστηματική άνοδο των τιμών, η ποιότητα ωστόσο των νεών Παικτών είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς ο ορίζοντας διακράτησης αλλάζει συμβαδίζοντας με την προοπτική του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ούτε τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τις διαθέσεις και να διορθώσουν, μετριοπαθώς, τα υψηλά 10 μηνών που καταγράφει το Χ.Α. Η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών, μεταξύ Τραπεζικών και Εμποροβιομηχανικών τίτλων, έχει συμβάλει στην ομαλή απορρόφηση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, που σε άλλες συνθήκες σηματοδοτούσε και το τέλος της τάσης. Πίσω από όλα βρίσκεται η προοπτική του εμβολίου και η πίστη ότι μετά την Άνοιξη η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας.

Από τα τρίμηνα των Τραπεζών διαπιστώθηκε ακόμα ότι η ζημιά από την πανδημία είναι διαχειρίσιμη και εντός των δυνατοτήτων της επόμενης χρήσης. Πολύ ικανοποιητική ήταν και η εικόνα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, συμπληρώνοντας μια ομάδα αρκετών Δεικτοβαρών Εταιρειών που όχι μόνο άντεξε, αλλά εξέπληξε με τις επιδόσεις τους.

Επομένως η Αγορά δικαιούται να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που έχασε μετά το Μάρτιο, καθώς το κλίμα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαισιόδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον πάνω στην αντίσταση, παίζοντας τις “καθυστερήσεις των καθυστερήσεων” πριν την διόρθωση. Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι τώρα η εικόνα ήταν μονότονα ανοδική, με συνεχή νεότερα υψηλά και κλεισίματα προς το υψηλό ημέρας.

Έχοντας μια τέτοια ορμή η Αγορά, είναι επόμενο τα τεχνικά όρια να πέφτουν σαν “χάρτινοι πύργοι”. Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε πολυήμερες υπερτιμήσεις, έχοντας πλέον και την εβδομάδα σε απόσταση αναπνοής από το επίπεδο που ορίζει το σημείο υπερτίμησης.

Η μεγάλη εικόνα έχει πλέον ξεκάθαρο σχηματισμό αντιστροφής “W” και απομένει μια ακόμα ανοδική φάση που θα φέρει το Γενικό Δείκτη στις 884 μονάδες. Πριν από αυτό το σημείο θα υπάρξει μια μικρή στάση για ανάσες, κατοχύρωση κερδών και εναλλαγή πρωταγωνιστών. Το τεχνικό ζητούμενο, για να μείνει το σενάριο των 884 μονάδων ενεργό, είναι η διατήρηση πάνω από τις 730 μονάδες.

Με αποτελέσματα ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα καθώς η Intralot παίρνει σειρά την Δευτέρα, ωστόσο το βάρος θα πέσει στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει το απόγευμα της ίδια ημέρας.

Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος προτίμησης στην Α.Μ.Κ. της Νίκας, η διαδικασία συμμετοχής στην αύξηση ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Στις 10 Δεκεμβρίου οι Αγορές περιμένουν την ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μην αλλάξει τα επιτόκια, αλλά σίγουρα θα δώσει στοιχεία για το Ευρωσύστημα και πιθανόν κάποιες κατευθύνσεις για την νέα χρονιά.

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών, με θέμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Την Παρασκευή ακολουθούν δύο συνελεύσεις με ενδιαφέρον, αφενός η Ελγέκα με θέμα την Α.Μ.Κ. με μετρητά (7 εκατ. ευρώ), αφετέρου η Forthnet θα εκλέξει νέο Δ.Σ.”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν από τα ρεκόρ σήμερα Δευτέρα 7/12 μετά από ρεπορτάζ του Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονταν να επιβάλουν κυρώσεις σε ορισμένους Κινέζους αξιωματούχους που τόνισαν τις γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3% μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Αλλά στις 8:50 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +0,08%. Είναι ακόμη ψηλότερα περίπου +16% μέχρι στιγμής φέτος, το καλύτερο άλμα μετά από το +33% το 2017.

Ο δείκτης των blue-chip της Κίνας υποχώρησε 0,8%, αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό τα ισχυρά δεδομένα εξαγωγών, αλλά στις 8:50 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -0,86%. Ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά -1,8% αλλά στις 8:50 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -1,35%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei μειώθηκε -0,4%, ενώ στις 8:50 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -0,76%. Οι  μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν +0,4% και στις 8:50 κέρδιζαν +0,61%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για το S&P 500 μειώθηκαν κατά -0,25% μετά την εκκίνηση από θετικό πεδίο.

Το Reuters ανέφερε αποκλειστικά, ότι σύμφωνα με πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν κυρώσεις σε τουλάχιστον δώδεκα Κινέζους αξιωματούχους για τον φερόμενο ρόλο τους στην παρέμβαση του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. Η κίνηση έρχεται καθώς η διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ασκεί πίεση στο Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του.

Οι ασιατικές αγορές είχαν αρχικά κινηθεί ανοδικά με την ελπίδα για ταχύτερη ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς τα εμβόλια κοροναϊού ξεκινούν, αρχίζοντας αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία. Οι αρχές των ΗΠΑ θα συζητήσουν επίσης αυτήν την εβδομάδα το πρόγραμμα πριν από τον αναμενόμενο πρώτο γύρο εμβολιασμών αυτόν τον μήνα.

Στην Wall Street, οι δείκτες μετοχών έφτασαν σε νέα υψηλά όλων των εποχών την Παρασκευή με το Dow να αυξάνεται 0,8%, το S&P 500 να κερδίζει 0,9% και το Nasdaq να προσθέτει 0,7%.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...