Lockdown – Γερμανία: Αύξηση ψυχικών διαταραχών σε φοιτητές


Αγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη. Τα κέντρα ψυχολογικής βοήθειας των πανεπιστημίων στη Γερμανία καταγράφουν αύξηση του αριθμού φοιτητών που ζητούν βοήθεια εν μέσω του lockdown που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κοινωνική απομόνωση, φόβος για τους συγγενείς και η πιθανότητα παράτασης των σπουδών είναι ανάμεσα στους λόγους που κάνουν τους φοιτητές να υποφέρουν, εκτός φυσικά από τις οικονομικές δυσκολίες σε φάση πανδημίας, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ιδιαίτερα όμως το lockdown χτυπά όσους πάσχουν από ψυχικά νοσήματα. Σε έκθεση του Κέντρου Βοήθειας κατά της Κατάθλιψης προκύπτει ότι άνθρωποι με κατάθλιψη υπέφεραν περισσότερο σε συνθήκες lockdown την περασμένη άνοιξη. Δεν είχαν μεν φόβο μήπως κολλήσουν κορωνοϊό, αλλά ένιωσαν περισσότερο το βάρος από τα μέτρα εγκλεισμού, σύμφωνα με το Γερμανικό Βαρόμετρο Κατάθλιψης 2020.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι λόγω έλλειψης συγκεκριμένων δομών στην καθημερινότητά τους υπέφεραν δύο φορές περισσότερο από ότι ο γενικός πληθυσμός. Ένας στους δύο φοιτητές μάλιστα λέει ότι σε αυτό το διάστημα αποτάθηκε σε ειδικό γιατρό ή σε ψυχοθεραπευτή.

Στα πανεπιστήμια το μάθημα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά διαδικτυακά. Υπολογίζεται ότι αυτήν την περίοδο δοκιμάζονται οι ψυχολογικές δυνάμεις αντίστασης μεγάλου αριθμού φοιτητών.

Εκείνο που επίσης παίζει καθοριστικό λόγο είναι η έλλειψη φωτός από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο, που οπωσδήποτε επιβαρύνει την ψυχολογική διάθεση.

Η ιστορία της Λιν

Οι καταθλιπτικές τάσεις της Λιν ξεκίνησαν με τις σπουδές, προ κορωνοϊού. Τότε ήταν 18 χρονών, φοιτήτρια ψυχολογίας σε πανεπιστήμιο της Βαυαρίας. Ένα μήνα μετά την έναρξη μαθημάτων ένιωθε συνεχώς λυπημένη και ήθελε να κλαίει. Οι γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου ήταν μια μεγάλη δοκιμασία. Επαφές με άλλους την δυσκόλευαν. Η Λιν συνειδητοποίησε νωρίς τα βαριά ψυχολογικά συμπτώματα και αναζήτησε βοήθεια στο Κέντρο Βοήθειας του πανεπιστημίου.

Η Λιν μίλησε για τα προβλήματά της, τους φόβους μπροστά στην αποτυχία. Ωστόσο, οι τάσεις κατάθλιψης είναι τόσο ισχυρές, που απευθύνθηκε σε γιατρό. Κι αυτός την έστειλε σε ψυχίατρο, ο οποίος της έδωσε αντικαταθλιπτικά. Χάρη σε αυτά κατάφερε να τελειώσει 3 από τις 6 εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου. Πήρε δύναμη για να αναζητήσει τον δρόμο της θεραπείας, που κράτησε κάποιο διάστημα. Χάρη σε ένα μείγμα θεραπείας σήμερα η Λίν αισθάνεται πολύ καλύτερα. Κατάφερε να πάρει το πτυχίο της με επιτυχία. «Έχω την αίσθηση ότι βρήκα τον εαυτό μου» λέει.

Με τις ασκήσεις συμπεριφοράς κατάφερε να συνειδητοποιεί καλύτερα τις σκέψεις της και να τις τακτοποιεί. Με άλλους τρόπους κατάφερε να επεξεργαστεί βιώματα από το παρελθόν, συχνά από την παιδική της ηλικία. Το μίνι lockdown της δημιουργεί ανάμεικτα αισθήματα. Στην πρώτη φάση του περασμένου Μαρτίου έγραψε την εργασία της. Το στρες από μια τέτοια διαδικασία υπό τις τότε συνθήκες θα μπορούσε να την πάει πίσω. Σήμερα όμως είναι χαρούμενη, επειδή μπορεί να ζητά βοήθεια, όταν χρειάζεται.

Πηγή
Author:

Previous M. Χρυσοχοΐδης: «Δεν μπορούν να γίνουν φέτος εκδηλώσεις για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο» (video) | newsbreak
Next Νομοσχέδιο υπ. Εργασίας: Επανένταξη στις 120 δόσεις - Τι αλλάζει στα επιδόματα