HΒ:«Η Toυρκία εξελίσσεται σε απειλή για την Ευρώπη»

Μοιραστειτε το

Σχόλια στον Tύπο για την ελληνοτουρκική διένεξη και την επιθετική τουρκική εξωτερική πολιτική, την πρόταση για φιλοξενία προσφύγων σε κρουαζιερόπλοιο αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη.

«Τα καλά νέα είναι ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ξεχάσει να διαμεσολαβεί» αναφέρει, σε σχόλιό της σχετικά με την ελληνοτουρκική διαμάχη και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η Handelsblatt με τίτλο «Απειλή για την Ευρώπη». Kαι συνεχίζει:

«(…) Tα κακά νέα είναι ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν αποτελεί παρελθόν. Εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη για ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για παράνομες έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ύδατα αυτά ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Πρόκληση ή όχι, η στάση της Τουρκίας είναι συστηματική. Ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί ένα άκρως επιθετικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής από το 2016. Οι παλιές εταιρικές σχέσεις όπως με το ΝΑΤΟ αποτελούν ελάχιστο εμπόδιο, όπως και μια συμμαχία δυτικών αξιών (…) O Ερντογάν μπορεί να κερδίσει μόνο όταν οι άλλοι χάνουν και αντίστροφα. Αλλά και πολλοί ευρωπαίοι έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Στο θέμα του προσφυγικού και της ΕΕ, η Άγκυρα εδώ και καιρό ακολουθεί μια πολιτική πιθανοτήτων με απειλές. Παρόλαυτα ορισμένοι Ευρωπαίοι μιλούν σαν να είναι τα χρήματα για τη στήριξη των προσφύγων, δώρο στον Ερντογάν».

Οι απειλές κυρώσεων δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα

Αλλά δεν είναι μόνο το πεδίο των ελληνοτουρκικών στο οποίο η Άγκυρα προκαλεί με την στάση της. Σύμφωνα με το σχόλιο της Handelsblatt: «Στη Λιβύη ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει εδώ και καιρό δικούς του στόχους και αντιτίθεται στη Γαλλία  (…) Στην Ουκρανία, η Τουρκία ενισχύει δεσμούς με φίλα προσκείμενες δυνάμεις στην κυβέρνηση. Και παράλληλα εδώ και καιρό επεκτείνει την ισχύ της στα Βαλκάνια, με εταιρικές πολιτικές σχέσεις, οικονομική συνεργασία και χρηματοδότηση τζαμιών».

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Οι απειλές κυρώσεων προς τον Ερντογάν συχνά δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα διεγείρουν κάποιου είδους αντανακλαστικά ενότητας, τα οποία εκτείνονται μέχρι τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτά τα αντανακλαστικά καταδεικνύουν ότι ακόμη και μια κυβερνητική αλλαγή, η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας θα παραμείνει σε μια επιθετική κατεύθυνση. Αυτό που απαιτείται είναι μια προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες: η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών αλλά είναι ένας απαραίτητος εταίρος σε πολλούς τομείς. Επομένως η Τουρκία δεν πρέπει να συγκριθεί με την Ιταλία, την Ουγγαρία ή την Κροατία. Αλλά μάλλον με την Κίνα – όχι λόγω του μεγέθους της αλλά λόγω της αυξανόμενης αποξένωσης και εξάρτησης».

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...