FBI: «Ενοπλες συγκεντρώσεις» ετοιμάζουν οι οπαδοί του Τραμπ


Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού παραμένουν οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, υπό τον φόβο επανάληψης των αιματηρών γεγονότων με την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με εσωτερική ενημέρωση του FBI, που έχει δει το CNN, «από τις 16 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου» διοργανώνονται «ένοπλες συγκεντρώσεις» σε όλες τις αμερικανικές Πολιτείες με στόχο τα τοπικά Καπιτώλια, ενώ για την Ουάσινγκτον, το memo του FBI αναφέρει ως κρίσιμο διάστημα το τριήμερο από 17 έως 20 Ιανουαρίου, δηλαδή έως και την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Στο ενημερωτικό σημείωμα των ομοσπονδιακών αρχών αναφέρεται ακόμα η απειλή «εξέγερσης», εάν ο Τραμπ απομακρυνθεί από την εξουσία με βάση το Αρθρο 25 του Συντάγματος.

«Στις 8 Ιανουαρίου το FBI έλαβε πληροφορίες ότι μια συγκεκριμένη ομάδα καλεί άλλους να ενωθούν μαζί της για να “εισβάλουν” σε κυβερνητικά κτίρια και δικαστήρια, πολιτειακά, τοπικά και ομοσπονδιακά, στην περίπτωση που ο πρόεδρος (POTUS, όπως είναι η κωδική ονομασία του προέδρου των ΗΠΑ) απομακρυνθεί από την εξουσία πριν την ημέρα της ορκωμοσίας», αναφέρεται στο σημείωμα, ενώ «η συγκεκριμένη ομάδα σχεδιάζει “εισβολή” στις 20 Ιανουαρίου σε κυβερνητικά κτίρια στην Περιφέρεια της Κολούμπια και σε κάθε Πολιτεία, ασχέτως εάν έχει επικυρώσει αποτελέσματα υπέρ ή κατά του Τραμπ».

Το FBI, αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN, παρακολουθεί επίσης πληροφορίες για «διάφορες απειλές κατά του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν πριν από την ορκωμοσία», αλλά και «απειλές κατά της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και της πορέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι»

Με «σχέδια επί χάρτου» η επίθεση στο Καπιτώλιο;

Μια ημέρα πριν τις αιματηρές ταραχές στην Ουάσινγκτον και την εισβολή στο Καπιτώλιο, το FBI είχε προειδοποιήσει με έμφαση ότι εξτρεμιστές ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να προχωρήσουν σε πράξεις βίας και «πόλεμο».

Η αναφορά από το παράρτημα της Βιρτζίνια είχε σταλεί στα γραφεία του FBI στην Ουάσιγκτον, από όπου προωθήθηκε σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, άγνωστο προς το παρόν σε ποιές. Ανέφερε ότι διάφορες ομάδες «μοιράζονται» χάρτες με τα τούνελ κάτω από το σύμπλεγμα του Καπιτωλίου και αναφέρουν πιθανή σημεία συνάντησής τους στο Κεντάκι, την πενσυλβάνια, τη Μασαχουσέτι και τη Νότια Καρολίνα, πριν ταξιδέψουν όλοι μαζί για το ραντεβού που τους είχε δώσει ο πρόεδρος Τραμπ, στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου.

Σε επικοινωνία που καταγράφηκε σε διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ ακροδεξιών αποκαλύπτεται μια μαύρη εικόνα επικίνδυνων σχεδίων, ενώ όσοι συμμετείχαν μοιράστηκαν και χάρτες των τούνελ του κτιρίου.

«Γίνετε βίαιοι. Σταματήστε να το αποκαλείτε πορεία ή συλλαλητήριο ή διαμαρτυρία. Πηγαίνετε εκεί έτοιμοι για πόλεμο. Θα πάρουμε τον πρόεδρό μας ή θα πεθάνουμε. Τίποτα άλλο δεν θα επιτύχει αυτόν τον στόχο. Το Κογκρέσο πρέπει », είναι το μήνυμα που κατέγραψε το FBI. 

«Να είστε έτοιμοι να πολεμήσετε. Το Κογκρέσο χρειάζεται ν’ ακούσει τζάμια να σπάνε, πόρτες να τις κλοτσάνε και να χυθεί το αίμα των σκλάβων-στρατιωτών τους του BLM και των Pantifa» αναφέρεται στο έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.

Όμως, ακόμη και με αυτές τις πληροφορίες, η έκθεση του FBI αναφέρει ότι  η οποιαδήποτε ενδεχόμενη παρέμβαση της υπηρεσίας θα μπορούσε να παραβιάσει τα δικαιώματα περί ελευθερίας του λόγου.

Το FBI βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο δεν αντέδρασε σε όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες και δεν είχε, μαζί και με άλλες υπηρεσίες, σχέδιο για την αποτροπή βίαιων ενεργειών στο Καπιτώλιο.

Με το Κογκρέσο και την αμερικανική κοινή γνώμη να απαιτούν απαντήσεις, η υπηρεσία προχώρησε, σήμερα, σε επίσημες ανακοινώσεις με τον επικεφαλής του γραφείου ερευνών στην Ουάσινγκτον να ενημερώνει ότι έχουν ανοίξει 160 φάκελοι υποθέσεων σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με τον Στίβεν ντ’ Αντουόνο το FBI έχει λάβει 100.000 βίντεο και φωτογραφίες ως πληροφορίες.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας Μάικλ Σέργουιν ανέφερε ότι έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε 70 υποθέσεις και αναμένει ότι αυτές θα αυξηθούν. Παράλληλα, επισήμανε ότι το εύρος των κατηγοριών αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς προς το παρόν οι περισσότεροι κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο στο Καπιτώλιο.

Ο γενικός εισαγγελέας, ακόμη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες και κατά του Τραμπ (όταν πάψει να είναι πρόεδρος), αλλά και όσων υποκίνησαν τη βία στο Καπιτώλιο.

Να τους αντιμετωπίσουν ως τρομοκράτες

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ζήτησε από το FBI να επιβληθεί απαγόρευση αεροπορικών ταξιδιών σε όσους εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα. 

Ο Σούμερ είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να θέσουν όσους βρέθηκαν εντός του κτιρίου του Καπιτωλίου στην λίστα των ατόμων που απαγορεύεται να ταξιδέψουν αεροπορικώς (“no fly” list), μια πρακτική που συνηθίζεται για όσους είναι κατηγορούμενοι για τρομοκρατία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ίδιους τους στασιαστές να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο και να προκαλέσουν περισσότερη βία και περαιτέρω ζημιά» τόνισε ο Σούμερ σε συνέντευξη Τύπου. 
 

Πηγή
Author:

Previous Κακοκαιρία - Μυτιλήνη: Δύσκολη νύχτα στην Καλλονή - «Έσπασε» ο Τσικνιάς
Next Η συγκίνηση του Ν. Δένδια για τη μέρα «ομοθυμίας, ομοψυχίας, εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης» (video) | newsbreak
All24 Team
About the author

All24 Team