Eurobank: Η αναστολή συμβάσεων εργασίας συγκράτησε τη μείωση των απασχολουμένων

Μοιραστειτε το

Η αναστολή συμβάσεων εργασίας και η αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού συγκρατούν την άνοδο του ποσοστού ανεργίας, σημειώνει η Eurobank Research στο τελευταίο τεύχος του “7 Ημέρες Οικονομία”.

Όπως επισημαίνει, το ποσοστό ανεργίας, ήτοι ο λόγος του αριθμού των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό, είναι μια αντικυκλική μεταβλητή. Κατά τη διάρκεια περιόδων συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας αυξάνεται, ενώ κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής επέκτασης συρρικνώνεται. Ως γνωστόν, το 1ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 συνοδεύτηκε από ισχυρή μείωση του πραγματικού ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών (EE-27).

Ο μέσος όρος, του καταγεγραμμένου, μέχρι τον Αύγουστο 2020, ποσοστού ανεργίας στις οικονομίες της ΕΕ-27, παρουσίασε άνοδο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα (Μάρτιος 2020). Η εν λόγω αύξηση θα ήταν μεγαλύτερη, πρώτον και κύριο αν δεν υπήρχε το μέτρο αναστολής συμβάσεων εργασίας, μέτρο το οποίο συγκράτησε τη μείωση της απασχόλησης, και δεύτερον αν ένα μέρος των ανέργων δεν μεταπηδούσε από το εργατικό δυναμικό στον μη ενεργό πληθυσμό (λόγω των φυσικών και των οικονομικών περιορισμών που προκάλεσε η πανδημία, ένα ποσοστό των ανέργων έπαψε να αναζητά εργασία με συνέπεια να ταξινομείται πλέον στον μη ενεργό πληθυσμό).

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 16,8% του εργατικού δυναμικού τον Αύγουστο 2020, αυξημένο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 (προ πανδημίας επίπεδα) και οριακά χαμηλότερο (-0,1 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος όρος στο 8-μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 ανήλθε στο 16,5%. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα για το σύνολο του έτους 2020 (μέσος όρος 12 μηνών ή 4 τριμήνων) εκτιμάται στο 18,0% από 17,3% πέρυσι. Βάσει της επίδοσης της ελληνικής αγοράς εργασίας στο 8-μηνο, για να επαληθευτεί η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί σημαντικά μέσα στους επόμενες 4 μήνες.

Εν μέσω βαθιάς ύφεσης, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας συγκράτησε σε έναν βαθμό τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων ατόμων. Αναλυτικά, η απασχόληση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 3.821,2 χιλιάδες άτομα τον Αύγουστο 2020, σημειώνοντας ετήσια πτώση -2,5% ή -99,4 χιλιάδες άτομα. Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφηκε μείωση -2,1% ή -81,6 χιλιάδες άτομα. Εξαιτίας του 2ου κύματος της πανδημίας, η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της απασχόλησης θεωρείται πιθανή.

Επιπρόσθετα, για το επόμενο έτος (2021), η ανάκαμψη της απασχόλησης αναμένεται να αντιμετωπίσει περιορισμούς, πρώτον διότι κλάδοι όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές, δηλαδή τομείς που στήριξαν την απασχόληση τα προηγούμενα χρόνια, θα εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε πιθανές, έστω και ήπιες, εξάρσεις της πανδημίας και δεύτερον λόγω της σταδιακής άρσης του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας (η άρση του εν λόγω μέτρου ενδέχεται να έχει αρνητικές επιδράσεις, τουλάχιστον βραχυχρόνια, στην απασχόληση).  

Έρευνα KPMG: Ποιες είναι οι ανησυχίες των Ελλήνων CEO’s εν μέσω πανδημίας;Γιώργος Καραμπέτσος, Όπτιμα: Success Story και για το 2020JUMBO: “Λουκέτο” στο e-shop λόγω τεράστιου όγκου παραγγελιών
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...