Covid-19: Σ. Τσιόδρας: «Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη»

Μοιραστειτε το

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υιοθέτησε το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας ως το τελευταίο μέτρο και ελπίζουμε αυτό να είναι προσωρινό τόνισε ο καθηγητής. Έκανε έκκληση για σύμπνοια προκειμένου να ξεπεράσουμε και αυτό το κύμα της πανδημίας.

Το τελευταίο πενθήμερο  τα επιδημιολογικά δεδομένα  δείχνουν τα κρούσματα να  ξεπερνούν τα 1600 την ημέρα.

«Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα, είχαν φτάσει τους 1.600, τονίζοντας ότι «πλέον μπαίνουν περισσότεροι από όσους βγαίνουν από τα νοσοκομεία και αυτό δείχνει ότι το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί». Όπως επισήμανε , δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι αλλά και νέοι άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους δυσκολεύεται να ξεπεράσουν τις επιπλοκές.

Σε ημερήσια βάση πλέον γίνονται 20.000 τεστ και η άνοδος της θετικότητας στη νόσο ξεπερνάει το 9% ανέφερε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα δεδομένα εκτίμησε ότι θα  νοσηλευτούν και άνθρωποι νεότερης ηλικίας απο ότι στο πρώτο κύμα καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα στις ηλικίες 34-45 και συμπλήρωσε ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε κατά μέσο όρο 10 θανάτους.

Χθες είχαμε μια ημέρα ρεκόρ σε θανάτους και αυτό φυσικά μας απασχολεί πάρα πολύ σαν επιστήμονες» υπογράμμισε.

«Ακόμα και αν ο ιός τρέχει με μικρότερες ταχύτητες στους θανάτους από ό,τι στις νέες νοσηλείες, εάν πιεστεί το σύστημα υγείας, αυτό θα αλλάξει» τόνισε ο καθηγητής. Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, άνω των 75 ετών, αλλά «όταν έχεις μεγάλη διασπορά θα έχεις περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες» επεσήμανε ακόμα μια φορά ο κ. Τσίοδρας, αναφέροντας συνολικά 8 περιστατικά συμπολιτών μας κάτω των 75 ετών που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 7 ημέρες.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι 191 άτομα τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια, υπάρχει δηλαδή «μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που είναι πιο βαριά, από τους βαριά».

Στη Θεσσαλονική και στην Αττική  Παρουσιάζοντας την εικόνα στην πρωτεύουσα  και την συμπρωτεύουσα  είπε πως  «αυτή τη στιγμή στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού των κλινών ΜΕΘ που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών covid. Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη τη δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών, πλέον 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

«Όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και νεότεροι άνθρωποι» επισήμανε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι 27 άτομα ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις επτά τελευταίες ημέρες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, ενημέρωσε ότι για λόγους που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί ακόμα «οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά».

Για την συγκριτικά μεγάλη θνησιμότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο  ο κ.Τσιόδρας υπογράμμισε πως  «Παρακολουθούμε και δίνουμε δεδομένα, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος κάνει μια σημαντική δουλειά στην καταγραφή της επιδημίας στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Τσιόδρας, διαπιστώνοντας «παραπάνω από το αναμενόμενο θνησιμότητα» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας το δίκτυο «Euromomo» ως πηγή για τα στοιχεία.

«Η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας δείχνει ότι αρχίζει να αυξάνεται η θνησιμότητα στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στη Γαλλία» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «μια εικόνα, που θέλω να το τονίσω, περιμένουμε να αλλάξει για όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να μην επεκταθεί πάρα πολύ αυτό το φαινόμενο θνησιμότητας παραπάνω από το αναμενόμενο, κάτι που το βλέπουμε κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο με τη γρίπη. Αλλά ποτέ μα ποτέ δεν το έχουμε δει αυτήν την περίοδο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο βόρειο ημισφαίριο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο κλίμα είπε ότι «φαίνεται ότι η μεταδοτικότητα είναι πιθανό να αυξάνεται σε ποσοστό 20% με 30% όσο πέφτει η θερμοκρασία και αυξάνεται ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους». Αν εφαρμοστούν με ευθύνη τα μέτρα, τότε «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε μείωση των μεταδόσεων και περιορισμό των κρουσμάτων» είπε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις από εργαστήρια που ελέγχουν το θέμα στη χώρα μας, ότι τα μέτρα θα δουλέψουν.

Στο ενδεχόμενο νέου lock down ή παράταση αυτού που ανακοινώθηκε, ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε, πως «κανείς δεν αποκλείει τίποτα, γνωρίζοντας πως συμπεριφέρονται οι ιοί, αλλά ελπίζουμε να μην τροποποιηθεί ο ιός ώστε να ξανανοίξουμε την κοινωνία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε πλέον πως μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό με την ιχνηλάτηση όταν κλείνουμε την κοινωνία. «Ο περιορισμός των μετακινήσεων έχουμε δει ότι συμβάλλει κατά 80% στην μείωση της διασποράς. Θα παρακολουθούμε μέρα.

 Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.ert.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα