Airocide: Ένα σύστημα καθαρισμού αέρα… ασπίδα απέναντι στο νέο κορωνοϊό

Μοιραστειτε το

Μάλιστα, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Airocide Ελλάδας, κ. Γεώργιος Καραγκιαούρης, το Airocide, το οποίο έχει βασιστεί σε διαστημική τεχνολογία της NASA, μπορεί να προασπίσει την υγεία μας απέναντι στο νέο κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19. Άλλωστε, όπως εξηγεί, το Airocide σκοτώνει τις οργανικές ακαθαρσίες, τα βακτήρια, τους ιούς και τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) στο μοριακό επίπεδο και σχεδόν το 100% των ρύπων εξαφανίζεται από τον αέρα.

Έτσι σε μια περίοδο που ο αέρας, πέρα από ζωογόνος πηγή, μπορεί να γίνει περισσότερο από ποτέ αφορμή για να νοσήσουμε, το Airocide εξασφαλίζει μια πρόσθετη προστασία απέναντι στην Covid-19 και γενικά τις λοιμώξεις τόσο στο σπίτι όσο και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους όπου κινούμαστε, από το γραφείο και το κατάστημα μέχρι τη βιομηχανία και το νοσοκομείο.

-Πώς συνδέεται το Airocide με τη NASA;

Το Airocide έχει βασιστεί στη διαστημική τεχνολογία που είναι υπεύθυνη για τον καθαρό αέρα στα διαστημικά οχήματα της NASA και έχει διευκολύνει την καθημερινότητα των αστροναυτών στις αποστολές τους στο διάστημα. Έχει δοκιμαστεί μάλιστα και έχει λειτουργήσει άψογα κάτω από τις δυσκολότερες δυνατές συνθήκες, κάτι που εγγυάται την μέγιστη απόδοση σε σαφώς ευκολότερες συνθήκες, όπως το σπίτι και ο χώρος εργασίας μας.

Η ιστορία του Airocide ξεκίνησε στο διάστημα. Όταν σχεδιάστηκε από τη NASA μια επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη, προέκυψε το ερώτημα πώς θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της διατροφής των αστροναυτών. Η απάντηση ήταν να καλλιεργήσουν στο διάστημα, υπήρχε όμως ένα πρόβλημα με τα φυτά. Σχεδόν όλα τα φυτά, ιδίως τα λαχανικά και τα φρούτα, εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου, μια τυπική πτητική οργανική ένωση. Το αέριο αιθυλενίου κατανέμεται φυσιολογικά στη Γη, αλλά σε ένα κλειστό διαστημικό σκάφος ή σε ένα διαστημικό σταθμό η συγκέντρωσή του αυξάνεται σημαντικά. Το πρόβλημα ήταν πως τα μόρια των πτητικών οργανικών ενώσεων είναι πάρα πολύ μικρά για να φιλτραριστούν από οποιοδήποτε φίλτρο, τόσο μικροσκοπικά μάλιστα που περνούν εύκολα ακόμη και μέσα από τα καλύτερα φίλτρα HEPA του νοσοκομείου.

Έτσι, η NASA, όχι μόνο χρειαζόταν μια λύση που να καθαρίζει τελείως τον αέρα ακόμη και από τα μικροσκοπικά μόρια, αλλά και έναν καθαριστή αέρα που θα χρησιμοποιούσε πολύ λίγη ενέργεια, δεν θα χρειαζόταν συντήρηση και δεν παρήγαγε επιβλαβή υποπροϊόντα, όπως το όζον. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Airocide, που έχει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

-Από τι μας προστατεύει το Airocide;

Το Airocide αφαιρεί σχεδόν το100% των επιβλαβών πτητικών οργανικών ενώσεων, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 188, εξαλείφει πλήρως το μικροβιακό φορτίο του αέρα, κρατώντας μακριά τα ακάρεα μυκήτων, βακτηρίων και σκόνης που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές αλλεργίες, καταστρέφει τα αερομεταφερόμενα παθογόνα και αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο προστασίας από το νέο κορωνοϊό, ο οποίος συνιστά σήμερα και το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία.

-Πώς λειτουργεί το Airocide;

Ο ανεμιστήρας του Airocide τραβά προς τα μέσα αέρα που περιέχει οργανικά παθογόνα, αλλεργιογόνα, σπόρια μυκήτων, καπνό, αιθάλη και οικιακές χημικές ουσίες. Ο εισαγόμενος αέρας εντός της μονάδας επιβραδύνεται και διασπάται μέσα στους πολλούς, μικρούς γυάλινους σωλήνες στον θάλαμο αντίδρασης. Η επιφάνεια των σωλήνων επικαλύπτεται με καταλυτικό υλικό διοξειδίου του τιτανίου, το οποίο, υπό την επίδραση του υπεριώδους φωτός, αποσυνθέτει τα μόρια νερού των υδρατμών στον αέρα σε εξαιρετικά δραστικές ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου.

Με τη σειρά τους οι ελεύθερες ρίζες σκοτώνουν τις οργανικές ακαθαρσίες, τα βακτήρια, τους ιούς -μεταξύ των οποίων και το νέο κορωνοϊό- και τις πτητικές οργανικές ενώσεις στο μοριακό επίπεδο. Αυτό που βγαίνει από τη μονάδα είναι μόνο καθαρός αέρας με μηδενικές εκπομπές όζοντος. Η διαφορά με άλλα συστήματα καθαρισμού είναι ότι δεν δρα η λάμπα UV, αλλά η βάση είναι η οξείδωση του σωματιδίου.

-Πού έχει εφαρμογές o καθαριστής αέρα Airocide;

Το Airocide έχει τόσο οικιακή όσο και επαγγελματική χρήση.

Στο σπίτι εξασφαλίζει την καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρίζοντας τον αέρα στα δωμάτια 24ωρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, αφαιρώντας σχεδόν το 100% των επιβλαβών πτητικών οργανικών ενώσεων, κρατώντας μακριά τα ακάρεα μυκήτων, βακτηρίων και σκόνης που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές αλλεργίες, και εξαλείφοντας όλα τα αερομεταφερόμενα παθογόνα. Προστατεύει μάλιστα τα παιδιά μας και τους ηλικιωμένους που είναι πιο ευάλωτοι. Μπορεί να ταιριάξει σε κάθε σπίτι, αφού είναι ένας συνδυασμός έργου τέχνης, προηγμένης τεχνολογίας και εξαιρετικής κομψότητας. Μάλιστα το 2014 έλαβετο βραβείο design και τεχνολογίας EDISON.

Παράλληλα όμως βρίσκει εφαρμογή και εκτός σπιτιού και συγκεκριμένα στην εστίαση, στα εμπορικά καταστήματα, στα ξενοδοχεία, στα supermarket, στην εκπαίδευση, στα κέντρα αισθητικής, στα γυμναστήρια, στα κομμωτήρια, στα ιατρεία και οδοντιατρεία, σε γραφειακούς χώρους, σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, στη βιομηχανία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι εργασιακοί χώροι μπορούν να γίνουν εστία λοιμώξεων, αλλεργιών και μετάδοσης ιών, εξαιτίας του καθημερινού συγχρωτισμού, οπότε ο καθαρισμός του αέρα είναι αναγκαίος. Ακόμα μεγαλύτερη όμως είναι η ανάγκη στους χώρους υγείας, σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα ή και ιδιωτικά ιατρεία.

Στις αίθουσες αναμονής ασθενών, στα τμήματα επειγόντων, στα εξωτερικά ιατρεία απαιτείται πρόληψη διασποράς λοιμώξεων που μεταδίδονται αερογενώς ή με σταγονίδια, όπως η φυματίωση, η ιλαρά ή η γρίπη και πλέον και ο νέος κορωνοϊός. Ειδικά σε κρίσιμης σημασίας χώρους ενός νοσοκομείου, όπως η ΜΕΘ, τα χειρουργεία, η αποστείρωση, οι μονάδες μεταμόσχευσης και τα αιματολογικά τμήματα, οι απαιτήσεις για καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από μικροβιακό φορτίο, είναι αυξημένες.

Ένα ακόμα πεδίο όπου το Airocide μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ασφάλειας είναι η βιομηχανία και δη η βιομηχανία τροφίμων, όπου η διασφάλιση της ποιότητας των ευπαθών προϊόντων είναι σημαντική ανάγκη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις κρεάτων, σε αποθηκευτικούς χώρους λαχανικών και φρούτων και σε οινοποιεία.

-Πού διαφέρει το Airocide από άλλα συστήματα καθαρισμού αέρα;

Η ειδοποιός διαφορά του Airocide από άλλες συσκευές καθαρισμού αέρα είναι πως βασίζεται σε μια προηγμένη τεχνολογία που δεν χρησιμοποιεί φίλτρα. Το Airocide δεν παγιδεύει μόνο τους επιβλαβείς παθογόνους οργανισμούς που βρίσκονται στον αέρα, αλλά τους καταστρέφει, οξειδώνοντας το σωματίδιο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εξαλείφει ρύπους που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι ή που δεν μπορούν να φιλτραριστούν από φίλτρα HEPA. Με δεδομένη αυτή την ιδιαιτερότητά του, δεν απαιτείται αντικατάσταση βρώμικων φίλτρων, παρά μόνο το kit των λαμπών UV που διαθέτει, μία φορά το χρόνο.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...