​Ιαπωνία: Μείωση 4,8% του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας

Μοιραστειτε το

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 4,8% το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγράφοντας την πρώτη του συρρίκνωση σε ετήσια βάση από το 2009, με βάση τα ακόμη προκαταρτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση σήμερα.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γνώρισε δραματική υποχώρηση της δραστηριότητας το πρώτο μέρος της περασμένης χρονιάς, κυρίως από τον Απρίλιο ως τα τέλη του Ιουνίου (-8,3%), καθώς ολόκληροι τομείς της οικονομίας παρέλυσαν εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση εξαιτίας της πανδημίας.

Η ανάκαμψη που άρχισε περί τα μέσα της χρονιάς αποδείχθηκε πάντως υψηλότερη του προσδοκώμενου το τέταρτο τρίμηνο (+3% σε σύγκριση με το προηγούμενο).

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg ανέμεναν ανάπτυξη 2,4% το περασμένο τρίμηνο, μετά τη ανάκαμψη 5,3% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές επιταχύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο (+11,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο).

Η κατανάλωση συνέχισε να είναι δυναμική από τον Οκτώβριο ως τα τέλη Δεκεμβρίου (+2,2%), συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη.

Ενώ έπειτα από δύο τρίμηνα υποχώρησης, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων εξαιρουμένων αυτών για αγορές γης ή σε κτιριακές υποδομές αυξήθηκαν στο τέλος της χρονιάς (+4,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Επιβράδυνση το α’ τρίμηνο του 2021

Ωστόσο η ανάκαμψη του ιαπωνικού ΑΕΠ, που βρήκε ρυθμό στα μέσα του 2020, ενδέχεται να επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρότι οι προοπτικές για το σύνολο της χρονιάς παραμένουν καλές, σημειώνουν οικονομολόγοι.

Διότι η κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου στις αρχές Ιανουαρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας, για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων από τα τέλη του 2020. Αν και τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο την άνοιξη του 2020, ενδέχεται να μειώσουν την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...