Όχι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού είπαν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Δεν βρήκε αρκετά ευήκοα ώτα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως «διαβατήριο» για πιο εύκολες μετακινήσεις.

Όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε. και διπλωμάτη που παρακολουθεί τις συζητήσεις, οι ηγέτες της Ε.Ε.συμφώνησαν να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, εάν είναι απαραίτητο, αλλά να αποφύγουν το κλείσιμο των συνόρων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι πολύ νωρίς για πολίτες που έχουν κάνει εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού να διεκδικήσουν τυχόν ταξιδιωτικά προνόμια, γράφει το Politico. Πρόκειται δηλαδή για την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, την οποία ωστόσο κάποιες χώρες του νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, την είχαν δει θετικά. 

Προς το παρόν, σε τόσο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας ανοσοποίησης, οι ηγέτες αποφάσισαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολίων πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά ως ιατρικά έγγραφα και να μην χρησιμοποιούνται για ταξιδιωτικούς σκοπούς. 

Η γενική συναίνεση για την αποφυγή του κλεισίματος των συνόρων ήρθε σχετικά νωρίς στην τηλεδιάσκεψη και σήμανε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν την επανάληψη ορισμένων από τα λάθη κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας πέρυσι, παρόλο που κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν τώρα μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλευομένων.

Τον περασμένο Μάρτιο, επικράτησε χάος σε πολλά αεροδρόμια με εγκλωβισμένους ταξιδιώτες και ουσιαστικά διακοπή του εμπορίου, καθώς πολλές χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν  τα σύνορά τους.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των ανθρώπων να ταξιδέψουν», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων, χρησιμοποιώντας μια απλή, ψηφιακή λύση που μπορεί να κάνει τις οικονομίες μας να κινηθούν ξανά», πρόσθεσε, επισυνάπτοντας άρθρο του στο EurActiv με την επισήμανση: «Προσδοκώ να το συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...