Όλες οι απαντήσεις σχετικά με τις μετακινήσεις του lockdown | newsbreak

Μοιραστειτε το

Σε γενικό lockdown μπήκε η Ελλάδα από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, για τρεις εβδομάδες, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού που χαρακτηρίζει αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και αναφέρθηκε στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αυτού του lockdown.

Αρχικά ξεκαθάρισε ότι, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εκτός αν πρόκειται για μετακίνηση προς τη μόνιμη εργασία, την κατοικία αλλά και για αγροτικές εργασίες.

Αναφορικά με τις αγροτικές εργασίας σημείωσε πως μπορεί κάποιος να μεταφερθεί σε άλλον νόμο ακόμη και αν οι καλλιέργειες δεν είναι στο όνομά του, αρκεί να έχει προσκομίσει μία υπεύθυνη δήλωση ότι πάει να βοηθήσει συγγενή σε αγροτικές εργασίες.

Ειδικότερα επισήμανε πως για τις μετακινήσεις ων πολιτών θα ισχύουν τα εξής:

  • Μετακίνηση για εργασία: δεν επιβάλλεται πρόστιμα σε περίπτωση μετακίνησης εργαζομένου χωρίς βεβαίωση εργοδότη σήμερα. Όμως οι εργοδοσίες είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις ισχύος 15 ημερών και ο εργαζόμενος να τις φέρει σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.
  • Μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών: γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ
  • Βεβαίωση σε δημόσια ραντεβού: γίνεται μόνο με ραντεβού και το σχετικό μήνυμα. Δεν ζητείται βεβαίωση από την υπηρεσία.
  • Μετακινήσεις παιδιών στο σχολείο: Από τους γονείς γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από το σχολείο, στην οποία και αναγράφεται το όνομα των γονέων και με την αποστολή του σχετικού μηνύματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να πάρουν τα αδέλφια τους από το σχολείο, επίσης με την αποστολή του σχετικού μηνύματος.
  • Στην περίπτωση που στείλει κάποιος μήνυμα στο 13033 και δεν λάβει απάντηση, πρέπει να ξαναστείλει, για να είναι εξασφαλισμένος
  • Όριο στις μετακινήσεις: Δεν υπάρχει, όμως αν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις, θα σας κόψει.

Όσον αφορά τη διάθεση χριστουγεννιάτικων ειδών, ξεκαθάρισε ότι «με το e-shop λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι η αγορά έχει κλείσει για συγκεκριμένο λόγο.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μετακινήσεις γίνονται για συγκεκριμένους σκοπούς, όλες οι άλλες μετακινήσεις είναι σε περιορισμό», τόνισε ο ΓΓ Εμπορίου και κατέληξε λέγοντας ότι, «ο καθένας έχει την ευθύνη του, δεν θέλουμε να δούμε εικόνες από άλλες χώρες, είναι προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, η κυβέρνηση και οι πολίτες μαζί».

Τέλος, υπενθύμισε ότι, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας μπορεί να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των πολιτών για τις μετακινήσεις.

Πηγή
Author: lamprina

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα