Όλα του Ταμείου δύσκολα

Μοιραστειτε το

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Τον Μάρτιο του 2021 θα διεξαχθούν εκλογές στην Ολλανδία. Στη Δανία και τη Σουηδία η εξουσία ασκείται από μειοψηφικές κυβερνήσεις και στη Φινλανδία από πεντακομματικό συνασπισμό. Γιατί τα υπενθυμίζω αυτά; 

Από τα Κοινοβούλια των «φειδωλών» περνά η έγκριση του τολμηρού προγράμματος για την ανάκαμψη της Ε.Ε., ενώ η Κομισιόν παλεύει μέσω των SURE να δώσει ό,τι μπορεί.  

Την άνοιξη οι σφιχτοχέρηδες του Βορρά είχαν σηκώσει παντιέρα, τον Ιούλιο το Ταμείο Ανάκαμψης πήρε κατ’ αρχήν αέρα, αλλά ως φαίνεται η προθεσμία της 1ης.1.2021, ώστε να τεθούν όλα σε ισχύ, έχει χαθεί πέρα ως πέρα.

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό δεν αναμένεται να κάνουν τη διαφορά πριν από το θέρος, όπως και το οικονομικό εμβόλιο «Νext Generation ΕU». Υποτίθεται ότι θα ανακούφιζε άμεσα, μέσω δανείων και επιχορηγήσεων, τις κορονο-πληττόμενες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά έπεσε σε πολιτικές μπόρες. 

Η Ουγγαρία, η Πολωνία κρατούν ομήρους τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και το σχέδιο ανάκαμψης, καταγγέλλοντας τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση επιχορηγήσεων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Το θέμα του βέτο θα συζητηθεί στη σημερινή ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη κορυφής, αλλά τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν και πόσο θα αντέξει. Βουδαπέστη και Βαρσοβία θα διακινδυνεύσουν δισεκατομμύρια; Δεν είναι εποχές για επιπλέον απώλειες οικονομικές. Ειδικά όταν το φιορίνι βρίσκεται πολύ κοντά σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρέος σε ξένο νόμισμα.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι κι αυτή φορτωμένη. Παραβάσεις, λέτε, δεν θα βρεθούν πέρα από τους συνήθεις υπόπτους, και αλλού, χαροκοπιά του ισχυρού; 

Πόσα χρόνια σέρνονται οι διαδικασίες σε βάρος της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στη βάση του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας; 

Τον Ιούλιο ο Αυστριακός καγκελάριος δεν δήλωσε ότι οι δύο χώρες επέβαλαν «σε σημαντικό βαθμό» τις θέσεις τους; 
Πολύ πιθανόν ο Δεκέμβριος να φέρει ναυάγιο. Το επόμενο έτος όλα ανοικτά και ξένα. Και χωρίς την καγκελάριο, που έχει αποκλείσει νέα υποψηφιότητα στις φθινοπωρινές κάλπες του 2021.  
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...