Ψηφιακά εργαλεία που «απογειώνουν» τις επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Μοιραστειτε το

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού δημιούργησαν μία νέα καθημερινότητα και είχαν ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αξιοποίηση των ψηφιακών λύσεων εξελίσσεται σε κρίσιμης σημασίας προτεραιότητα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καινούρια δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Για παράδειγμα, στο νέο τοπίο που δημιουργείται, το ηλεκτρονικό εμπόριο εξελίσσεται σε βασικό κανάλι πωλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A.), η αξία των online αγορών αυξήθηκε κατά 154,9% την εβδομάδα 21-27 Νοεμβρίου, ήτοι της περιόδου της Black Friday, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 8 εβδομάδων του 2020. Και γενικότερα το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης με τους Έλληνες καταναλωτές να συνεχίζουν να το προτιμούν και μετά το πέρας του πρώτου lockdown που είχαμε την πρώτη «έκρηξη».

Επιπλέον, στο νέο τοπίο η εξ αποστάσεως εργασία είναι εκ των ουκ άνευ, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις καλούνται να οργανωθούν πιο αποτελεσματικά εσωτερικά προκειμένου να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες τους.

Διαδικτυακή παρουσία

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης ιδίως στους τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου, της εξ αποστάσεως εργασίας και στην εσωτερική οργάνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε σε συνεργασία με την COSMOTE, το 70% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει εταιρικό site αλλά 1 στις 3 το έχει στήσει ερασιτεχνικά! Στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου, μόλις το 17% των επιχειρήσεων έχει e-shop και είναι χαρακτηριστικό ότι το 48% εξ αυτών δηλώνει σημαντική αύξηση στη χρήση κατά το 2020. Ψηφιακή καμπάνια προώθησης έχει «τρέξει» το 36%, όμως μόλις το 17% με τη βοήθεια επαγγελματία, ενώ για 2 στις 3 επιχειρήσεις τα social media είναι σημαντικό μέσο προώθησης και επικοινωνίας.

Είναι προφανές ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται «αναβάθμιση» και υπάρχουν λύσεις. Όπως, για παράδειγμα, οι υπηρεσίες που προσφέρει το COSMOTE Business, για την ψηφιακή παρουσία και προώθηση της επιχείρησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Click & Site, που μετατρέπει εύκολα την Facebook σελίδα μίας επιχείρησης σε site ή/και e-shop και το Digital Marketing4U, μια υπηρεσία για την ολοκληρωμένη προώθηση της επιχείρησης μέσα από καμπάνιες σε Google, Facebook και Instagram.

To COSMOTE Click & Site, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει άμεσα τις επιχειρήσεις που θέλουν να αποκτήσουν γρήγορα τη δυνατότητα για online πωλήσεις ή να αξιοποιήσουν το αποκαλούμενο click away που είναι σε ισχύ τα φετινά Χριστούγεννα. Και αυτό γιατί μέσω του Click & Site οι πελάτες να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά ή να παραγγέλνουν και να παραλαμβάνουν με click away. Το e-shop, που δημιουργείται μέσω της υπηρεσίας Click & Site έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει απεριόριστα προϊόντα με χαμηλό μηνιαίο κόστος στα 18,50 ευρώ.

Εξ αποστάσεως εργασία

Στον τομέα της εξ αποστάσεως εργασίας, η έρευνα του ELTRUN έδειξε ότι το τηλεφωνικό κέντρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας για 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό των cloud based κέντρων είναι στο 10% με αυξητικές τάσεις. Επίσης, το 2020 εμφανίζεται κατά 20% αυξημένη η χρήση των λύσεων τηλεδιάσκεψης, λόγω, φυσικά, των νέων δεδομένων που έφερε η πανδημία, με τις πλατφόρμες Skype, Microsoft Teams και Zoom να είναι οι πιο δημοφιλείς.

Στον τομέα της εξ αποστάσεως εργασίας, το portfolio του COSMOTE Business προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες και εργαλεία. Στα εργαλεία αυτά περιλαμβάνονται το Microsoft 365 στο Cloud, που παρέχει την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Teams και το COSMOTE Digital Office, που διαθέτει υπηρεσίες τηλεφωνικού κέντρου και Internet με ταχύτητες έως 200 Mbps, καθώς και εργαλεία web collaboration.

Cloud και εσωτερική οργάνωση

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της αξιοποίησης του cloud και γενικότερα της βελτίωσης- ψηφιοποίησης της εσωτερικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την έρευνα του ELTRUN, η χρήση servers είναι αρκετά διαδεδομένη στις μικρότερες επιχειρήσεις, με 1 στις 2 ΜμΕ να διαθέτει κεντρικό server. Μάλιστα, το 25% των χρηστών έχει επιλέξει cloud server.

Γενικότερα, το cloud δείχνει μονόδρομος με το CΟSMOTE Business να προσφέρει αρκετές λύσεις όπως οι Business Cloud Servers με παραμετροποιήσιμα χαρακτηριστικά (επεξεργαστής, μνήμη, συστήματα αποθήκευσης) και δυνατότητα για απομακρυσμένη διαχείριση αρχείων και δεδομένων αλλά και υψηλή διαθεσιμότητα, για ασφαλή αποθήκευση χωρίς επένδυση σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, αυξημένη είναι το 2020 η χρήση λύσεων IoT για την καλύτερη οργάνωση. To 22% των ΜμΕ δηλώνει, σύμφωνα με την έρευνα του ELTRUN ότι χρησιμοποιεί IoT συστήματα, όμως η χρήση είναι απλή, αφού το 80% αφορά στην παρακολούθηση χωρών. Και σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν αρκετές προτάσεις για την αποτελεσματικότερη εσωτερική ψηφιακή οργάνωση και τον έλεγχο της επιχείρησης μέσω του Internet of Things, όπως το COSMOTE Fleet Tracker, για απομακρυσμένη παρακολούθηση επαγγελματικού στόλου οχημάτων και το COSMOTE Asset Tracker, για απομακρυσμένη παρακολούθηση εξοπλισμού, όπως μηχανήματα, εργαλεία, trailers, γερανοί κ.ά.

Υποδομές

Οι ψηφιακές λύσεις προσφέρουν πολλές δυνατότητες αλλά χρειάζονται και τις κατάλληλες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες των εργαλείων COSMOTE Business συνδυάζοντάς τα με τα προγράμματα σταθερής τηλεφωνίας και Internet COSMOTE Business Double Play. Τα COSMOTE Business Double Play παρέχουν ακόμη περισσότερο χρόνο ομιλίας, υπηρεσίες τηλεφωνικού κέντρου, εταιρικά email (100GB/15 email λογαριασμοί) και ταχύτητες έως 200Μbps ανάλογα με την περιοχή. Επιπρόσθετα, τα Full Pack προγράμματα περιλαμβάνουν -χωρίς επιπλέον κόστος- φιλοξενία ιστοσελίδας, domain name, στατική ΙP κ.ά. Όλα τα COSMOTE Business Double Play διαθέτουν, ακόμα, την υπηρεσία Internet Backup, για εφεδρική πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής COSMOTE.

Επιπλέον, διαθέσιμα για επιχειρήσεις είναι τα προγράμματα κινητής COSMOTE BUSINESS GIGAMAX UNLIMITED με απεριόριστα ενσωματωμένα data για χρήση Internet από το κινητό, χωρίς όρια στην ταχύτητα πρόσβασης, και τα COSMOTE BUSINESS GIGAMAX με ακόμα περισσότερα data και τη νέα υπηρεσία Data Boost. Η υπηρεσία Data Boost παρέχει απεριόριστα δεδομένα στο κινητό για 24 ώρες, τις ημέρες του μήνα που οι ανάγκες αυξάνονται και ενεργοποιείται μέσω του My COSMOTE App.

Ανακαλύψτε τα ψηφιακά εργαλεία ή τις υπηρεσίες που ταιριάζουν στη δική σας επιχείρηση εδώ (link www.cosmote.gr/business)

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...