Ψηφίσματα, αποφάσεις και τεχνικές εκθέσεις στο ΣτΕ

Μοιραστειτε το

ΕΦ.ΣΥΝ.

Στόχος η διάσωση των αρχαίων στη Θεσσαλονίκη.

Με τη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική διάσωση του μνημειακού βυζαντινού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, τα τέσσερα σωματεία που κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης για την Υπουργική Απόφαση της απόσπασης και επανατοποθέτησης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα επιπλέον στοιχεία που έθεσαν υπ’ όψιν των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οπως είναι γνωστό, συζητήθηκαν στην ολομέλειά του, την περασμένη Παρασκευή (6/11), οι συνολικά εφτά αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί από φορείς επιστημόνων και κατοίκων. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται για τους πιο αισιόδοξους τον Δεκέμβριο, για τους πιο ρεαλιστές Ιανουάριο με Φεβρουάριο 2021.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι: Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που έχει ξεκινήσει πολυετή αγώνα για την κατά χώραν διατήρηση του αρχαιολογικού τοπίου, αφού πρόκειται για ένα σύνολο και όχι για μεμονωμένα οικοδομήματα, όπως π.χ. μια εκκλησία.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι τεχνικές εκθέσεις που κατέθεσαν τα σωματεία σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει εφικτή λύση για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με την ίδια μέθοδο που κατασκευάστηκαν «…ο Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι στην Αθήνα (με τις αρχαιότητες in situ), η υπόγεια επέκταση του κεντρικού κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου (με τις αρχαιότητες in situ)» αναφέρουν και θυμίζουν ότι η ίδια μέθοδος εφαρμοζόταν μέχρι πρόσφατα και στον σταθμό Βενιζέλου.

«Επιμείναμε επίσης στην άμεση παράδοση στους Θεσσαλονικείς των υπολοίπων 12 σταθμών του Μετρό, όπως ήταν το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πριν από την αδικαιολόγητη ανατροπή του από την σημερινή Διοίκηση της Αττικό Μετρό» αναφέρει η ανακοίνωση.

Προσκόμισαν μεταξύ άλλων ψηφίσματα και αποφάσεις επιστημονικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκκλήσεις ειδικών επιστημόνων των βυζαντινών σπουδών, αρχαιολογική έκθεση σχετικά με την ιδιαίτερη σημασία του αρχαιολογικού χώρου στον σταθμό Βενιζέλου και πλήθος τεχνικών εκθέσεων.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε το ΥΠΠΟΑ ούτε η Αττικό Μετρό προσκόμισαν οποιαδήποτε Τεχνική Εκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που να τεκμηριώνει ότι η τεχνική λύση της ΟΤΜ ΑΤΕ για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων δεν είναι εφικτή. Η Αττικό Μετρό προσκόμισε την τεχνική έκθεση των μηχανικών υπαλλήλων της, δηλαδή των ίδιων που επί προηγούμενης διοίκησης είχαν εγκρίνει την Τεχνική Λύση της ΟΤΜ ΑΤΕ, που τώρα παρουσιάζουν ως “μη έφικτή” και είχαν ξεκινήσει να επιβλέπουν την εφαρμογή της από το 2018!».

Καταγγέλλουν επίσης ότι ενώ η έγκριση των μελετών, σε επίπεδο Οριστικής Μελέτης 1, Οριστικής Μελέτης 2 και σε επίπεδο Μελετών Εφαρμογής «στοιχειοθετείται με έγγραφα και πληρωμές από τη Διαύγεια, και δεν αμφισβητείται πλέον ούτε από την ίδια την Αττικό Μετρό, οι εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις αγορεύσεις τους συνέχισαν να ακολουθούν την ψευδολογία περί “ανύπαρκτης μελέτης” την οποία ξεκίνησε στις τοποθετήσεις της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη».

Καταθέτουν επίσης ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν προσκόμισε, παρότι του ζητήθηκε, τη μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων του σχήματος ΑΚΤΩΡ-Korres Engineering. «Την προσκομίσαμε οι αιτούντες για να δείξουμε τον τεμαχισμό και τις κοπές που θα υποστεί ο ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικός χώρος… Σημειώνουμε ότι η εν λόγω μελέτη απόσπασης συζητήθηκε στο ΚΑΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική Απόφαση… Μας προξένησε, ως εκ τούτου, ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του ΝΣΚ τόνισε ότι οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου θα αποσπαστούν μαζί με τις υποκείμενες αρχαιότητές τους».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...