Ψάχνεται η Μέρκελ για την Τουρκία

Μοιραστειτε το

Πιέσεις για τελεσίγραφο στον Τ. Ερντογάν και πάγωμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

«Τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν» δήλωσε αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας η Α. Μέρκελ τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των άλλων χωρών της Ε.Ε., για την πανδημία και την εμπλοκή στο πακέτο ανάκαμψης λόγω βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ουσιαστικά, η καγκελάριος της Γερμανίας παραδέχτηκε πως με θωπείες δεν πρόκειται να συνετιστεί ο Τ. Ερντογάν, όσο και αν προσπάθησε η ίδια και μάλιστα αναλαμβάνοντας προσωπικό ρίσκο συνομιλώντας απευθείας με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η δήλωση της Α. Μέρκελ είναι ίσως το τελευταίο μήνυμα προς τον Τ. Ερντογάν να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε μία χειρονομία καλής θέλησης προς την Ε.Ε., προκειμένου η καγκελάριος στην ειδική Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου να κρατήσει στο τραπέζι τη «θετική ατζέντα» και να συγκρατήσει την πίεση που δέχεται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών, στις 7 Δεκεμβρίου, ο Ζ. Μπορέλ καλείται να παρουσιάσει μία νέα παλέτα προτάσεων για την Τουρκία, με τις θετικές να είναι ήδη γνωστές εδώ και καιρό αλλά οι αρνητικές να μεταβάλλονται συνεχώς λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Ο κατάλογος περιοριστικών μέτρων, που είχε δοθεί στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, είναι παρωχημένος καθώς η Αυστρία επιμένει στη διακοπή της τελωνειακής σύνδεσης (καθιστώντας τη γερμανική πρόταση για αναβάθμιση άκαιρη), ενώ η Γαλλία θέτει ζήτημα συνολικής επανεξέτασης της σχέσης με την Τουρκία, παραπέμποντας σε μία ειδική σχέση και όχι στρατηγική όπως ήθελε η Γερμανία.

Παρά ταύτα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χ. Μάας περιμένει ακόμα από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, διαφορετικά προέβλεψε «δύσκολη συζήτηση τον Δεκέμβριο». Ο βασικός στόχος του Βερολίνου (να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων) δεν έχει αλλάξει, όμως έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Ε.Ε. και η γερμανική γραμμή δεν περνάει ούτε στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί την Ιταλία και την Ισπανία, όπου θα συζητήσει με τους ομολόγους του τις εξελίξεις γύρω από την Τουρκία. Ως προς το θέμα των κυρώσεων η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να συζητήσει μετάθεση σε δεύτερο χρόνο εάν προωθηθούν τώρα (ομόφωνα) τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Υπέρ αυτής της εκδοχής κινούνται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνεννόηση με τη Γαλλία και την Αυστρία.

Η μεταστροφή αυτή αναμένεται να φανεί στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, 1 και 2 Δεκεμβρίου. Την επόμενη εβδομάδα ο γ.γ. Γ. Στόλτενμπεργκ αρχίζει κύκλο επισκέψεων στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών-μελών και στην Αγκυρα, με στόχο να χαμηλώσει την ένταση, ωστόσο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Γαλλία θα θέσει θέμα γενικότερης συμπεριφοράς της Τουρκίας, ενώ διαστάσεις παίρνει το θέμα των εξοπλισμών, μετά και την πρόταση της Βουλής της Ολλανδίας για πάγωμα των εξαγωγών όπλων προς την Αγκυρα, αυξάνοντας την πίεση για ανάλογη απόφαση και στη Γερμανία.

Πηγή
Author: Μπάμπης Αγρολάμπος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...