Χωρίς τέλος το κυβερνητικό «αλαλούμ» στη διαχείριση της πανδημίας

Μοιραστειτε το

Απόλυτη σύγχυση επικρατεί σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, με γονείς και μαθητές, τέσσερις μέρες πριν την ανακοινωθείσα επανέναρξη δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, να μην ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι.

Την πρώτη «βόμβα» πέταξε το πρωί, μέσω της συχνότητας του Σκάι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, με την Αριστοτελία Πελώνη να δηλώνει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων – και του λιανεμπορίου με click away αγορές –  και λίγο μετά, η νέα υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, να εμφανίζεται κατηγορηματική στον Alpha πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», ήταν η δήλωση της κ. Πελώνη.

Με τη σειρά της, η κ. Μακρή ανέφερε πως οι φήμες περί μη ανοίγματος των σχολείων δεν ισχύουν, προσθέτοντας ότι τα σχολικά ιδρύματα θα ανοίξουν κανονικά. 

Στο πνεύμα των δηλώσεων της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν πάντως και αυτές του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος πήγε και βήματα παρακάτω, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα, αιφνιδιαστικά μέτρα και ορατό ενδεχόμενο παράτασης του αυστηρού lockdown.

Οι «δεύτερες σκέψεις» των δύο μελών της κυβέρνησης εκφράστηκαν μετά τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο 2 Ιανουαρίου ο Στέλιος Πέτσας, όταν και εξαγγέλθηκε «προσπάθεια μιας εβδομάδας για να ανοίξουν τα σχολεία».

«Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις. Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων, θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Εξήγησε μάλιστα ότι «η Επιτροπή έκρινε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία», ενώ για το λιανεμπόριο επανέλαβε ότι είναι «πρόθεση της κυβέρνησης» να λειτουργήσει από τη Δευτέρα το click away, αλλά «αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες». Όσο για το click in shop, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα σχολεία».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επεσήμανε πως η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Θα κάνουμε ότι απαιτείται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας. 

Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να σχολιάσει και τις σκηνές που εξελίχθηκαν στις εκκλησίες τα Θεοφάνια με τους πιστούς να συρρέουν στους ναούς.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκκλησίες, δεν μπορώ να εξισώσω αυτούς τους λίγους που από πρόθεση ή με πείσμα αψήφησαν τα μέτρα θεωρώντας ότι είναι τάχα πιο πιστοί από εμάς τους υπόλοιπους, δεν μπορώ να τους εξισώσω με τη γιαγιά και τον παππού που περίμεναν καρτερικά, υπομονετικά με μάσκα έξω από τις εκκλησίες, προκειμένου να πάρουν ένα μπουκαλάκι αγιασμό, δεν είναι το ίδιο πράγμα, δεν εξισώνονται όλα», σημείωσε.

Το «κερασάκι» στο κυβερνητικό μπάχαλο βέβαια, ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που ακολούθησε το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του. 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Δευτέρα 11/1. Η απόφαση ελήφθη με βάση την προηγούμενη εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων.  

«Η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Παρασκευή, 8/1, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Αναβλήθηκε πάντως, η συνεδρίαση των ειδικών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις τρεις το μεσημέρι, προκειμένου να έχουν και τα τελευταία δεδομένα προτού καταλήξουν σε προτάσεις για τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, ωστόσο υπάρχει μια μερίδα που κρίνει ότι δεν πρέπει να ανοίξουν.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα του click away, καθώς είναι άλλη μια κίνηση που προβληματίζει τους ειδικούς, δεδομένης της επιβάρυνσης για την κινητικότητα που με τη σειρά της αποτελεί «έδαφος» για διασπορά του νέουκορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί πρέπει να αποφασίσουν το επόμενο διάστημα και για την επιστροφή στα σχολεία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων με το βλέμμα να είναι στραμμένο περισσότερο στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων του ερχόμενου Ιουνίου.
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...