Χωρίς κυβέρνηση, ο Λίβανος οδηγείται στην «κόλαση», προειδοποιεί ο πρόεδρος Μισέλ Αούν

Μοιραστειτε το

Ο Λίβανος οδηγείται στην “κόλαση”, αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν, τη στιγμή που η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Αντιμετωπίζουμε μια κρίση σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί καθώς οι προθεσμίες για τον Λίβανο δεν επιτρέπουν να χαθεί ούτε ένα λεπτό, δήλωσε ο 85χρονος Αούν, με κουρασμένη και διστακτική έκφραση.

Τα πολιτικά κόμματα είχαν δεσμευτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου να σχηματίζουν κυβέρνηση “αποστολής” αποτελούμενη από “ικανούς” και “ανεξάρτητους” υπουργούς μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων ώστε να εξέλθει η χώρα από τον οικονομικό μαρασμό, είχε ανακοινώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βηρυτό.

Αλλά η διαδικασία καθυστερεί λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν ως προς την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Το κύριο εμπόδιο προέρχεται από το ένοπλο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, με μεγάλη επιρροή στην πολιτική του Λιβάνου, και από τον σύμμαχό του, το κίνημα Αμάλ, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, που ζητούν το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, αίτημα που απορρίφθηκε ομόφωνα από τους αντιπάλους τους, ανάμεσά τους ο σουνίτης πρώην πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι.

“Με τη σκλήρυνση των θέσεων, δεν φαίνεται να υπάρχει λύση στον ορίζοντα, καθώς όλες οι προτεινόμενες λύσεις εμπλέκουν νικητές και χαμένους”, δήλωσε εκφράζοντας λύπη ο πρόεδρος Αούν. Ελλείψει συμφωνίας, ο Λίβανος θα οδηγηθεί στην “κόλαση”, προειδοποίησε.

Ο αρχηγός του κράτους καταλόγισε ευθύνες και στα “δύο στρατόπεδα” υπογραμμίζοντας ότι “οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν πρέπει να αποκλειστούν” από τη διαδικασία, υπονοώντας την προσέγγιση του πρωθυπουργού Μουστάφα Αντίμπ που αρνείται κάθε προηγουμενη διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες για την επιλογή των υπουργών, όπως συνεβη τα τελευταία χρόνια.

Σπάνιο γεγονός, ο Αούν επέκρινε επίσης την επιμονή των συμμάχων του, Χεζμπολάχ και Αμάλ, για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι κανένα υπουργείο δεν πρέπει να δίδεται σε μια συγκεκριμένη κοινότητα σύμφωνα με το Σύνταγμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Γαλλική πρωτοβουλία

Νωρίτερα σήμερα, ο Μουστάφα Αντίμπ ζήτησε “τη συνεργασία όλων των κομμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης αποστολής με συγκεκριμένο πρόγραμμα”.

Σε ανακοίνωση, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να “εργαστούν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση για την επιτυχία της γαλλικής πρωτοβουλίας, που ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση του Λιβάνου και θέτει τέλος στην επιταχυνόμενη επιδείνωση” της γενικότερης κατάστασης της χώρας.

Ο Λίβανος ζει τον τελευταίο χρόνο μια από τις χειρότερες οικονομικές και πολιτικές κρίσεις στην ιστορία του, που σημαδεύεται από μια κατάρρευση του εθνικού του νομίσματος, έναν υπερπληθωρισμό και την εκτεταμένη φτώχεια του πληθυσμού.

Η κρίση διευρύνθηκε με την επιδημία της Covid-19 και την τραγική έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, που λειτούργησε ως καταλύτης για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Η διεθνής κοινότητα, κυρίως η Γαλλία, ζητεί από τον Λίβανο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για μια διεθνή υποστήριξη ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή
Author: editor13

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...