Χρ. Σταϊκούρας: Δεύτερη ευκαιρία για την “επιστρεπτέα προκαταβολή 5” από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Μοιραστειτε το

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις οι επιχειρήσεις που δεν κατέθεσαν τα σχετικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5». Δίδεται, δηλαδή, η ευκαιρία να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης όσες επιχειρήσεις δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 

Επίσης την ίδια ημέρα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2019 – 29 Φεβρουαρίου 2020 ή από 1 Αυγούστου 2020-31 Οκτωβρίου 2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» εξαιτίας λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους.

 Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει «πράσινο φως» στη διαδικασία μετατροπής των χορηγήσεων κρατικών δανείων σε επιδοτήσεις. Το μέτρο αυτό, είπε, ανοίγει τον δρόμο για μετατροπή της  «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε «μη επιστρεπτέα προκαταβολή». Παράλληλα, η Κομισιόν εγκρίνει την αύξηση στο όριο των κρατικών ενισχύσεων.

 
Δήλωσε, εξάλλου, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι άνω των 34 δισ. ευρώ, αλλά κάθε μήνα η πολιτεία τρέχει με λιγότερα έσοδα, λόγω των μέτρων στήριξης και των μειωμένων εσόδων στον προϋπολογισμό. «Κάθε μήνα (τα ταμειακά διαθέσιμα) αυξάνουν και μειώνονται, καθώς πολλοί κλάδοι ανοίγουν και κλείνουν.

‘Αρα κάθε μήνα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Το ταμείο της χώρας έχει καλύψει με βέλτιστο τρόπο τα ελλείμματα αυτά και χωρίς να ξέρουμε πότε θα λήξει η κρίση. Δε θα επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές γιατί κάνουμε νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου», είπε χαρακτηριστικά. 
 

Τέλος, σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο υπουργός ανέφερε πως «οι εκτιμήσεις που κάνουμε σήμερα δε διαφοροποιούν αυτό που έχουμε προβλέψει. Το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά, αλλά δεν θα καλυφθούν οι απώλειες του 2020. Θα είναι σταδιακή η επιστροφή της οικονομίας και θα πάρει μεγάλο κομμάτι του 2022. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα γίνει το τέλος του 2022. Εμείς εκτιμούμε ότι θα γίνει νωρίτερα». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author: editor13

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...