Χρυσοχοΐδης: Έρχεται ειδικό σώμα για τη φύλαξη επισήμων – «Να φυλάνε στόχους και οι ιδιώτες»

Μοιραστειτε το

Για παλιό –και ανεπαρκές- νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τη φύλαξη των ευπαθών στόχων από την ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Την πολιτική ευθύνη για την διατήρηση ενός πάσχοντος συστήματος φύλαξης δημοσίων προσώπων ανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη με αφορμή την υπόθεση Φουρθιώτη.

Μάλιστα, προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση του παρουσιαστή εξήγησε ότι η αστυνομια «οφείλει να αξιολογεί κινδύνους και όχι προσωπικότητες».

«Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και πιστεύω ότι εκφράζω όλους τους διατελέσαντες υπουργούς λέγοντας ότι έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα αυτό σύστημα» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης προαναγγέλοντας νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία προσώπων.

Δίνοντας στοιχεία σχετικά με την υπηρεσία φύλαξης, ο υπουργός ανάφερε ότι το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού στη φύλαξη δεν ξεπερνά μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων.

«Στην κατανομή των επωφελούμενων είναι 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και κάποιοι ιδιώτες και 10% διπλωμάτες και ειδικά σε δημοσιογράφους και εκδότες διατίθεται λιγότερο από το 2%».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του γνωστού παρουσιαστή διέψευσε τα περί 14 αστυνομικών:

«Τον παρουσιαστή τον φύλαγε 1 άτομο το Μάιο του 2020, τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω απ’ το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε το Νοέμβριο τη διάθεση 1 ενός ατόμου για ένα τρίμηνο, στις 13 Ιανουαρίου μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Έψιλον TV που εργάζεται διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσυκλέτας και επιτήρηση της οικίας του.

Αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν και δόθηκαν τελικά τα μέσα Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα, υπήρχαν επίθεση σε σπίτια βουλευτών, πολλές επιθέσεις σε ΜΜΕ.

Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο».

Για την ανακοίνωση διάψευσης που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν διαψεύσθηκε η φύλαξη αλλά τα περί 7 περιπολικών και τεθωρακισμένων που γραφόταν ότι διατίθενται για τη φύλαξη του.

«Πότε η αστυνομία δεν διέψευσε την φύλαξη, θα ήταν εντελώς παράλογο. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως επιτροπή πριν το καθορισμένο τρίμηνο για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα φύλαξης για το συγκεκριμένο.

Και η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο είναι και για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, και για να χρησιμοποιήσουμε την συγκεκριμένη περίπτωση στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η αστυνομια «οφείλει να αξιολογεί κινδύνους, όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. Αλίμονο αν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου. Έχουμε κράτος δικαίου, δεν στιγματίζουμε δε λιντσάρουμε είναι βαθιά αντιδημοκρατικό!».

Στον ισχυρισμό του κ. Καμίνη ότι δεν έλαβε απαντήσεις για το θέμα σε προηγούμενη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ απάντησε:

«Απαντήσεις πήρατε και σωστές απαντήσεις, όμως δε λύθηκε το πρόβλημα που θέλετε να αναδείξετε και σήμερα φαίνεται πιο ώριμο να συζητηθεί. Η επίκληση του απορρήτου αυτονοήτως ισχύει. Το πρόβλημα είναι ποιοι δικαιούνται φύλαξη; Αυτά που θέσατε εσείς. Πόση φύλαξη; Για πόσο καιρό; Τα αιτήματα ασφαλείας αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι διευρυνόμενα».

Μάλιστα, περιέγραψε ότι η αυξανόμενη ζήτηση προστασίας στην Ελλάδα οφείλεται σε δυο φαινόμενα, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα social media.

«Η νέα τρομοκρατία που ξεκινάει την 11η Σεπτεμβρίου και η αυξημένη επιθετικότητα που έφερε ο λαϊκισμός των τελευταίων ετών, η έκρηξης βία που ντύθηκε με κοινοβουλευτικό μανδύα με την Χρυσή Αυγη. Υπάρχει και σήμερα βία υπαρκτή. Η παράλληλη ολοένα διευρυνόμενη δημόσια σφαίρα των κοινωνικών δικτύων πολλές φορές ενισχύει αυτές τις στάσεις» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο προανήγγειλε ο κ. Χρυσοχοϊδης, χαρακτηρίζοντας «παρωχημένο» το υπάρχον.

«Σ’ αυτό το νέο περιβάλλον βίας το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα παραμένει παλιό και παρωχημένο. Όλες σχεδόν οι ρυθμίσεις που έμοιαζαν λογικές αυτή τη στιγμή αφήνουν χώρο σε ποντικούς του δημοσίου χώρου. Χρειάζεται ειδικό σώμα με ειδική εκπαίδευση και θα νομοθετηθεί. Δεν αρκούν οι αστυνομικοί θα έπρεπε να είναι δεκαπλάσιοι» ανέφερε.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι έκανε προσπάθεια κατα την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση ήταν αναπόφευκτη.

«Τους δύο πρώτους μήνες έκανα τεράστια προσπάθεια, λέμε ότι το καταφέρουμε και μετά επιστρέψαμε στα ίδια. Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και πιστεύω ότι εκφράζω όλους τους διατελέσαντες υπουργός λέγοντας ότι έχουν ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα αυτό το σύστημα. Έχουμε κάνει απόπειρα από την πρώτη μέρα που βρίσκομαι ξανά στη θέση του υπουργού προστασίας του πολίτη, αλλά οι προτάσεις όλες ήταν μικρές ασπιρίνες εκεί που χρειάζονται πολύ μεγάλες τομές».

Τι αλλαγές έρχονται

Εξηγώντας τις αλλαγές που ετοιμάζονται, ο κ. Χρυσοχοϊδης πως θα χρησιμοποιηθούν πρακτικές άλλων χωρών.

«Χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά σε υπηρεσίες φύλαξης που που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Γιατί προστρέχουν στην αστυνομία και δεν προστρέχουν σε εταιρείες φύλαξης; Ακόμα και η Βουλή στις περισσότερες χώρες φυλάσσεται εξ ίδιων και με μικτά σχήματα.

Σε όλη την Ευρώπη υπηρεσία φύλαξης αποφασίζει ποια πρόσωπα θα διατεθούν στην φύλαξη. Αποκλείεται η δυνατότητα επιλογής από τον αιτούντα. Ακόμα και στο ευρωκοινοβούλιο η διάθεση οχήματος και συνοδεία ορίζεται κατ’ εξαίρεση με ρητές και συγκεκριμένες διατάξεις. Επίσης υπάρχει στην Ευρώπη διάκριση ολοήμερης και διακεκομμένης φύλαξης. Τα παραπάνω είναι σκέψεις» ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται θεσμικές τομές, και ελπίζοντας να υπάρξει παραγωγικός διάλογος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Τι αλλάζει από το Σάββατο

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...