«Χρυσάφι» πληρώσαμε κινεζικά rapit tests για τις φυλακές | newsbreak

Μοιραστειτε το

Τα αμφιλεγόμενα σημεία στις αναθέσεις της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής συνεχίζονται. Τελευταία αποκάλυψη, αυτή των κινεζικών rapid tests που προμηθεύτηκε (9.240 τεμάχια) για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης της χώρας και του ΙΑΑΑ Βόλου, μέσω της  εταιρείας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΤΑΣ.

Σύμφωνα με την απόφαση και όπως αποκαλύπτει το insidestory.gr, το κόστος ανάθεσης ήταν συνολικά 146.916 ευρώ, με το κάθε τεστ που θα προμηθεύσει η συγκεκριμένη εταιρεία από την κινεζική Goldsite Diagnostics Inc, να κοστολογείται στα 15 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Κινέζους, το κόστος ανά κιτ για παραγγελία 10.000 τεμαχίων ανέρχεται σε 2,85 δολάρια το τεστ για συσκευασία του ενός, 2,6 δολάρια το τεστ για συσκευασία των πέντε και 2,3 δολάρια το τεστ για συσκευασία των 25. Χαοτική διαφορά δηλαδή από τα 15 ευρώ ανά τεστ που πλήρωσε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής την εταιρεία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΤΑΣ.

Δηλαδή αν, όπως αναφέρει το insidestory.gr η αγορά γινόταν απευθείας από την Κίνα, τα 9.240 τεστ σε συσκευασία του ενός (που είναι πιο ακριβή), προς 2,85 δολάρια το ένα συν τα μεταφορικά, θα κόστιζαν περίπου 30.000 δολάρια, δηλαδή κάπου 25.000 ευρώ (με στρογγυλοποίηση προς τα πάνω τα ποσά).

Ή αλλιώς 113.600 ευρώ λιγότερα (ανατίμηση της τάξης του 454%) απ’ ότι κόστισε η προμήθεια για τις ελληνικές φυλακές!

Η απάντηση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επιλογή της εταιρείας έγινε […] επειδή πληρούσε όλα τα κριτήρια που θέτουμε και φυσικά επειδή κατέθεσε την χαμηλότερη τιμή. Οι επόμενες τρεις προσφορές ήταν €15 (χωρίς ΦΠΑ) επίσης από μια εταιρεία, €15,65 από μία δεύτερη και €16,68 μια τρίτη εταιρεία. Δεν επελέγη η δεύτερη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά επίσης €15 διότι δεν είχε τους σωστούς ΚΑΔ. Παράλληλα, η εταιρεία ΠΑΤΑΣ δραστηριοποιείται στο χώρο των υγειονομικών υλικών από το 1996 ενώ έχει σχετικό ΚΑΔ από το 2008. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για τα rapid test τίθενται επιπλέον προδιαγραφές, για ευνόητους λόγους, όπως να έχουν τις σωστές πιστοποιήσεις ασφαλείας. Κάτι που η εν λόγω εταιρεία μάς εξασφάλιζε.

Όπως σε όλα τα υγειονομικά υλικά, η τιμή διαμορφώνεται από το πόσο η προσφορά μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας η ζήτηση για rapid test σε όλο τον κόσμο είναι τεράστια και δεν μπορεί να καλυφθεί από τους κατασκευαστές. Μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα γίνονταν λίγα τεστ, δεν ξεπερνούσαν τα 5-7 χιλιάδες, καθημερινά. Πλέον καθημερινά διεξάγονται πάνω από 25 χιλιάδες, η ζήτηση είναι τεράστια, όπως και από όλες τις χώρες. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνουν οι τιμές εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, τιμές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με άλλες περιόδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην Κίνα δεν έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα με αποτέλεσμα πολλές χώρες να καταφεύγουν σε άλλες που έχουν απόθεμα και το οποίο διαθέτουν σε υψηλότερες τιμές. Επομένως, άλλη ήταν η τιμή ενός τεστ π.χ. πριν από 4 μήνες κι άλλη τώρα όπου η ζήτηση είναι τεράστια».

Όπως σχολιάζει το insidestory.gr, αυτό που προκύπτει από την ιστοσελίδα της εταιρείας που της έγινε η ανάθεση, το κύριο αντικείμενο εμπορικών δραστηριοτήτων της είναι η πώληση προϊόντων αποτρίχωσης, περιποίησης, μακιγιάζ και αναλώσιμων αισθητικής. Η πώληση μερικών ιατρικών αναλώσιμων δεν φαίνεται να αποτελεί κύρια πηγή εσόδων της. Όπως, όμως, υποστήριξε η ΓΓ Σοφία Νικολάου, «η εταιρεία ΠΑΤΑΣ δραστηριοποιείται στο χώρο των υγειονομικών υλικών από το 1996 ενώ έχει σχετικό ΚΑΔ από το 2008»…

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα