Χρονοδιάγραμμα παραδόσεων ζήτησε η Ε.Ε. από AstraZeneca

Μοιραστειτε το

Με τα προγράμματα εμβολιασμού να εξελίσσονται με τους ρυθμούς που επιβάλλουν οι εταιρείες εμβολίων συνεχίζεται η αντιπαράθεση και οι διαπραγματεύσεις για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, με νεότερη ανάρτησή της η κ. Κυριακίδου κάνει λόγο για εποικοδομητικό τόνο στη συζήτησή της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca.

Το 75% αγγίζει η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση στις Βρυξέλλες.

Ανώτερος αξιωματούχος δηλώνει μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο. 

Ενδεικτική του προβλήματος των ελλείψεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ε.Ε., είναι η περίπτωση της Μαδρίτης η οποία έβαλε στον πάγο όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον δέκα ημέρες, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλωνία. 

«Αύριο, τα ψυγεία θα είναι άδεια», δήλωσε ο Γιοσέπ Μαρία Αρχιμόν, κορυφαίος Ισπανός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε την Τετάρτη στους τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους να αναστείλουν τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 με την πρώτη δόση για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK.

Η Τσεχία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει παραπονεθεί για περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech.

Κλιμακούμενη αντιπαράθεση

H αντιπαράθεση της Ε.Ε. με την Astra Zeneca γνώρισε νέα κλιμάκωση το απόγευμα της Τετάρτης όταν η αρμόδια επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απάντησε στον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανοσουηδικής εταιρίας χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια στην Ε.Ε βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη». 

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο ισχυρισμός της Κομισιόν ότι η φαρμακευτική εταιρεία προμηθεύει σε άλλες χώρες (και συγκεκριμένα στη Βρετανία) δόσεις εμβολίων που προορίζονται για την ΕΕ, κατηγορία που απέρριψε πριν τη συνάντηση ο επικεφαλής της «AstraZeneca», Πασκάλ Σοριό. Ωστόσο επιβεβαίωσε πως τόσο η παραγωγή όσο και η πώληση εμβολίων γίνεται με βάση το χρόνο υπογραφής των συμβολαίων

Σύμφωνα με τον Σοριό, η καθυστερημένη σύναψη του συμβολαίου με την Κομισιόν είναι ο λόγος για τις περιορισμένες παραδόσεις. «Το συμβόλαιο με τη Βρετανία κλείστηκε τρεις μήνες πριν από τις Βρυξέλλες», είπε. Εξάλλου, πρόσθεσε, η εταιρεία του δεν υποχρεούται από το συμβόλαιο να παραδώσει συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίου, αποκαλύπτοντας μια από τις πολλές ρήτρες των συμβολαίων με φαρμακευτικές εταιρίες που η ΕΕ αποδέχεται (και κρατά μυστικές) για να προστατεύσει τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό.

Η «AstraZeneca» συνήψε με την ΕΕ συμφωνία «καλύτερης δυνατής προσπάθειας», επειδή «οι Βρυξέλλες ήθελαν να προμηθεύονται λίγο – πολύ ταυτόχρονα με τους Βρετανούς – παρόλο που αυτοί είχαν υπογράψει τρεις μήνες νωρίτερα. Γι’ αυτό υποσχεθήκαμε να προσπαθήσουμε, αλλά δεν δεσμευτήκαμε με συμβόλαιο», είπε ο Σοριό σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Ο ίδιος είπε πως η παραγωγή έχει μείνει πίσω κατά δυο μήνες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Την επόμενη εβδομάδα τα νεότερα για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson»

Στο μεταξύ η αμερικανική «Johnson & Johnson» αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της την επόμενη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ο οικονομικός διευθυντής της και αναμένεται ότι θα αιτηθεί ταυτόχρονα ταχεία αδειοδότηση, προκειμένου το εμβόλιο, που γίνεται σε μία δόση, να διατεθεί στην αγορά. Επομένως, το εμβόλιο αυτό θα γίνει πιθανόν λίγο μετά το τρίτο που θα πάρει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ. «Σε σχέση με τον εφοδιασμό, έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι θα ανταποκριθούμε σε όλες τις δεσμεύσεις μας», συμπλήρωσε.

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...