Χριστούγεννα 1914: Όταν ο πόλεμος έκανε ανακωχή για την «Άγια Νύχτα»

Μοιραστειτε το

Αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές στην γραμμένη με αίμα ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ένα ιστορικό γεγονός – απόδειξη ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια των πολέμων η ανθρώπινη φύση δεν είναι καταστροφική, αλλά ικανή για πράξεις αδελφοσύνης και αλληλεγγύης.

Η θηριωδία του Α’ ΠΠ άφησε πάρα πολλά σημάδια στις ψυχές των επιζώντων οι οποίοι μετά τη λήξη του έσπευσαν να επανδρώσουν τις φονικές συμμορίες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία καθώς μόνο αυτό γνώριζαν πλέον να κάνουν, να σκοτώνουν, και υπήρχε μεγάλη ζήτηση για τις δεξιότητές τους (κάτι που έγινε βεβαίως και με τους βετεράνους του Β’ ΠΠ, αλλά του Α’ θεωρούνταν περισσότερο αδίστακτοι μετά από όλα όσα είχαν ζήσει).

Τον χειμώνα του 1914 οι βρετανικές και γερμανικές δυνάμεις πολεμούν αδιάκοπα μέσα στη λάσπη, το κρύο και τις σορούς των συμμάχων τους, μέσα από τα χαρακώματα.

Στις 24 Δεκεμβρίου οι Βρετανοί στρατιώτες έχουν φτιάξει ένα υποτυπώδες χριστουγεννιάτικο δέντρο στα χαρακώματα όταν ξαφνικά βλέπουν ένα αντικείμενο να εκτοξεύεται από το γερμανικό οχύρωμα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, προς το μέρος τους. Γρήγορα σπεύδουν να καλυφθούν όταν βλέπουν ότι πρόκειται για μια γερμανική μπότα που μέσα έχει λουκάνικα και τσιγάρα ενώ κάτω – κάτω υπάρχει ένα μήνυμα: «Θέλετε να τραγουδήσουμε μαζί την ‘Άγια Νύχτα’;»

Οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να σφυρίζουν μελωδίες και να τραγουδούν κάλαντα. Οι Bρετανοί στρατιώτες, ανταποκρίθηκαν.

Εγκατέλειψαν τα χαρακώματα και, παρά τις οδηγίες των ανωτέρων τους προσέγγισαν τους «εχθρούς» και τους συνάντησαν στην ουδέτερη ζώνη («no man’s land») για να τους ευχηθούν για τα Χριστούγεννα.

xmas truce

Πηγή: AP Photo

Κάπως έτσι αυτή η μικρή ανταρσία έμελλε να μένει για πάντα στην ιστορία ως η «ανακωχή των Χριστουγέννων».

Το πρωί των Χριστουγέννων, περίπου 100 Άγγλοι και Γερμανοί στρατιώτες έθαψαν τους νεκρούς τους, απαγγέλοντας μαζί τον 23ο Ψαλμό του Δαυίδ «Κύριος ποιμαίνει με και ουδέν με υστερήσει…».

Στη συνέχεια έσφιξαν τα χέρια, φλυάρησαν, είπαν ο ένας στον άλλο τα παράπονά τους, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα (ουίσκι, μαρμελάδες, τσιγάρα, σοκολάτες και τα σχετικά) και κατέβασαν πολλά λίτρα μπύρας όπως αναφέρει το sansimera.gr.

Μόνο ο Άγγλος μπαρμπέρης στρώθηκε στη δουλειά, αφού είχε να κουρέψει και πολλά γερμανικά κεφάλια. Νωρίς το απόγευμα οι δύο πλευρές έφτιαξαν μια μπάλα από άχυρο και βρέθηκαν αντίπαλες σε ποδοσφαιρικό αγώνα, τον οποίο κέρδισαν οι Γερμανοί με 3-2.

Το ιστορικό γεγονός έγινε και κινηματογραφική ταινία το 2014

Η ειρήνη κράτησε μόνο 24 ώρες, ενώ κατά άλλους κράτησε μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2015. Αμέσως μετά οι φίλοι έγιναν και πάλι εχθροί.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν ακόμα στην αρχή του. Θα κρατήσει ακόμη τέσσερα χρόνια και θα στοιχίσει τη ζωή σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...