Χρηματοδότηση-τιμωρία της κυβέρνησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Μοιραστειτε το

Οι νέοι αυστηρότεροι όροι επιχορηγήσεων εξωθούν στα όρια επιβίωσης τα πανεπιστήμια ● SOS από Συγκλήτους και συλλόγους διδασκόντων.

Ανακοινώθηκε η κατανομή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ υπό τους νέους, αυστηρότερους όρους που υπαγορεύει ο νέος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση: το 80% της τακτικής επιχορήγησης καθορίζεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και το 20% βάσει ποιοτικών.

Την ίδια στιγμή, όλα τα Ιδρύματα διαμαρτύρονται για τη χαμηλή χρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού και τη μεγάλη επιβάρυνση λόγω της πανδημίας, ενώ υπάρχουν ΑΕΙ που δεν έχουν ακόμα λάβει κονδύλια για βασικές δαπάνες, όπως καθαριότητα, φύλαξη κ.ά. Σύγκλητοι Ιδρυμάτων όπως του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και σύλλογοι διδασκόντων χτυπούν με αγωνία το σήμα κινδύνου. Οχι μόνο για την αδυναμία επιβίωσής τους αλλά και για την υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών σε αυτά.

Το καθεστώς αγωνίας όχι μόνον δεν αίρεται με την κουτσουρεμένη χρηματοδότηση αλλά ενισχύεται αφενός λόγω των ειδικών συνθηκών της περιόδου, αφετέρου εξαιτίας του αυστηρότερου συστήματος χρηματοδότησης. Κανένα Ιδρυμα δεν είναι βέβαιο αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα ποιοτικά κριτήρια που απαιτούνται για την εξασφάλιση του 20% της χρηματοδότησης τον επόμενο χρόνο.

Πάντως, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της κατανομής των κονδυλίων της τακτικής επιχορήγησης, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητά άμεση ενίσχυση σε προσωπικό καθώς «υπάρχουν τεράστια κενά από τη μη αναπλήρωση των αποχωρούντων μελών ΔΕΠ», γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των σπουδών. Φυσικά, ζητούν οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου, ενώ τονίζουν πως η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας (στέγαση, σίτιση, συγγράμματα, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.) είναι υποχρέωση της πολιτείας, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και που πλήττει ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Στο ίδιο μήκος και η χθεσινή αντίδραση της ΠΟΣΔΕΠ. Ζητεί, μεταξύ άλλων, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών και χώρων για τη διά ζώσης διδασκαλία, την οποία χαρακτηρίζει «αναντικατάστατη», μαζί φυσικά με τα δέοντα μέτρα υγιεινής, αλλά και έκτακτα κονδύλια για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοπλισμού ακριβώς λόγω των αυξημένων αναγκών της διδασκαλίας σε ολιγομελή τμήματα.

Τι κάνει το υπουργείο Παιδείας; Ανακοινώνει πως του χρόνου τέτοια εποχή (ή και όχι) τα Ιδρύματα θα λάβουν -20% αν δεν πετύχουν τη συνταγή για την ιδανική επιβίωση. Τι είχε πει όταν ρωτήθηκε πώς θα τα βγάλουν πέρα τα ΑΕΙ; Πως δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα πανεπιστήμιά μας! Πιο προβοκατόρικο πεθαίνει…

Πηγή
Author: Αννα Ανδριτσάκη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...