Χονγκ Κονγκ: Πάνω από 10 συλλήψεις πολιτών με την υποψία ότι βοήθησαν ακτιβιστές

Μοιραστειτε το

Ο δικηγόρος Ντάνιελ Ουόνγκ την ώρα της σύλληψή του από την αστυνομία

AP Photo/Vincent Yu

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβα 11 άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι έχουν βοηθήσει ομάδα αντικαθεστωτικών ακτιβιστών στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την Κίνα και να πάνε στην Ταϊβάν. Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ είναι ηλικίας από 18 έως 72 ετών, οκτώ άνδρες και τρεις γυναίκες.

Μεταξύ των συλληφθέντων με βάση τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας που στόχο έχει να καταπνίξει κάθε αντίδραση προς το Πεκίνο, είναι ένας δικηγόρος, ο Ντάνιελ Ουόνγκ, που είχε βοηθήσει τους 12 ακτιβιστές όταν συνελήφθησαν το περασμένο Αύγουστο και κρατούνταν στην ηπειρωτική Κίνα. Τη σύλληψή του κατήγγειλε ο ίδιος με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, όπου έγραψε ότι η αστυνομία πήγε στο σπίτι του στις 6 το πρωί.

Η αστυνομία μέχρι στιγμής το μόνο που λέει είναι ότι συγκεντρώνει στοιχεία και δεν μπορεί να κάνει επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι 11 συλληφθέντες κρατούνται με κατηγορίες σχετικά με την διαφυγή των ακτιβιστών. 

Οι 12 ακτιβιστές, που διώκονται για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρώην βρετανική αποικία τον Δεκέμβριο του 2019, έχουν ήδη καταδικαστεί από δικαστήριο σε ποινές φυλάκισης από τρεις έως επτά μήνες, γιατί έφυγαν παρανόμως από τη χώρα. Δύο εξ αυτών, που ήταν ανήλικοι όταν συνελήφθησαν, έχουν ήδη σταλεί στο Πεκίνο. Οι οικογένειές τους λένε ότι δεν τους επιτρέπουν να δουν ανεξάρτητο δικηγόρο και ότι στη σύλληψή τους βοήθησαν και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ.

Η Ταϊβάν, που είναι πλέον ανεξάρτητο κράτος, είναι δημοφιλής προορισμός για τους ακτιβιστές και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος εθνικής ασφάλειας τον Ιούλιο του 2020.

Περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν συλληφθεί και κρατούνται υπό τον νέο νόμο και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την τύχη τους και την αντιμετώπισή τους από τις κινεζικές αρχές.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...