«Χλωμή» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα: Πώς θα εκθέσει την Τουρκία ο πρωθυπουργός

Μοιραστειτε το

Σε στενό κλοιό ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων κατά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Την τουρκική προκλητικότητα θα εκθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που ξεκινά σήμερα. Μολονότι οι διοργανωτές «φρόντισαν» οι δύο ηγέτες να μην καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει αναλυτικά για τη δράση της Τουρκίας την Παρασκευή.

Προς ώρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Από την ελληνική πλευρά έχει δηλωθεί επανειλημμένα ότι εάν ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές του δηλώσεις, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά.

Τέτοια κίνηση από την τουρκική πλευρά δεν έχει υπάρξει, σχολιάζεται. Αντιθέτως, συνεχίζονται καθημερινά οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες και είναι σαφές στη διεθνή κοινότητα ποιος είναι αυτός που προκαλεί, απειλεί και προβαίνει σε επιθετικές κινήσεις.

Ο Πρωθυπουργός θα συμπέσει στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο Πρόεδρο (στην Ολομέλεια έναρξης της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας), δεν είναι όμως ακόμη σαφές αν σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα Πέμπτη θα συμπέσουν σε δικαίωμα λόγου.

Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου που θα διαρκέσει περίπου μια ώρα, θα κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky. Θα μιλήσουν ακόμη ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας και οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή, στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε θεματικά τραπέζια. Σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν 11 ηγέτες, τόσο κρατών-μελών της Ε.Ε., όσο και των τρίτων χωρών που έχουν προσκληθεί.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι συμπρόεδρος σήμερα Πέμπτη σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η θεματική είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει ήδη την στήριξη 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Antonio Costa, καθώς και οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγία και της Σερβίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχει σε πάνελ για την ασφαλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...