Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες

Μοιραστειτε το

Κλείνει τα μάτια μπροστά στα δίκαια αιτήματα των παιδιών και προκαλεί την οργή των εκπαιδευτικών, καθώς τους βάζει να καταρτίζουν ηλεκτρονικές «μαύρες λίστες» με ονόματα «ατίθασων» οι οποίοι θα τιμωρούνται με απουσίες, με κίνδυνο ακόμη και να μην προαχθούν. ● «Δεν είμαστε κόστος. Είμαστε το μέλλον» φώναξαν οι χιλιάδες μαθητές και οι μαθήτριες που συγκεντρώθηκαν, χθες, στο κέντρο της Αθήνας. ● Η ΟΛΜΕ προκήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας για σήμερα και τη Δευτέρα.

«Είναι αυτονόητο ότι κανείς -πόσο μάλλον δε μια μειοψηφία- δεν μπορεί να παρεμποδίζει την εκπαίδευση» δήλωνε χθες με στόμφο η υπουργός Παιδείας σε τηλεοπτική της εμφάνιση. Η ίδια, λίγο νωρίτερα, είχε υπογράψει απόφαση με την οποία αποκλείει τιμωρητικά από την παρακολούθηση -έστω και των εξ αποστάσεως- μαθημάτων όσα παιδιά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Τιμωρητικά αλλά και παράνομα, αφού το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν το έχουν απολέσει ούτε καταδικασμένοι σε ισόβια.

Το υπουργείο κλιμακώνει αλόγιστα την πολιτική πυγμής απέναντι στον μαθητικό αγώνα, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική αδιαφορία για τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία συμμερίζεται η πλειονότητα εκπαιδευτικών και γονέων και τα οποία κινούνται απολύτως στο πνεύμα των συστάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση. Οι φόβοι για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και σήμερα έχουμε φτάσει να μετράμε περισσότερες από 150 σχολικές μονάδες που έχουν αναστείλει μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους λόγω εμφάνισης κρουσμάτων.

Η άρνηση του υπουργείου να ακούσει την κραυγή αγωνίας του εκπαιδευτικού κόσμου οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε ένα μαζικό κύμα καταλήψεων, με τους μαθητές να διεκδικούν ολιγομελή τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι βία, καταστολή και θεσμικός εκφοβισμός.

Από τις κινητοποιήσεις μαθητών στο Ναύπλιο

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τις επεμβάσεις της αστυνομίας, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τις επιθέσεις «αγανακτισμένων» γονιών για το «σπάσιμο» των καταλήψεων, που ατσάλωσαν το αγωνιστικό πνεύμα των μαθητών, ακολούθησε η εκβιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει αναπλήρωση σε γιορτές και αργίες των ωρών που έχουν χαθεί λόγω καταλήψεων και υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, διαδικασία από την οποία ωστόσο αποκλείονται όσοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας» αναφέρει το ΦΕΚ της απόφασης.

Μάλιστα, η υπουργός επιχειρεί να εμπλέξει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους συντάσσονται με τον αγώνα των μαθητών, καθώς τα αιτήματά τους είναι κοινά, βάζοντάς τους να καταρτίζουν ηλεκτρονικές «μαύρες λίστες» με ονόματα μαθητών που λαμβάνουν μέρος στις καταλήψεις και οι οποίοι θα τιμωρούνται με απουσίες, με κίνδυνο ακόμη και να μην προαχθούν. Το μέτρο έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς, που ζητούν συνδικαλιστική κάλυψη για τη μη εφαρμογή της απόφασης.

ΑΔΕΔΥ

Στο έκτακτο χθεσινό Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφασίστηκε η προκήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας, για σήμερα και τη Δευτέρα, και παράλληλες τρίωρες στάσεις εργασίας από τις τοπικές ΕΛΜΕ, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό ωράριο. Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει απεργία-αποχή από τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.

«Είναι πρωτοφανές! Ανήκουστο! Πρόκειται για μια καθαρά αντιδημοκρατική ενέργεια που διαλύει κάθε έννοια παιδαγωγικής διαδικασίας και διαταράσσει τη σχέση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Αντί το υπουργείο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, που μας έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία, προσπαθεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε καταδότες. Αρνούμαστε να δίνουμε εν ψυχρώ, σαν τους χειρότερους ασφαλίτες, τους μαθητές μας και να τους τιμωρούμε με απουσίες!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Μαλαγάρης και προσθέτει: «Το υπουργείο επέλεξε να τα βάλει με εφήβους και θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες. Η κ. Κεραμέως οφείλει, έστω και την ύστατη στιγμή, να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι».

«Δεν είμαστε κόστος. Είμαστε το μέλλον» φώναξαν οι χιλιάδες μαθητές και οι μαθήτριες που συγκεντρώθηκαν, χθες, στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για την ανυποχώρητη στάση της υπουργού Παιδείας και για την πρόσφατη απόφασή της που ρίχνει λάδι στη φωτιά. «Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για τα χαμένα μαθήματα. Δεν φάνηκε να έχουν τα ίδια αντανακλαστικά για τις δεκάδες χαμένες ώρες εβδομαδιαίως εξαιτίας έλλειψης καθηγητών. Η απόφαση της υπουργού έχει σκοπό να μας φοβίσει, να μας επιβάλει να κάτσουμε στις τάξεις χωρίς προστασία, περιμένοντας πότε θα αρρωστήσουμε. Ο,τι έχει σκαρφιστεί το υπουργείο μέχρι τώρα έχει βρει τείχος και έτσι θα συνεχίσει! Γιατί τα αιτήματά μας δεν είναι μόνο δίκαια αλλά και αναγκαία! Γι’ αυτό ο αγώνας μας στηρίζεται από φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και όλο τον λαό. Τους λέμε για μια ακόμα φορά ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους μέχρι να μας ακούσουν!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Βασιλική Γαρμπή, μέλος του Συντονιστικού Μαθητών Αθήνας και μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Λυκείου Περιστερίου.

Η πορεία της Αθήνας ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια. Οταν ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων βρέθηκε μπροστά από τη Βουλή, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έριξαν φωτοβολίδες και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες μπροστά από το κτίριο, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών. Το επεισόδιο δεν έλαβε έκταση και γρήγορα αποκλιμακώθηκε. Ωστόσο, η αστυνομία προσήγαγε δύο άτομα 17 και 20 ετών αντίστοιχα, προσαγωγές οι οποίες μετατράπηκαν αργότερα σε συλλήψεις. Σε βάρος των δύο συλληφθέντων, που οδηγούνται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις.

«Η κ. Κεραμέως, αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους, επιλέγει την καταστολή και τα δακρυγόνα. Καμία πρωτοβουλία για τα σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων ή για τα χιλιάδες κενά που η δική της πολιτική έχει δημιουργήσει. Οι απειλές που εκτοξεύει απλά αναδεικνύουν το δικό της αδιέξοδο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Και το μέλλον θα νικήσει» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Το δίκαιο του αγώνα των μαθητών αναγνώρισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ τα χθεσινά γεγονότα σχολίασε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης: «Η κυβέρνηση σήμερα δεν ντράπηκε να επιτεθεί με δακρυγόνα στους μαθητές που ζητούν προστασία από τον συγχρωτισμό στα σχολεία. Χθες, κατάλυσε το Σύνταγμα μετατρέποντας το φρόνημα σε προϋπόθεση για την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Οποιος αντιδρά στις επικίνδυνες για τη διάδοση του κορονοϊού συνθήκες συγχρωτισμού στα σχολεία θα μείνει στην ίδια τάξη! Η κυβέρνηση απαιτείται να βάλει τέλος άμεσα στη συνταγματική της εκτροπή».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και ψέγει την υπουργό Παιδείας ότι δεν κάνει διάλογο με τα παιδιά, υπερασπίζεται τις επιλογές της και επιτίθεται στους πολιτικούς της αντιπάλους, τους οποίους κατηγορεί ότι καπηλεύονται τους προβληματισμούς και τις ελπίδες των μαθητών με σκοπό το «κομματικό όφελος».

Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών στη Θεσσαλονίκη

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Πολυπληθές ήταν και το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης παρά το γεγονός ότι, στα Γυμνάσια τουλάχιστον, οι απειλές και ο κυβερνητικός εκφοβισμός μείωσαν τον αριθμό των υπό κατάληψη σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία. Η μαθητική πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία. «Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας φοβίσουν. Οχι να μας σταματήσουν μόνο. Θέλουν να μας φοβίσουν, να μας τιμωρήσουν» λέει η Σμαράγδα, μαθήτρια της Α’ Λυκείου.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν γονείς, φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ), σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για εκβιαστικά και υποκριτικά διλήμματα αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας για τα υπό κατάληψη σχολεία και ζητά από την υπουργό να κάνει διάλογο με τους μαθητές και τους γονείς.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί, με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ να στηρίζουν επίσημα τις μαθητικές κινητοποιήσεις. «Αντί για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου με άμεσα μέτρα επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων απαντά με κατασυκοφάντηση, καταστολή και μοίρασμα χρημάτων ξανά στα κανάλια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ, ενώ η ΟΛΜΕ τονίζει: «Ο αγώνας των μαθητών για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη Μόρφωση και στην Υγεία είναι δίκαιος! Είναι πρώτα από όλα και δικός μας αγώνας!».

Πηγή
Author: Διαλεκτή Αγγελή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...