Χατζηγιαννάκης στο Newsbomb.gr: Ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης είναι εφικτός και αναγκαίος

Μοιραστειτε το

Την άποψη πως η κυβέρνηση γνώριζε το τι θα ακολουθούσε τις ημέρες των εορτών με «έκρηξη» των κρουσμάτων, αλλά προτίμησε «να παίξει με τη δημόσια υγεία, προκειμένου να μη λάβει μέτρα οικονομικής στήριξης», καταθέτει μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται σίγουρος πως το κόμμα τους θα αντιστρέψει το αρνητικό -γι αυτό- δημοσκοπικό κλίμα και πως όποτε κι αν διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, ο ελληνικός λαός «θα επιλέξει για Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να βγάλει ξανά τα κάστανα από τη φωτιά που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία».

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ξεκαθαρίζει πως δεν θεωρεί την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ πιθανή αιτία ανησυχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως σημειώνει, «στον προοδευτικό κόσμο υπάρχει μόνο ένα μέτωπο και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το μέτωπο απέναντι στη δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη».

Τέλος, υποστηρίζει ότι ο σχηματισμός μίας προοδευτικής κυβέρνησης «δεν είναι μόνο εφικτός, είναι και αναγκαίος», υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ξεκάθαρα πως θεωρεί τις εκλογές τη μόνη και ενδεδειγμένη λύση για να αποχωρήσει μία ώρα νωρίτερα η καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μίλτου Χατζηγιαννάκη στο Newsbomb.gr

Κύριε Χατζηγιαννάκη, η πανδημία βρίσκεται στη μεγαλύτερη έξαρση από τη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «μη επαρκή» τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τους επιστήμονες για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και για τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων εφόσον δεν ληφθούν μέτρα μέσα στις γιορτές. Παρόλα αυτά δεν έκανε απολύτως τίποτα, παίζοντας με τη δημόσια υγεία προκειμένου να μην αναγκαστεί η ίδια να λάβει μέτρα οικονομικής στήριξης.

Την ημέρα της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων σε τρομακτικά νούμερα, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δήλωνε αμέριμνος την εμπιστοσύνη του στο υπό κατάρρευση ΕΣΥ και τοποθετούσε μετά την Πρωτοχρονιά την πιθανότητα νέων μέτρων, για να υποχρεωθεί άρον άρον την επομένη και κάτω από τη δημόσια κατακραυγή να ανακοινώσει την άμεση εφαρμογή ορισμένων ημίμετρων

Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο υπουργός αυτός θα είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση, ωστόσο εδώ συνεχίζει και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, γεγονός λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως τις ίδιες μέρες ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αναχωρήσει για διακοπές.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει στο αφήγημά της ότι διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση με τον καλύτερο τρόπο κατηγορώντας για καταστροφολογία την αντιπολίτευση. Δυστυχώς, οδηγεί τη χώρα προς την κορύφωση της υγειονομικής τραγωδίας, χωρίς καν να έχει παραδεχθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τι παραπάνω θα κάνατε εσείς για την αντιμετώπιση της;

Εδώ και δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ακούγοντας με προσοχή την επιστημονική κοινότητα, έχει καταθέσει σειρά συγκεκριμένων προτάσεων. Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για την ανάγκη πραγματικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, τις ελλείψεις του οποίου έχει αναδείξει με τραγικό τρόπο η πανδημία.

Έχουμε κάνει λόγο για τη γενναία στήριξη των δημόσιων δομών υγείας και του ανθρώπινου δυναμικού τους, με μόνιμες προσλήψεις και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής του προσωπικού. Έχουμε τονίσει ότι τη στιγμή της κρίσης δεν είναι δυνατόν να μην επίτασσονται οι ιδιωτικές κλινικές και να μην αξιοποιούνται τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Παράλληλα, έχουμε αναδείξει την ανάγκη για ουσιαστική επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος, για μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και ΜΜΜ, για τηλεργασία, για αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα σχολεία και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τη νέα χρονιά.

Η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να κωφεύει. Αγνοεί τις προτάσεις μας, αγνοεί τις εκκλήσεις των επιστημόνων. Μόνη της αντίδραση είναι η εξαγγελία μέτρων ατομικής προστασίας που θα επιβαρύνουν οικονομικά τα φτωχά και μεσαία στρώματα, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη κρατική παρέμβαση στην αγορά (διατίμηση στις μάσκες υψηλής προστασίας) και χωρίς δωρεάν κάλυψη των διαγνωστικών τεστ (pcr-rapid) για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Πάντως, παρά την πίεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από την πανδημία και την ακρίβεια, δεν φαίνεται να κερδίζει το κόμμα σας, στις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον…

Το βασικότερο ποιοτικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων την τελευταία περίοδο είναι η διογκούμενη φθορά και η δυσαρέσκεια των πολιτών που εισπράττει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, λόγω της ανικανότητάς της να διαχειριστεί τόσο την υγειονομική κρίση όσο και το κύμα της πρωτοφανούς ακρίβειας που μαστίζει την κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα εργαλείο. Τα αποτελέσματα διαδοχικών και διαφορετικών εκλογικών διαδικασιών την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας δείχνουν πως πάνω από την κάλπη οι πολίτες ψηφίζουν με τα δικά τους κριτήρια, κριτήρια που οι δημοσκοπικές εταιρείες συχνά δυσκολεύονται να προβλέψουν σωστά, όπως συνέβη και πρόσφατα με την εκλογή Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.

Στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τους όρους της καθημερινότητάς τους, μιας καθημερινότητας που η σημερινή κυβέρνηση καθιστά με τις πολιτικές της ασφυκτική. Είμαι βέβαιος πως αυτό ακριβώς θα πράξουν.

Αν κατάλαβα καλά, πιστεύετε ότι μπορείτε να ανατρέψετε το αρνητικό για εσάς δημοσκοπικό κλίμα και να είστε πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές;

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες που είναι σταθερά δίπλα μας τα τελευταία χρόνια. Σε πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, βάλαμε μαζί τις βάσεις για να βγούμε από την οικονομική δυσπραγία των μνημονίων, αφήνοντας για πρώτη φορά ως παρακαταθήκη φεύγοντας 32 δις. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Αυτός ο κόσμος θα μας αναδείξει πρώτους ξανά. Αυτός ο κόσμος θα επιλέξει για Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να βγάλει ξανά τα κάστανα από τη φωτιά που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή και για την κοινωνία πιστεύω ειλικρινά πως ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και θα είναι το πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές, όποιο Σαββατοκύριακο επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να μην πάει διακοπές.

Θα ήθελα και ένα σχόλιο για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, με το τελευταίο να δείχνει αισθητά ανεβασμένο – πάντα στις δημοσκοπήσεις. Εκτιμάτε ότι θα σας προκαλέσει προβλήματα αυτή η εξέλιξη;

Καταρχάς θα ήθελα να ευχηθώ στον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και σε όλη την ομάδα συνεργατών του καλή αρχή και να τους συγχαρώ για τη νίκη τους. Από εκεί και πέρα, δεν αντιμετωπίζουμε τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ως αντιπάλους, δεν τους βλέπουμε ανταγωνιστικά.

Από το 2012, που οι πολίτες ανέδειξαν και εν συνεχεία παγίωσαν πέραν κάθε αμφισβήτησης τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως τον κυρίαρχο πόλο του προοδευτικού χώρου, βασικός πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία. Ως εκ τούτου δεν θεωρώ την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ πιθανή αιτία δικής μας ανησυχίας. Και πριν από αυτή και τώρα, στον προοδευτικό κόσμο υπάρχει μόνο ένα μέτωπο και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το μέτωπο απέναντι στη δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη, απέναντι σε μια κυβέρνηση που βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην ανασφάλεια, είτε για την πανδημία είτε για τη διαχείριση της οικονομίας.

Επομένως, αν κατάλαβα σωστά, εκτιμάτε πως είναι εφικτός ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης;

Δεν είναι μόνο εφικτός, είναι και αναγκαίος για να μπορέσουμε να βγούμε από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Για να μπορέσει η κοινωνία να σταθεί ξανά στα πόδια της, κοιτώντας μπροστά. Οι πολυφορεμένες πολιτικές του παρελθόντος από την Νέα Δημοκρατία, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, πρέπει να μπουν ανεπιστρεπτί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δηλώνει ξεκάθαρα πως θεωρεί τις εκλογές τη μόνη και ενδεδειγμένη λύση για να αποχωρήσει μία ώρα νωρίτερα η καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ. Εφόσον οι έτερες προοδευτικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις έχουν την ίδια θεώρηση των πραγμάτων σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, θεωρώ ότι την κρίσιμη στιγμή θα αντιληφθούν και μόνοι τους την ανάγκη να ανέβουν στο τρένο της προοδευτικής διακυβέρνησης με οδηγό και Πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα.

Είστε βουλευτής της πολύπαθης Εύβοιας. Θέλω να μου πείτε αν προχωρούν τα έργα για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας περνούν δυστυχώς φέτος μια πολύ δύσκολη και αρνητικά πρωτόγνωρη εορταστική περίοδο. Πέρα από τη θλίψη και την ψυχολογική πίεση που προκαλεί το απέραντο μαύρο εκεί που μέχρι τον Αύγουστο υπήρχαν 500.000 στρέμματα δάσους, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να επιβιώσουν με ελάχιστη και σε πολλές περιπτώσεις καμιά απολύτως κρατική βοήθεια.

Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει πάρει ακόμα την παραμικρή αποζημίωση και θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Άνοιξη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν λάβει ούτε αποζημιώσεις, ούτε ενισχύσεις σε ζωοτροφές, ενώ δεν μπορούν πλέον να ταΐσουν στα καμένα, όσα από τα ζώα τους σώθηκαν. Ο επιχειρηματικός κλάδος, ο οποίος επλήγη άμεσα και έμμεσα, παλεύει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αβοήθητος.

Με ρωτάτε αν προχωρούν τα έργα αποκατάστασης. Θα σας απαντήσω πως κανένα έργο δεν γίνεται να προχωρήσει εάν πρώτα δεν ξεκινήσει. Στην περίπτωση λοιπόν της Εύβοιας δεν έχει παραδοθεί ακόμα, πέντε μήνες μετά, ούτε μία μελέτη αντιπλημμυρικών έργων.

Οι μόνες μελέτες που έχουν παραδοθεί είναι αυτές των δύο πυρόπληκτων Δήμων, οι οποίες όμως περιμένουν εδώ και τρεις μήνες τις εγκρίσεις, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις. Τα έργα που έχουν προχωρήσει είναι τα μικρά αντιδιαβρωτικά, ωστόσο και αυτά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών όπως ο κ. Λέκκας αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στην εκτέλεσή τους. Τα δε αναγκαία έργα υποδομών που έχει κατ’ επανάληψη ανακοινώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δεν υπάρχουν ακόμα ούτε σε επίπεδο μακέτας.

Η χρονιά που φεύγει αφήνει πίσω της μεγάλες πληγές, τόσο στην πολύπαθη Εύβοια όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της πολιτικής αλλαγής, η χρονιά που μια προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει μια νέα αρχή προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης, με γνώμονα την προστασία των πολλών από την ασυδοσία των λίγων. Καλή χρονιά με υγεία σε όλες και όλους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...