Χαρτοφυλάκιο ένταξης προσφύγων αλλά με… ξενοφοβικό πρόσημο

Μοιραστειτε το

Γ. Κουμουτσάκος, Σοφία Βούλτεψη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι σηματοδοτεί η απομάκρυνση του Γ. Κουμουτσάκου και η έλευση της Σοφίας Βούλτεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η τοποθέτηση υφυπουργού στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αρμοδιότητα την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών δείχνει ότι η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την κριτική της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων φορέων, αλλά και με τα αδιέξοδα της πολιτικής της, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ήταν λάθος η αδράνεια που επιδείκνυε μέχρι σήμερα στο θέμα της ένταξης.

Ενώ τα ζητήματα της ένταξης τίθενται επιτακτικά τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της αυξημένης ροής προσφύγων και μεταναστών με τρόπο που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, η κυβέρνηση απέφευγε συστηματικά την παραμικρή αναφορά ακόμα και στη λέξη, από φόβο μήπως δυσαρεστήσει το ξενοφοβικό της ακροατήριο.

Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου πάγωσε η Εθνική Στρατηγική για την Ενταξη, που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραμένουν άλυτα τα γραφειοκρατικά και άλλα ζητήματα που εμποδίζουν την αξιοποίηση και των πιο στοιχειωδών ενταξιακών προγραμμάτων για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, όπως το Helios. Η ίδρυση του υφυπουργείου έρχεται τώρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εγκληματική αδράνεια και τον χαμένο χρόνο.

Ωστόσο, η επιλογή της κ. Βούλτεψη δείχνει ότι η κυβέρνηση παραμένει δέσμια της λαϊκιστικής ξενοφοβικής της πτέρυγας και προκαλεί δικαιολογημένη καχυποψία σχετικά με τις πολιτικές ένταξης που θα εφαρμόσει. Θιασώτης των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες, η κ. Βούλτεψη τάσσεται υπέρ της κράτησης όσων φτάνουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο, χαρακτηρίζει «προσκλητήριο» τον νόμο για την ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς και αποδίδει την αύξηση της ροής σε στρατηγική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης με στόχο να κάνει «μπίζνες» με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Εχουν περάσει στο πάνθεον των ξενοφοβικών και ρατσιστικών δηλώσεων οι φράσεις της για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι: «μας έχουν τρελάνει δέκα μέρες τώρα, περιφέρουν Αφγανούς, Πακιστανούς, Μπανγκλαντεσιανούς» και για τους Ρομά: «δίπλα στους Ρομά μένουν άνθρωποι».

Από την άλλη, η απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, αρμόδιου για τη διεθνή εκπροσώπηση του υπουργείου, έρχεται σε μια στιγμή που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου, ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας. Η κατάργηση της υπουργικής θέσης με κατεξοχήν αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο στέλνει εξ αντικειμένου μήνυμα υποβάθμισης της σημασίας της διαπραγμάτευσης και των κρίσιμων διακυβευμάτων της.

Πηγή
Author: Δημήτρης Αγγελίδης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...