Χανιά: Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις του 1ου φεστιβάλ βιβλίου

Μοιραστειτε το

Με πέντε θεματικούς άξονες, περισσότερες από 60 εκδηλώσεις και 100 ομιλητές από 8 χώρες, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου στα Χανιά, το 1ο φεστιβάλ βιβλίου που διοργανώνουν ο Δήμος και η Περιφέρεια Κρήτης με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα όρια της ιστορίας και λογοτεχνίας, η Κρήτη ως όριο, σύνορα για την Ευρώπη, διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς και ο Μίκης Θεοδωράκης, ως ένας διανοούμενος εκτός ορίων, είναι οι θεματικοί άξονες του 1ου φεστιβάλ βιβλίου.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, «στόχος μας είναι το φεστιβάλ βιβλίου να καθιερωθεί ως θεσμός και να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Η συνολική στρατηγική του δήμου έχει ως στόχο να καταστεί ο δήμος, ένα εύφορο πεδίο πολιτιστικής δημιουργίας. Να δώσουμε στην πόλη μια άλλη διάσταση που να αναδεικνύει τα Χανιά ως πολιτιστικό προορισμό».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του φεστιβάλ τονίζοντας ότι στόχος είναι να καθιερωθεί ως θεσμός.

«Η πρώτη αυτή διοργάνωση με σημαντικές παρουσίες αποτελεί ευκαιρία για τους πολίτες να έρθουν σε επαφή με πνευματικούς δημιουργούς και να ακούσουν τις απόψεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης χαρακτήρισε σημαντική για τα Χανιά τη διοργάνωση του φεστιβάλ που αποτελεί, όπως είπε, αντάμωμα των πολιτών με τον πολιτισμό με «πρωταγωνιστή» το βιβλίο. «Είναι μια ευκαιρία για όλους να βρεθούν κοντά σε σημαντικούς πνευματικούς δημιουργούς», τόνισε.

«Τα Χανιά, μια πόλη με αέρα πολιτισμού και έντονο πολιτιστικό παρελθόν αποτελούν το ιδανικό σημείο για τη φιλοξενία του φεστιβάλ», τόνισε ο διευθυντής του 1ου φεστιβάλ βιβλίου Μανώλης Πιμπλής, παρουσιάζοντας τις συμμετοχές σε αυτό.

Όπως ακόμα επεσήμανε, «το φεστιβάλ ήρθε για να μείνει. Ήρθε για να ταυτιστεί με τα Χανιά και τα Χανιά να ταυτιστούν με αυτό. Ένα φεστιβάλ που ξεκινάει με τη φιλοδοξία να αγκαλιάσει και να αναδείξει τις διεθνείς συγγραφικές τάσεις και τους πρωταγωνιστές τους αλλά και να αγκαλιαστεί από ντόπιους και επισκέπτες αναγνώστες που θα θελήσουν να γίνουν κοινωνοί του μαγικού κόσμου του βιβλίου».

Η επίσημη τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 21.00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στην παλιά πόλη των Χανίων.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν, εκτός από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων, όπως η Φορτέτζα, και ο Χώρος Τέχνης Χανίων.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια βιβλίων σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, παιδικής λογοτεχνίας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...