Φώφη Γεννηματά: Πανελλήνια συγκίνηση για τον πρόωρο θανάτο και τη γενναία μάχη – «Έλεγε όχι ακόμα»

Μοιραστειτε το

Φώφη Γεννηματά: Ο θάνατος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Συνεχίζεται το κύμα συγκίνησης σε όλη τη χώρα, με μηνύματα του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου αλλά και απλών πολιτών. Η γενναία μάχη που έδωσε και το φωτεινό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες.

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και η θλίψη αλλά και η συγκίνηση είναι τα διάχυτα συναισθήματα σε όλη τη χώρα. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έφυγε στα 56 της νικημένη από τον καρκίνο, έχοντας δώσει, ωστόσο, ένα λαμπρό παράδειγμα με τη στάση ζωής της, τη μάχη που έδωσε και την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στη Βούλα στη γειτονιά όπου διέμενε η Φώφη Γεννηματά, είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ειδικότερα στο σπίτι της εκλιπούσας γνωστοί και φίλοι περνούν για να αφήσουν ένα λουλούδι και να τιμήσουν έτσι τη μνήμη της.

Αντίστοιχες είναι οι εικόνες και στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ, όπου έχουν κρεμαστεί από χθες, ημέρα θανάτου της, μαύρα πανιά έξω από το κτήριο, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και μια φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά κοσμεί την είσοδο δίπλα σε ένα μπουκέτο λουλούδια.

Συγκινούν οι γιατροί της – «Δεν λιποτάκτησε ούτε για μια στιγμή»

Για τη σπουδαία μάχη που έδωσε η Φώφη Γεννηματά από τις 11 Οκτωβρίου, όταν και εισήχθη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μίλησαν οι γιατροί της. «Δεν λιποτάκτησε ούτε για μια στιγμή» λένε χαρακτηριστικά και για τις 14 ημέρες της τελευταίας νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί που τη φρόντιζαν όλα αυτά τα χρόνια αναφέρονται στην Φώφη Γεννηματά με συγκίνηση περιγράφοντας «ως αξιοθαύμαστο τον τρόπο που πάλεψε με τη νόσο κρατώντας όχι μόνο μια αξιοπρεπή στάση αλλά συνδυάζοντας παράλληλα και έναν ηγετικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου μας» παρά του ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού πριν από χρόνια και έπειτα παρουσίασε υποτροπή.

Οι ίδιοι, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τονίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά ακολούθησε τα θεραπευτικά σχήματα σαν «στρατιώτης» χωρίς να παραμελεί τον εαυτό της παρά τη δύσκολη καθημερινότητά της με αποτέλεσμα να χαρεί πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής.

«Δεν περιμέναμε αυτή τη ραγδαία επιδείνωση σε ένα 24ωρο»

Για την Φώφη Γεννηματά και την τελευταία μάχη που έδωσε για 14 ημέρες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μίλησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα.

«Είχαμε την εικόνα ότι δίνει τη μάχη. Επικοινωνούσε πολύ πρόσφατα με εμάς με μηνύματα. Προσπαθούσε να μας δώσει οδηγίες στους στενούς συνεργάτες» είπε αρχικά η κυρία Δημαδάμα στο ΟΡΕΝ. Με εμφανή, μάλιστα, τη συγκίνησή της είπε ότι «τα τελευταία 24ωρα υπήρχε μια επιδείνωση που όλοι γνωρίζουν ότι συμβαίνει στα νοσοκομεία και ότι θα κάνει τον κύκλο της».

Ανατριχιαστικές οι αποκαλύψεις του Γιώργου Λιάνη: «Λιποθυμούσε κι έλεγε, όχι ακόμα…»

Συγκινησιακά φορτισμένος, μίλησε για την Φώφη Γεννηματά και την γενναιότητα που επέδειξε στην άνιση μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης (26/10), «τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: Η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητα της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».

Ο Γιώργος Λιάνης έκανε αναφορές και στον Γιώργο Γεννηματά και τον χαμό και εκείνου από τον καρκίνο.

Συνέχισε δε λέγοντας πως η Φώφη Γεννηματά «περίμενε την στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μην διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη. Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για την διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάσταση της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα. Είναι “άνανδρο” κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με ‘σύνθημα’ ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης».

Συγκινημένος ο Χριστοδουλάκης: Μετράγαμε τις μέρες για να βγει από το νοσοκομείο

«Ήταν γενναία και αξιοπρεπής, δεν παραπονέθηκε ποτέ», ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν είχε καταλάβει την πραγματικότητα και άπαντες περίμεναν πότε θα βγει από το νοσοκομείο η Φώφη Γεννηματά.

«Μας λείπει ο άνθρωπος, αλλά πρέπει να την κάνουμε υπερήφανη για την προσπάθεια που ξεκίνησε μόνη της, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πήρε το κόμμα στα όρια της διάλυσης, δικαιώθηκε στα πάντα, πολεμήθηκε πολύ άσχημα. Μας αφήνει παρακαταθήκη το τρίπτυχο πολιτική ενότητα, αυτονομία, και το δικό της πρόσημο – ταυτότητα σε ένα πολιτικό σχήμα πολύ δύσκολο», σχολίασε.

Κεγκέρογλου: Πάλεψε γενναία με τον καρκίνο

Για το χαρακτηριστικό της Φώφης Γεννηματά μίλησε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου. «Έδινε αγάπη και εμπιστοσύνη», σχολίασε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Με εμφανή τη συγκίνηση στη φωνή του, σχολίασε πως η Φώφη Γεννηματά είχε ένα τελευταίο μεγάλο πάθος, που δεν ήταν άλλο από την αναγέννηση του ΕΣΥ. «Πρέπει να γίνει στοίχημα για όλη την κοινωνία μας», ανέφερε.

«Πάγωσαν» τα πάντα στο ΚΙΝΑΛ

Συντετριμμένα από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά είναι όλα τα στελέχη του Κίνημα Αλλαγής, καθώς ακόμα δεν μπορούν συνειδητοποιήσουν ότι η πρόεδρος του κόμματος τους δεν είναι πια μαζί τους. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, όλες οι πολιτικές διαδικασίες περνούν σε δεύτερη μοίρα και καμία δραστηριότητα του κόμματος ή υποψηφίου δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οδύνης, είναι απολύτως λογικό να «παγώσουν» και όλες οι πολιτικές δραστηριότητες. Τόσο του κόμματος, όσο και τον υποψηφίων για την ηγεσία του – κάτι που έκαναν και όλα τα άλλα κόμματα της χώρας, σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού πολιτισμού, που είναι ενδεικτική της απεριόριστης εκτίμησης και του σεβασμό που έτρεφαν προς το πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Όλα έχουν μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα. Αυτή είναι μία στιγμή που πενθούν. Σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθούν και όλα τα υπόλοιπα. Έτσι κι αλλιώς, όλες οι πολιτικές και η κοινοβουλευτικές δραστηριότητες έχουν αναβληθεί για αυτή την εβδομάδα. Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να εκλέξει νέο τον νέο επικεφαλής της, ο οποίος/α και θα εκπροσωπεί το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Αυτό ορίζει η καταστατική πρόβλεψη, αλλά και ο κανονισμός της Βουλής. Η συνεδρίαση του οργάνου θα πραγματοποιηθεί αφού πρώτα ορκιστεί βουλευτής η Τόνια Αντωνίου -η οποία και θα πάρει την έδρα της Φώφης Γεννηματά- που ήταν η πρώτη σε σταυρούς υποψήφια βουλευτής στο Νότιο Τομέα της Β΄Αθηνών. Στο κόμμα δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσουν σε άλλη κίνηση, καθώς το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού.

Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο – Εθνικό πένθος στη χώρα

Η σορός της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου η κηδεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φωτεινής Γεννήματα θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη. Παράλληλα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής, αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία της οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Υπουργό.

Η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Συγκινούν οι γιατροί της – «Δεν λιποτάκτησε ούτε για μια στιγμή»

Πέραμα: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία – Το μυστήριο με το Skoda – «Νομίζαμε ότι είναι της Ασφάλειας»

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...