Φόβοι ότι νοτιοκορεατικό τάνκερ έχει κατασχεθεί από το Ιράν

Μοιραστειτε το

Ψαράδικα και δεξαμενόπλοια στον Περσικό κόλπο – φωτ. αρχείου

AP Photo/Kamran Jebreili

Τάνκερ σημαίας Νότιας Κορέας, που είχε προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φαίνεται ότι έχει κατασχεθεί από το Ιράν. Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας που παρακολουθεί την πορεία των πλοίων MarineTraffic.com, το δεξαμενόπλοιο έχει μπει και κινείται στα ιρανικά χωρικά ύδατα, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση.

Το δεξαμενόπλοιο MT Hankuk Chemi είχε ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία και τώρα το σήμα του είναι ανοιχτά της ιρανικής πόλης Μπαντάρ Αμπάς.

Μέχρι στιγμής ούτε οι ιρανικές αρχές ούτε η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα, ωστόσο το συμβάν επιβεβαιώνουν τόσο η υπηρεσία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού UKMTO που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή του Κόλπου, όσο και η εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού στόλου που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τη UKMTO, υπήρξε «διάδραση» μεταξύ του δεξαμενόπλοιου και των ιρανικών αρχών στα στενά του Ορμούζ και στη συνέχεια το MT Hankuk Chemi εισήλθε στα ιρανικά χωρικά ύδατα, αλλάζοντας πορεία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού στόλου, πλοίαρχο Ρεμπέκα Ρέμπαριτς, οι αμερικανικές δυνάμεις «έχουν γνώση του συμβάντος» και το παρακολουθούν στενά.

Σύμφωνα με τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Ambrey, πρόκειται σίγουρα για κατάσχεση του πλοίου, ενώ μια άλλη ασφαλιστική εταιρεία Dryad Global, το τάνκερ έχει 23 άνδρες πλήρωμα, όλοι με καταγωγής από την Ινδονησία και τη Μιανμάρ.

Επανεκκίνηση εμπλουτισμού ουρανίου

Η νέα αυτή εξέλιξη, που αναμένεται να αυξήσει την ένταση στην περιοχή, καταγράφεται την ίδια ώρα που η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ο εμπλουτισμό ουρανίου έως και 20% σε υπόγειες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...