Φωτιές – ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες καταλογίζει στον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας – Νέος κύκλος αντιπαράθεσης

Μοιραστειτε το

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους καταλογίζοντας ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο προσκήνιο έρχεται ένας νέος γύρος σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προαγωγή Κολοκούρη

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανεβάζουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την διαχείριση των πύρινων μετώπων, ασκώντας δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση συνολικά, καθώς και προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του στις καμένες εκτάσεις στην Ηλεία, δήλωσε τα εξής:

«Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες, για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα. Ακούγοντας και βλέποντας σήμερα τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, εγώ αλλά πιστεύω και ο κάθε πολίτης, αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια αυτές τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους. Δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας. Και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή. Όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια.

Δεν μπορεί για παράδειγμα, την ώρα που συμπολίτες μας ζητούν απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο που τους περιμένει και όχι μόνο για το τι έφταιξε, να γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί μία εικόνα μεγαλύτερης επούλωσης των πληγών, μεγαλύτερης χρηματοδότησης, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα από ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες.

Απευθύνω ένα υπαρξιακό ερώτημα αγωνίας για τους ανθρώπους των καμένων περιοχών. Διότι δεν είναι μονάχα ένα ζήτημα, πώς θα περάσουν μία , δύο εβδομάδες ή ένα μήνα. Το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους. Στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί. Πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολεία, με τι δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν.

Η πρόταση των επτά σημείων που καταθέσαμε, πιστεύω ότι είναι μία βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης. Η αγωνία των κατοίκων στις περιοχές που επισκέπτομαι είναι προφανής. Απευθύνω για άλλη μία φορά, έκκληση σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Και θα ήταν καλύτερα αυτές τις ώρες, αντί να περιστοιχίζεται από κόλακες και αντί να τον οδηγούν σε δηλώσεις αποτυχίας και τραγωδίας θα έλεγε κανείς, δηλαδή να εξαίρει το σχέδιο που απέδωσε ή να λέει ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι, να έρθει εδώ. Να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Με τους δημάρχους, που ενδεχομένως και οι περισσότεροι να είναι από το δικό του κόμμα. Για να πάρει μία εικόνα της πραγματικότητας. Είναι το πρώτο βήμα να συνειδητοποιήσει κανείς την πραγματικότητα, για να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.

Θέλω κλείνοντας, για άλλη μία φορά να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου, σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Και κυρίως στους εθελοντές, σε αυτούς που αγνόησαν τις εντολές να απομακρυνθούν, πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους, για να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί, για να σώσουν περιουσίες, ανθρώπινες ζωές, ζώα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κίνημα του εθελοντισμού των δασοπυροσβεστών, αλλά και στο κύμα εθελοντισμού από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, που αυτή τη στιγμή δίνει ελπίδα και κουράγιο μέσα στην μαυρίλα του φυσικού περιβάλλοντος.»

Σύγκρουση Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την προαγωγή Κολοκούρη

Παράλληλα, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προαγωγή του κ. Κολοκούρη στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της αποτίμησης της διαχείρισης των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, ρωτήθηκε για την κριτική που ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας προς τον ίδιο, λέγοντας ότι, «όχι μόνο κράτησε, αλλά και αναβάθμισε πρόσωπα που εκείνος εξεδίωξε από την πυροσβεστική μετά το Μάτι».

Έτσι λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ως εξής:

«Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε. Ο αρχηγός της αστυνομίας, εξ όσων γνωρίζω, είχε γίνει υπαρχηγός επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός. Φαντάζομαι ότι αν ήξερε κάτι ο κύριος Τσίπρας δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή».

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Αναπαραγωγή fake news σε ζωντανή μετάδοση

Με την σειρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «αναπαραγωγή fake news σε ζωντανή μετάδοση», τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απέπεμψε τους κκ Τσουβάλα και Κολοκούρη μετά την τραγωδία στο Μάτι, ως επιχειρησιακά υπεύθυνους» και πως «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τους αποκατέστησαν και αναβάθμισαν».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε σε ανακοίνωση του:

«Σε ερώτηση της κας Σαμαρά από το News247 γιατί η ΝΔ αναβάθμισε τους υπαίτιους στο Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης αναπαρήγαγε fake news σε ζωντανή μετάδοση.

Είπε ότι τους αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ντροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέπεμψε τους κυρίους Τσουβάλα και Κολοκούρη μετά την τραγωδία στο Μάτι, ως επιχειρησιακά υπεύθυνους.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τους αποκατέστησαν και αναβάθμισαν».

Γεροβασίλη για Μητσοτάκη: Θρασύς και ψεύτης – Η ΝΔ αναβάθμισε Τσουβάλα, Κολοκούρη

Η κ. Γεροβασίλη δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη ως θρασύ και ψεύτη, λόγω της απάντησης που έδωσε σε ερώτηση για την αναβάθμιση των Κολοκούρη και Τσουβάλα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έγιναν «γνωστοί άγνωστοι όσοι διαχειρίστηκαν επιχειρησιακά την τραγωδία στο Μάτι».

Η δήλωση της κ. Γεροβασίλη

«Γνωστοί Άγνωστοι έγιναν για τον κο Μητσοτάκη όσοι είχαν διαχειριστεί επιχειρησιακά την τραγωδία στο Μάτι και αναβαθμίστηκαν επί ΝΔ.

Ερωτηθείς γιατί η Νέα Δημοκρατία αναβάθμισε τον κο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, τον οποίο καρατόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το Μάτι και νυν Γενικό Γραμματέα Δημόσια Τάξης αλλά και τον κο Κολοκούρη, νυν Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο κος Μητσοτάκης απάντησε:

“Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε. Ο αρχηγός της αστυνομίας είχε γίνει υπαρχηγός επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός.”

Μόνο που τόσο ο Αρχηγός της Αστυνομίας όσο και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής αποπέμφθηκαν μετά το Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’ την άλλη, η Νέα Δημοκρατία μόλις 12 μέρες μετά τις εκλογές του 2019 αναβάθμισε τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, κο Τσουβάλα, σε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τον κο Κολοκούρη σε Αρχηγό της Πυροσβεστικής…».

Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο στα fake news

Τέλος, τo Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «θέλουν να ξεχάσουν τα πάντα γύρω από το Μάτι», με αφορμή την αναβάθμιση του κ.Κολοκούρη στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο στα fake news. Κατανοούμε πόσο θέλουν να ξεχάσουν τα πάντα γύρω από το Μάτι αλλά δεν μπορεί να ξεχνάνε ότι ο κ. Κολοκούρης προήχθη από Αρχιπύραρχος σε Υποστράτηγο στις 9/8/2018 (δηλ. 2 εβδομάδες μετά το Μάτι) και 6 μήνες αργότερα, στις τακτικές κρίσεις πήρε νέα προαγωγή από Υποστράτηγος σε Αντιστράτηγος και μάλιστα ορίστηκε ως Υπαρχηγός Α’. Σε κάθε περίπτωση επισυνάπτουμε τα αντίστοιχα ΦΕΚ ελπίζοντας ότι έτσι θα βοηθήσουμε τη μνήμη τους.

ΥΓ. Ελπίζουμε να ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την κα Γεροβασίλη η οποία ήταν τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη».

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Σφίγγα» για τον ανασχηματισμό – Όχι σε πρόωρες εκλογές

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...