«Φωλιές» τζιχαντιστών τα τζαμιά των Βαλκανίων | newsbreak

Μοιραστειτε το

Το 2018 ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωνε την απέλαση ιμάμηδων και το κλείσιμο δεκάδων τζαμιών. Σκοπός, όπως έλεγε τότε ο καγκελάριος της Αυστρίας, ήταν να καταπολεμηθεί το «πολιτικό Ισλάμ»: «Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού Ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας» τόνιζε χαρακτηριστικά ο Κουρτς.

Η απόφαση ελήφθη τότε ύστερα από ένα σοκαριστικό δρώμενο σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, μια αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα. Στις φωτογραφίες φαίνονταν νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών. Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ενωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet). Η Αυστρία, μια χώρα 8.800.000 κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι, Αλβανοί, Κοσοβάροι και Βόσνιοι.

Οι αποφάσεις Κουρτς έμειναν στα χαρτιά. Δύο χρόνια αργότερα η συζήτηση επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Βιένης, μια πόλη που μέχρι σήμερα απολάμβανε την ασφάλεια. Ο 20χρονος δράστης με καταγωγή από την αλβανική κοινότητα των Σκοπίων αλλά γέννημα θρέμμα «Αυστριακός» όχι μόνο δεν εντάχθηκε, αντίθετα στρατολογήθηκε από το ISIS και κατάφερε να ξεγελάσει τις Αρχές.

Φωλιά το Κόσοβο

Ασφαλώς δεν είναι ο μόνος. Τα φυτώρια του ISIS στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια είναι πολλά, όπως πολλά είναι και τα πετροδολάρια με τα οποία χρηματοδοτούνται. Κάθε Παρασκευή, μόλις λίγα μέτρα από το άγαλμα του Μπιλ Κλίντον στην κεντρική λεωφόρο της Πρίστινας, εκατοντάδες νέοι με γενειάδα περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να προσευχηθούν στο τζαμί που στεγάζεται σε έναν χώρο που λειτουργούσε ως κατάστημα επίπλων. Είναι ένα από τα πολλά τζαμιά που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και που ευθύνονται για την εξάπλωση του βαχαμπισμού.

Ο βαχαμπισμός που διδάσκεται στις χρηματοδοτούμενες από σαουδαραβικούς πόρους μαντράσες επιδιώκει τη διά της βίας επιβολή του και την εξόντωση των αντιπάλων, είτε πρόκειται για χριστιανούς είτε για μουσουλμάνους που «αντιστέκονται». Δύο δεκαετίες μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία το χρήμα από τη Σαουδική Αραβία ρέει σε αυτή τη μικρή γωνιά των Βαλκανίων που έχει μετατραπεί σε άντρο του ισλαμικού εξτρεμισμού και των τζιχαντιστών του ISIS. Προτού ακόμα ξεσπάσει η προσφυγική κρίση είχαν εντοπιστεί 314 Κοσοβάροι, ανάμεσά τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας, 44 γυναίκες και 28 παιδιά, που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, κυρίως στη Συρία, για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS.

Ολοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί και στρατολογηθεί από εξτρεμιστές ιμάμηδες και μυστικοπαθείς οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και άλλες συντηρητικές αραβικές χώρες του Κόλπου χρησιμοποιώντας ένα σκοτεινό, δαιδαλώδες δίκτυο δωρεών από φιλανθρωπικά ιδρύματα, ιδιώτες και υπουργεία. Στόχος είναι η προώθηση του «πολιτικού Ισλάμ».

Ένα από τα σημαντικότερα προπύργια και κέντρα εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους στα Βαλκάνια βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για τον ορεινό οικισμό Gornja Maoca. Πρόκειται για έναν βαχαμπιστικό οικισμό με επικεφαλής τον ιμάμη Νουσρέτ Ιμάμοβιτς, ο οποίος είχε πολεμήσει στο Χαλέπι. Η κοινότητα Gornja Maoca αριθμεί 500 σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές στη Βοσνία και έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας τόσο των τοπικών όσο και των διεθνών Αρχών.

Χωριό κέντρο τζιχαντιστών θεωρείται και το Bosanska Bojna, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα Βοσνίας – Κροατίας. Επικεφαλής των μουσουλμάνων της περιοχής είναι ο Χουσεΐν Μπόσνιτς, ο οποίος είναι ιμάμης και ονομάζεται Μπιλάλ. Θεωρείται ο κύριος προπαγανδιστής της ευρωπαϊκής τζιχάντ και φέρεται ότι έχει δραστηριοποιηθεί στη Σουηδία, στην Αυστρία, στη Σλοβενία και την Ιταλία. Για τον θύλακα στην Bosanska Bojna, το Κατάρ έχει πληρώσει 200.000 δολάρια.

Οι μυστικές υπηρεσίες με τη χρήση drones έχουν παρακολουθήσει τα κέντρα εκπαίδευσης, ενώ γνωρίζουν τη ροή του χρήματος. Οι ιμάμηδες δίνουν από 10.000 έως 15.000 δολάρια για κάθε μέλος οικογένειας που ζει σε χωριά βαλκανικών χωρών προκειμένου να ενταχθούν στους «Ευρωπαίους μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους. Τα χρήματα προέρχονται από δίκτυα της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Περίπου 1.000.000 δολάρια τον χρόνο φτάνουν μόνο στο Κόσοβο για να γίνει η «διδασκαλία» του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Πώς ξεγέλασε τις αυστριακές Αρχές ο 20χρονος

Η Αυστρία βρίσκεται σε εθνικό πένθος, όμως τα ερωτήματα για το πώς ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά της Βιένης κατάφερε να ξεγελάσει τις Αρχές πληθαίνουν. Ο 20χρονος Αυστριακός K.F., με καταγωγή από την αλβανική κοινότητα των Σκοπίων και διπλή υπηκοότητα (Αυστρίας και Σκοπίων), είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2019 σε 22 μήνες φυλάκιση για συμμετοχή σε τρομοκρατικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Τουρκία λίγο προτού περάσει στη Συρία για να ενταχθεί στο ISIS. Η σύλληψή του έγινε έπειτα από αναφορά της μητέρας του, που τον είχε δηλώσει ως αγνοούμενο. Σύμφωνα με τις περιγραφές του τότε συνηγόρου του, η οικογένεια του δράστη δεν ήταν ριζοσπαστικοποιημένη και είχε υποστεί σοκ όταν έμαθε ότι ο γιος της επρόκειτο να ενταχθεί στο ISIS.

Ενόσω βρισκόταν φυλακισμένος, ο δράστης παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης των αυστριακών Αρχών. Επεισε τον επιτηρητή του ότι δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο και αποφυλακίστηκε πρόωρα, τον Δεκέμβριο του 2019, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Οπως αποδείχτηκε, βρισκόταν σε επαφή με στελέχη του ISIS.

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιένη και ανάρτησε βίντεο διάρκειας 44 δευτερολέπτων, στο οποίο ο K.F. δηλώνει πίστη στο Χαλιφάτο.

Είναι γεγονός ότι ο τρομοκράτης κατάφερε να ξεγελάσει το πρόγραμμα του δικαστικού συστήματος και τα στελέχη του και μέσω αυτού να πετύχει πρόωρη αποφυλάκιση. Το σύστημα αποδείχτηκε ακόμη μια φορά ανεπαρκές και αδύναμο απέναντι στο ριζοσπαστικό Ισλάμ που θρέφεται και γιγαντώνεται, μεταξύ άλλων, μέσα στα τζαμιά που χρηματοδοτούνται με πετροδολάρια.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα