Φυγόκεντρες δυνάμεις στην ΕΕ με τα εμβόλια

Μοιραστειτε το

© Marketlan | Dreamstime.com

Η αρχή της συλλογικότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως στην προμήθεια των εμβολίων φαίνεται να τίθεται πλέον εν αμφιβόλω καθώς ορισμένες χώρες, για τους δικούς τους λόγους, «σπάνε» τη συμφωνία για αναλογική διάθεση των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ προκαλώντας εσωτερικούς τριγμούς και στην Ελλάδα.

Σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα, τονίζοντας τον δεσμευτικό χαρακτήρα των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, αλλά και την υποχρέωση των χωρών μελών να συμμορφώνονται με το πλαίσιο που έχει καθοριστεί.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές πως τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων διευκρινίζοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα».

Επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

Johanna Geron, Pool via AP

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και μετά την έντονη κριτική των κυβερνήσεων σχετικά με τις καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων ανακοίνωσε συμφωνία για την προμήθεια επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Την ίδια ώρα το θέμα της προμήθειας εμβολίων και των χρονοδιαγραμμάτων του εμβολιασμού έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει τις προτάσεις του, την κυβέρνηση να απαντά καλυπτόμενη πίσω από τις δηλώσεις της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επανέρχεται φέρνοντας ως παράδειγμα τις διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας και της Κύπρου.

Γερμανία και Κύπρος

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, έσπευσε να δικαιολογηθεί για τη συμφωνία του Βερολίνου με την BioNTech για επιπλέον 30 εκατ. δόσεις λέγοντας πως δεν επηρεάζει την κεντρική συμφωνία της ΕΕ με την εταιρεία όμως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάει για ακόμα μια φορά περίπατο με το νόμο του ισχυρού να υπερισχύει.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσε πως ζήτησε εμβόλια από το Ισραήλ. Ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ανέφερε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Βενιαμίν Νετανιάχου εκφράζοντας την παράκληση να προσφερθούν στην Κύπρο εμβόλια αναμένοντας επίσημες απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα πως ο κεντρικό σχεδιασμός της ΕΕ δεν υφίσταται και την  Κομισιόν να εμφανίζεται αδύναμη να επιβάλει τα συμφωνηθέντα γύρω από την προμήθεια δόσεων των εμβολίων για τον κορονοϊό.

Οι προτάσεις του Τσίπρα και η απάντηση της κυβέρνησης

Με τα παραπάνω δεδομένα να προκαλούν ανησυχία σχετικά με τον κεντρικό σχεδιασμό εμβολιασμού του πληθυσμού της ΕΕ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι «χρειάζεται σχέδιο έστω και την ύστατη στιγμή», καταθέτοντας δύο συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  • Η πρώτη καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανία.
  • Η δεύτερη είναι σε συνάρτηση με τα παραπάνω, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι εάν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει η χώρα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν  μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”. Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας. 

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. του υπενθυμίζουμε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες».

Η «κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία» και η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν έμειναν αναπάντητες από την αξιωματική αντιπολίτευση με τον Νάσο Ηλιόπουλο να τον κατηγορεί για ψέμματα.

«Ο κ. Ταραντίλης πρέπει να κατανοήσει ότι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απαιτεί γνώση των δεδομένων και τεκμηριωμένες απαντήσεις, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του θυμίζουμε λοιπόν ότι την ”κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία” που επικαλείται, την έχει ήδη καταστρατηγήσει η Γερμανία, εξασφαλίζοντας επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια για τους πολίτες της, πέρα από αυτά που θα πάρει από την ΕΕ. Εκτός εάν θεωρεί πως η Γερμανία δεν είναι στην ΕΕ».

► Αρνητικά αποτιμά τα πρώτα συμπεράσματα για τη διαδικασία του εμβολιασμού η Φώφη Γεννηματά κι όπως αναφέρει σε παρέμβασή της για την εξέλιξη των εμβολιασμών, «οι πρώτες μέρες αποδεικνύουν την έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης. Συνεχίζει να προχωρά με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Με τον ρυθμό που προχωρούν η πολυπόθητη ανοσία θα καθυστερήσει πολύ. Οι απειλές για τη δημόσια υγεία θα είναι εδώ για αρκετούς μήνες. Η κυβέρνηση επιτέλους οφείλει να αλλάξει ρότα».


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2021. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...