Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»

Μοιραστειτε το

Ο Σ. Δεβελέκος με το κόκκινο καπέλο, πιστός πίσω από τον Αρχηγό του | Δεξιά, ο Ακης Θεοδώρου σε ομιλία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα. Αν χρειαστεί, θα μας ψάχνουν, και είμαστε χιλιάδες, είμαστε πάρα πολλοί», έλεγε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στις 9 Ιουνίου 2012 έξω από τα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης στη Νίκαια και την εντολή του Αρχηγού ακολουθούν τώρα τα στελέχη της οργάνωσης Σωτήρης Δεβελέκος και Ακης Θεοδώρου, σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά πέντε ατόμων και του εμπρησμού κατά συναυτουργία, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο.

Τα αδικήματα αφορούν τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά στις 25/2/2018, κατά την οποία τραυματίστηκε πιο σοβαρά από όλους η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Τη σύλληψη των δύο κατηγορουμένων διέταξε ο ανακριτής Α΄ Τμήματος Πειραιά, καθώς δεν εμφανίστηκαν για να απολογηθούν και δεν εντοπίστηκαν στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει· μάλιστα ο Δεβελέκος δεν εντοπίστηκε σε καμία από τρεις διαφορετικές διευθύνσεις. Το ότι φυγοδικεί επιβεβαιώνεται και από το ότι δεν εμφανίστηκε στην Ευελπίδων στις 5 Οκτωβρίου 2020, όταν με τον επίσης χρυσαυγίτη Χάρη Δραμιτινό επρόκειτο να δικαστούν για την επίθεση στη δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη έξω από το Εφετείο το 2017, ούτε εκπροσωπήθηκαν από συνήγορο. Σύμφωνα με τον ανακριτή, πρέπει να συλληφθούν επειδή «είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα».

Το άλλοτε ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Σωτ. Δεβελέκος ήταν επίλεκτο μέλος της προσωπικής φρουράς του Μιχαλολιάκου (τον συνόδευε παντού φορώντας κόκκινο καπέλο), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επικεφαλής του Μετώπου Νεολαίας.

«Κάποιοι λίγοι που βρισκόντουσαν δίπλα του θα μπορούσαμε να δεχτούμε μέχρι και σφαίρα στο στήθος σε περίπτωση που κάποιος πήγαινε να βλάψει τον αρχηγό μας», έγραφε στο διαδίκτυο μετά την απολογία του Μιχαλολιάκου, ενώ από τις καταγραφείσες συνομιλίες προκύπτει ότι γνώριζε τα πάντα από πρώτο χέρι: μιλούσε με τον Λαγό μετά την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, πανηγύριζε για την επίθεση τάγματος εφόδου στον Μελιγαλά και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία όταν στηνόταν η επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονίας Φύσσα.

Οδηγίες για Ρουπακιά

Σε ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα λάμβανε οδηγίες από τους Μιχαλολιάκο, Λαγό και Κασιδιάρη να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά αν κληθεί για κατάθεση στη ΓΑΔΑ. Ως πρώην πυρηνάρχης του Πειραιά κάνει στενή παρέα με τον συγκατηγορούμενό του Ακη Θεοδώρου, που ήταν στέλεχος στην ίδια τοπική οργάνωση και για πολλά χρόνια υπάκουαν τις εντολές του περιφερειάρχη τους, Λαγού, που είναι φυγόποινος, κρυπτόμενος πίσω από την ευρωβουλευτική ασυλία του.

Φυγόποινος εξακολουθεί να είναι και ο Χρ. Παππάς, που διεμήνυσε μέσω του δικηγόρου του ότι δεν σκοπεύει να εκτίσει την ποινή του μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό, τακτική που ακολούθησε για χρόνια και ο άλλοτε υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, Αντώνης Ανδρουτσόπουλος («Περίανδρος»), που καταδικάστηκε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Δημήτρη Κουσουρή. Ολοι τους στη γραμμή Μιχαλολιάκου «αν χρειαστεί, θα μας ψάχνουν, και είμαστε πάρα πολλοί».

Στο Ευρωκοινοβούλιο η άρση ασυλίας του Λαγού

Το αίτημα των ελληνικών αρχών για άρση ασυλίας του Ι. Λαγού διαβιβάστηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αφού δόθηκε το πράσινο φως για συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της πανδημίας. Αν και στην ατζέντα της Επιτροπής βρίσκονται πολλά και κρίσιμα ζητήματα, όπως οι καταδικασθέντες Καταλανοί για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το 2017, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με δύο επιστολές του έχει ήδη επισημάνει στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας άρσης της ασυλίας του καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ευρωβουλευτή, σημειώνοντας ότι «είναι ύψιστης σημασίας για το Κοινοβούλιο και την επιβολή του νόμου, όπως και για την αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης που μπορεί να βλάψει την εικόνα του Κοινοβουλίου».

Η εισήγηση της Επιτροπής θα τεθεί στη συνέχεια στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και εφόσον εγκριθεί η άρση ασυλίας, θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ι. Λαγό.

Πηγή
Author: Γιώτα Τέσση

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...