Φορολογικό διαζύγιο: Ποιες παγίδες κρύβουν οι χωριστές δηλώσεις

Μοιραστειτε το

Οι έγγαμοι που θέλουν να υποβάλλον χωριστή δήλωση στην εφορία έχουν προθεσμία να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή μπορεί να μπλέξει τους ενδιαφερόμενους σε περιπέτειες με την εφορία.

Και αυτό γιατί οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν φορολογικές παγίδες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 και θα τα εμφανίσουν στη φετινή τους φορολογική δήλωση.
Οι παγίδες, όπως αναφέρει το cnn.gr, κρύβονται κυρίως στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Στις χωριστές δηλώσεις θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύψει μόνος του τα τεκμήρια, διαφορετικά θα πληρώσει επιπλέον φόρο, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού ηλεκτρονικών αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλο.

Επίσης η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων καθώς λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώνουν και οι δύο σύζυγοι.

Η εφαρμογή χωριστών δηλώσεων δεν ισχύει για όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης, αφού εκ του νόμου τούς έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

Η γνωστοποίηση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis με τους κωδικούς πρόσβασης στον Taxisnet.

Δεν είναι απαραίτητο να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις οι σύζυγοι που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

Η κύρια κατοικία στις χωριστές δηλώσεις δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας.

Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης της κύριας κατοικίας, συμπληρώνει στον πίνακα 6 του Ε1 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο».

Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

Ειδικά για όσους παντρευτούν μετά τις 28 Φεβρουαρίου και θέλουν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Η εφαρμογή χωριστών δηλώσεων δεν ισχύει για όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης αφού εκ του νόμου τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

Amazon: Τα νέα γραφεία στην Αθήνα-Οι προσλήψειςISOPLUS: Τροχιά ανάπτυξης και εταιρική αναδιοργάνωσηΣ. Μπεκατώρου: Κατήγγειλε τον νυν αντιπρόεδρο της ΕΙΟ για την σεξουαλική κακοποίησή της
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...