Φονικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που κήρυξε γενική επιστράτευση

Μοιραστειτε το

Φωτογραφία αρχείου / Vahan Stepanyan, PAN Photo via AP

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και γενική επιστράτευση.

Άμαχοι και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν και αρμένιους αυτονομιστές που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες. Μια γυναίκα και ένα παιδί βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Παρσινιάν, κατήγγειλε το πρωί εππίθεση από τη γειτονική του χώρα σε οικισμούς του διαφιλονικούμενου θύλακα και κάλεσε τον πληθυσμό της να σπεύσει στα καταφύγια.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ως απάντηση τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο αζερινά ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα σε οικισμούς αμάχων, περιλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας Στεπανακέρτ. «Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση» ανακοίνωσε.

Το Μπακού από την πλευρά του ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε «αντεπίθεση» κατά μήκος της «γραμμής επαφής», μιας ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από την Αρμενία δυνάμεις από τα αζερινά στρατεύματα στην περιοχή, έπειτα από επίθεση των αυτονομιστών και έκανε λόγο για κατάρριψη ενός μόνο αεροσκάφους του οποίου όμως το πλήρωμά του επέζησε.

Στη συνέχεια η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε «γενική επιστράτευση» ως απάντηση για τη επίθεση. «Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, Αραΐκ Αρουτιουνιάν, σε έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας καταδίκασε την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και διαβεβαίωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησία του θυλάκα στη διάρκεια σύγκρουσης που ξέσπασε το 1991. Μολονότι το 1994 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, οι δύο πρώην σοβιετικές χώρες συχνά αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις γύρω από την αποσχισθείσα αζερική περιφέρεια, ενώ τους τελευταίους μήνες οι μεθοριακές συγκρούσεις έχουν ενταθεί.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...