Φαγόπυρο, το θαυματουργό | in.gr

Μοιραστειτε το

Τι είναι το φαγόπυρο; Πρόκειται ένα «ψευδο-δημητριακό» αρκετά διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες, με νουντλς να φτιάχνονται από το αλεύρι του. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής σε Βρετανία, Νορμανδία, βόρεια και ανατολική Ευρώπη.

Η διατροφική του αξία

Οι σπόροι του δεν έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών (14% στα 100 γρ.). Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη B, κυρίως Β2 και Β3, βιταμίνη Ε και Κ, ενώ περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό.

Τα θρεπτικά συστατικά του δεν σταματούν όμως εδώ, με 100 γρ. φαγόπυρου να περιέχουν 10 γρ. φυτικών ινών και να είναι γεμάτο φλαβονοειδή.

Είναι κατάλληλο, δε, για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Το φαγόπυρο χει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και μπορεί να τον ενισχύσει. Βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης, της πίεσης και του σακχάρου. Επίσης, είναι ιδανική τροφή για όσους βρίσκονται σε φάση διατροφής και θέλουν μια αλλαγή στα γεύματά τους.

Το φαγόπυρο  εμποδίζει την συνάθροιση αιμοπεταλίων, ενώ κάνει πολύ καλό και στα νεφρά.

Πώς το τρώμε

Μπορείτε να το βράσετε όπως το ρύζι ή να το μουλιάσετε και να το προσθέσετε σε σαλάτες, γεμιστά, να συνοδεύσετε το κρέας, ενώ μπορεί να καταναλωθεί με γιαούρτι και κανέλα ή φρούτα, όπως μούρα.

Αποτελεί ιδανική τροφή για περιόδους νηστείας, καθώς μπορεί να σας δώσει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεστε.

Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, βάλτε στο πρόγραμμα!

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...