«Υποστήριξη του κράτους δικαίου και επικίνδυνες διαστρεβλώσεις»

Μοιραστειτε το

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στη σημασία της υπεράσπισης του κράτους δικαίου, καθώς και στην ανάγκη να εγκαλείται η πολιτεία όταν δεν το εφαρμόζει, αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα. Οι 5 ομιλητές, 4 πανεπιστημιακοί από τους 100 συνολικά πανεπιστημιακούς που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την επιστολή και ένας δικηγόρος, αναφέρθηκαν επίσης στην επίθεση που δέχθηκαν από συστημικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε απειλητικό μήνυμα που εστάλη από τη νεολαία της εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

► Ο Τάκης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, επισήμανε την υποχρέωση της πολιτείας να τηρεί τις αρχές του κράτους δικαίου να έχει την ίδια στάση απέναντι σε κάθε πολίτη. Υπερασπίστηκε της υπογραφής του κειμένου, τονίζοντας πως η αντίληψη ότι οι άνθρωποι που υπερασπίζονται τα δικαιώματα κάποιων των οποίων καταπατούνται, ταυτίζονται αναγκαστικά με τα πιστεύω και τις ιδέες αυτών που υπερασπίζονται, είναι στρεβλή. Αναφέρθηκε τέλος στην αύξηση των υπογραφών της δημόσιας παρέμβασης από 68 σε 100, που όπως είπε δείχνει ότι η πρωτοβουλία έχει κοινωνική απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

► Ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ, παρουσίασε το ιστορικό της καταπάτησης των δικαιωμάτων του Δ. Κουφοντίνα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν εκ του νόμου εξαιρέσεις για την απόδοση άδειας σε κρατούμενο. Υπενθύμισε πως ο Δ. Κουφοντίνας έκανε καλή χρήση των αδειών του, αλλά εξαιτίας πολιτικών και μιντιακών πιέσεων, οι άδειές του έχουν ανασταλεί για φρονηματικούς λόγους. Τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη – λόγω της οριακής κατάστασης της υγείας του απεργού πείνας – η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε και επιτάσσει τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Επισήμανε πως είναι πραγματικά ασυνήθιστο να γίνεται από τη Διοίκηση επίκληση αποφάσεων περί μεταγωγής στον Δομοκό, τις οποίες ωστόσο αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα, αν και οφείλει να το πράξει, όπως επισημαίνει στην παρέμβασή του και ο Συνήγορος του Πολίτη.

► Η Άννα Μπίμπου, καθηγήτρια και πρώην κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο αναπαρίσταται στον δημόσιο λόγο η υποχρέωση διασφάλισης δικαιωμάτων απέναντι σε έναν κρατούμενο. Η ίδια έκανε λόγο για εκδικητική στάση του κράτους και συνεχείς αντιφάσεις των φορέων του, που πλήττουν τα δικαιώματα των κρατουμένων. Υποστήριξε πως η υπογραφή του κειμένου παρέμβασης αποτελεί το μίνιμουμ σε αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η Άννα Μπίμπου σημείωσε ότι η απεργία πείνας είναι μια έσχατη μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας και αφορά λογικές και συνειδησιακές αποφάσεις και πως στη στάση του Δ. Κουφοντίνα αναγνωρίζεται μια αντίσταση σε ένα κράτος που οδηγεί σε βία και απανθρωποποίηση.

► Ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, σημείωσε πως η υπογραφή της δημόσιας παρέμβασης είναι μια αυτονόητη πράξη για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Υπενθύμισε πως για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό χώρο κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε τον θάνατο ενός κρατουμένου, μετά το θάνατο του Ιρλανδού απεργού πείνας Μπόμπι Σαντς πριν από τέσσερις δεκαετίες. Ο ίδιος τόνισε, μάλιστα, πως ενώ η πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών θα έπρεπε να αποτελέσει ερέθισμα για συζήτηση, προκάλεσε έξαλλες αντιδράσεις στον Τύπο ο οποίος διαστρέβλωσε τις θέσεις αυτών που υπέγραψαν. Μίλησε τέλος για το απειλητικό κείμενο που απεστάλη στους υπογράφοντες από τη νεολαία της Χρυσής Αυγής, όπου χρησιμοποιήθηκε η επιχειρηματολογία των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι αποσιωπήθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ.

► Ο Νίκος Θεοτοκάς, καθηγητής, πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, σημείωσε πως αν και ο ίδιος θεωρεί αποκρουστικές τις πράξεις και τις ιδέες του καταδίκου, θεωρεί εξίσου αποκρουστική τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον φυλακισμένο Κουφοντίνα. Επισήμανε πως το κράτος τον αναγορεύει σε «ειδικής κατηγορίας» κρατούμενο συνηγορώντας στον χαρακτηρισμό του ως πολιτικό κρατούμενο – χαρακτηρισμό που του αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης. Υπενθύμισε πως οι επιλεκτικές διακρίσεις αναιρούν το Κράτος Δικαίου και πως η εκάστοτε δημοκρατικά νομιμοποιημένη πλειοψηφία δεν μπορεί να ερμηνεύει και να εφαρμόζει από μόνη της και κατά το δοκούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, το Σύνταγμα και τους νόμους. Στη Δημοκρατία, είπε, δεν νοείται πλειοψηφία που δεν έχει να δώσει λόγο σε κανέναν. Οι αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου ισχύουν για όλες και όλους, ακόμα και για εκείνους που ορίζονται ως εχθροί της δημοκρατίας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...