Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς υπό προϋποθέσεις δηλώνουν οι ειδικοί (video) | newsbreak

Μοιραστειτε το

To lockdown βρίσκεται σε ισχύ έως τις 18 Ιανουαρίου, ωστόσο όλα δείχνουν ότι την Δευτέρα ενδέχεται να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και αναμένεται η απόφαση σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ωστόσο, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως είναι υπέρ του να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια αλλά και η εστίαση σε τρεις εβδομάδες, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, καθώς επίσης και το λιανεμπόριο.

«Ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι. Το ίδιο λέω και για τα σχολεία. Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και Γυμνάσια και Λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα; Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων. Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε», δήλωσε ο καθηγητής αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Αναφορικά με την εστίαση ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων την περίοδο που μάλιστα πολλές περιοχές της Ελλάδας βρίσκεται υπό το καθεστώς αυστηρού lockdown, ο καθηγητής σχολίασε ότι η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται τώρα, έχει μπει σε μια πολιτική διαχείρισης πολύ καλή σε σχέση με άλλες χώρες.

«Έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε», τόνισε.

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια διεπιστημονική Επιτροπή.

«Είμαστε σε τέτοια φάση που δεν μπορεί μια Επιτροπή να δίνει μια υγειονομική γνωμοδότηση και μετά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να αξιολογούνται από κυβερνητικά στελέχη. Θα πρέπει η επιστημονική προσέγγιση να λαμβάνει υπόψη και την οικονομία και την κοινωνία και τις υποδομές της χώρας. Αυτή η φάση χρειάζεται ευέλικτη, μικρή και διεπιστημονική επιτροπή. Τώρα η Επιτροπή είναι καθαρά υγειονομική».

Τέλος αναφερόμενος στον εμβολιασμό τόνισε πως «υπάρχουν πάρα πολλοί εμβολιασμοί ανθρώπων, οι οποίοι δε χρειάζονται να εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση, είτε επειδή συμπεριλαμβάνονται σε ομάδες υγειονομικών είτε γιατί έχουμε βάλει κατηγορίες που δεν πρέπει να βάλουμε, δηλαδή ψυχολόγους, ανθρώπους που είναι στα εργαστήρια κλπ. Οι υγειονομικοί έπρεπε να είναι πολύ λιγότεροι και όχι να εμβολιάζονται μαζικά, όπως τώρα».

Λινού: «Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει»

Πρέπει να γίνει προσεκτική εξέταση από τους ειδικούς προκειμένου «να δουν για κάθε αλλαγή τι μέτρα επιπλέον μπορούμε να πάρουμε ώστε ό,τι πρόβλημα προκληθεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέτρο» τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα ως «Θέμα πολιτικό και οικονομικό».

Η καθηγήτρια ανέφερε πως ακόμη δεν έχει εμφανιστεί το αποτύπωμα των εορτών, καθώς η μείωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε θανάτους και διασωληνωμένους, δεν αντικατοπτρίζει την περίοδο των εορτών.

«Η μείωση στους διασωληνωμένους και στους θανάτους είναι πριν τα Χριστούγεννα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το κλείσιμο περιοχών για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τα κρούσματα η κα. Λινού υποστήριξε πως η χώρα «υπολείπεται στα θέματα διαφάνεια της πανδημίας».

«Με προβληματίζει ότι κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων», σημείωσε.

Ωστόσο, η κα. Λινού δήλωσε πως είναι υπέρ του άνοιγμα της αγοράς υπό προϋποθέσεις. Επισήμανε ότι μπορούν να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων αλλά όχι τα εμπορικά κέντρα.

«Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει».

Πηγή
Author: Λαμπρίνα Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα