Υπέρ παράτασης του γενικού lockdown ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας

Μοιραστειτε το

Ουρές σε εμβολιαστικό κέντρο στο Βερολίνο

Christophe Gateau/dpa via AP

Επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν την πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας να παρατείνει το πανεθνικό lockdown, καθώς δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι «λόγω του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων, είναι απαραίτητο να παραταθούν τα μέτρα και οι περιορισμοί». Την ίδια ώρα όμως, δέχεται δριμεία κριτική για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.

Η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild είχε αναφέρει σήμερα, αλλά χωρίς να επικαλεσθεί κάποια επίσημη πηγή, πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν το lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και πως η Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων πρόκειται να συζητήσουν νέα μέτρα αύριο, Τρίτη.

Ακολούθησε η δήλωση του Γενς Σπαν στο RTL, όπου είπε ότι λόγω του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων, είναι απαραίτητο να παραταθούν τα μέτρα και οι περιορισμοί. 

«Υπάρχει σήμερα ο μέγιστος αριθμός ασθενών από κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι απολύτως απαραίτητο να μειωθούν τα κρούσματα και να διατηρηθούν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε τα μέτρα πολύ νωρίς και στη συνέχεια να ξαναβρεθούμε προ δύσκολων καταστάσεων σε λίγες εβδομάδες. Την Τρίτη, η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα συζητήσουν το μέλλον των μέτρων του lockdown. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί για πόσο καιρό και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παραταθούν», εξήγησε.

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ του να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. «Αυτό είναι δύσκολο για τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και εδώ ισχύουν τα εξής: είναι ευκολότερο για όλους τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα περισσότερο, από το να ανοίξουν και στη συνέχεια να το ξανασυζητάμε κάποια στιγμή σε μερικές εβδομάδες. Είναι πιο εύκολο να παρατείνουμε το κλείσιμό τους μετά τις διακοπές παρά να τα κλείσουμε αργότερα», επισήμανε.

Κριτική από επιστήμονες και την αντιπολίτευση

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας κλήθηκε να απαντήσει και στη δριμεία κριτική που ασκείται προς τον ίδιο και την κυβέρνηση από επιστήμονες και πολιτικούς για τους εμβολιασμούς. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που συγκυβερνά, κάλεσε μάλιστα την Άνγκελα Μέρκελ να εμπλακεί προσωπικά στη διαδικασία.

Η Φράουκε Τσιπ, νευρολόγος και μέλος της Eθνικής Ακαδημίας Επιστημών «Λεοπολντίνα», κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι απέτυχε στη στρατηγική εμβολιασμού, ενώ ο ειδικός για θέματα υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι έχουν παραγγείλει πολύ λίγα εμβόλια από τους κατασκευαστές Biontech / Pfizer και Moderna.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν

AP Photo/Michael Sohn, pool

«Ήταν ξεκάθαρο από πολύ νωρίς ότι το εμβόλιο της Moderna έχει πολύ ισχυρή δράση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα ιατρεία. Λόγω της μικρής ποσότητας που παραγγέλθηκε, το εμβόλιο της Moderna (σσ. αναμένεται να εγκριθεί στις 6/1) πιθανότατα δεν θα παίξει κανένα ρόλο ακόμη και αν εγκριθεί σύντομα» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα των εμβολιασμών για να αντιμετωπιστεί το χάος το οποίο έχει προκύψει με τους εμβολιασμούς

«Κάθε εβδομάδα που βρισκόμαστε σε lockdown κοστίζει δισεκατομμύρια, κάθε εβδομάδα κινούμαστε μεταξύ ζωής και θανάτου, κάθε εβδομάδα έχει επίσης σημασία σε κοινωνικό επίπεδο μακροπρόθεσμα, για το τι θα συμβεί αν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί παραμείνουν κλειστά ή όταν λείπουν οι κοινωνικές επαφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καγκελάριος και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν πρέπει να φέρουν τις φαρμακευτικές εταιρείες στο τραπέζι και να εξετάσουν πώς μπορεί να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων», επισήμανε.

«Ίσως η κατάσταση να επιβάλει τη διαχείριση της κατάστασης από την ίδια (την Άνγκελα Μέρκελ). Με το να λέει απλώς η  “τώρα θα δω πώς θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα”, δεν αρκεί. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος δεν συνδέεται άμεσα με το ζήτημα των εμβολιασμών. Δεν γνωρίζω κάποια σχετική της δήλωση», πρόσθεσε.

Kριτική στον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Σπαν έχει ασκηθεί και από άλλους πολιτικούς του SPD, από το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και την Αριστερά (Die Linke). «Πρέπει να ερευνηθεί γιατί υπάρχουν ελλείψεις και πού υπήρξαν προχειρότητες. Ο Σπαν πρέπει επίσης να εξηγήσει πώς μπορούν να αυξηθούν το συντομότερο δυνατόν οι ποσότητες του εμβολίου» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της Αριστεράς Γιαν Κόρτε.

Τι λέει ο Σπαν

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Γενς Σπαν, υποσχέθηκε ότι «όλοι οι κάτοικοι των γηροκομείων θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο τον Ιανουάριο. Και θέλουμε και θα το επιτύχουμε μαζί με τα ομοσπονδιακά κρατίδια».

Υπερασπιζόμενος την ταχύτητα των εμβολιασμών στη Γερμανία, είπε ότι «γίνονται ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, αφού 1,3 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου είχαν παραδοθεί στα ομοσπονδιακά κρατίδια μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν παραδοθεί συνολικά 4 εκατομμύρια δόσεις από την εταιρεία BioΝΤech. Αυτές είναι ακριβώς οι ποσότητες που είχα ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες, με την επισήμανση ότι θα είχαμε ελλείψεις στην αρχή και ότι ως εκ τούτου πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες». 

Γιατροί σε νοσοκομείο στο Βερολίνο

Joerg Carstensen/dpa via AP

Υποστήριξε δε ότι ο εμβολιασμός «γίνεται σε γενικές γραμμές καλά. Ήταν καλά προετοιμασμένος στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και στα κέντρα εμβολιασμού. Στην πράξη τα πάντα πάνε όπως θα έπρεπε. Φυσικά θα ήταν καλύτερο να έχουμε περισσότερα εμβόλια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συζητά με την Biontech και το κρατίδιο της Έσσης για το πώς θα δημιουργηθεί μια πρόσθετη εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη του Μάρμπουργκ ήδη τον Φεβρουάριο», τόνισε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...