Υπέρ επιστροφής των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν ο Μπάιντεν

Μοιραστειτε το

Έτοιμος να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε στους New York Times o νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι μοναδική προϋπόθεση είναι να συμμορφωθεί πλήρως η Τεχεράνη με τους όρους της. Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό θα στρώσει τον δρόμο για να κάνουν το ίδιο Τουρκία και Σαουδική Αραβία, αυξάνοντας τον πυρηνικό κίνδυνο για τον κόσμο γενικά και τη Μέση Ανατολή ειδικά.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι «γίνεται πολύς λόγος για πυραύλους υψηλής ακρίβειας και άλλα τέτοια πράγματα που αποσταθεροποιούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής», ωστόσο το ζήτημα είναι ότι «για να έχουμε σταθερότητα, πρέπει να δούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν.

«Αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα, θα αυξήσει την πίεση στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλους να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλουμε: να αποκτήσει αυτή η γωνιά του κόσμου πυρηνικά», πρόσθεσε.

«Σε συζήτηση και μελέτη με τους συμμάχους και εταίρους μας», πρόσθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, «θα καλέσουμε σε διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση και αυστηροποίηση του ιρανικού προγράμματος, ενώ θα συζητήσουμε και το πυραυλικό του πρόγραμμα».

«Πάντα μπορούμε να προσφύγουμε στις κυρώσεις, αν χρειαστεί, και το Ιράν το γνωρίζει αυτό», σημείωσε.

Οι θέσεις αυτές δεν είναι καινούργιες. Ήδη από τις 13 Σεπτεμβρίου σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του CNN ο υποψήφιος τότε πρόεδρος είχε πει ότι «αν το Ιράν επανέλθει στην αυστηρή εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, τότε οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην συμφωνία, ως πρώτο βήμα για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν» και να άρουν τις κυρώσεις που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, που πιέζεται ασφυκτικά λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που έχουν οι αμερικανικές κυρώσεις, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, διεμήνυσε στις 17 Νοεμβρίου ότι η επιστροφή στη συμφωνία από τις ΗΠΑ και η τήρηση των κανόνων της από το Ιράν «μπορεί να γίνει αυτόματα» και «δεν χρειάζεται καμία διαπραγμάτευση».

Ο Τζο Μπάιντεν και οι σύμβουλοι ασφαλείας του πιστεύουν ότι αν αποκατασταθεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ένας γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο να πάρει παράταση για 15 χρόνια η διάρκεια των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο Ιράν για την παραγωγή σχάσιμου υλικού το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αλλά και να τεθούν στο τραπέζι οι δραστηριότητες του Ιράν μέσω στήριξης ένοπλων ομάδων ή πολιτικών οργανισμών στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Ιδανικά, ο Τζο Μπάιντεν θα ήθελε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να συμμετάσχουν όχι μόνο οι χώρες που έχουν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία του 2015 (Ιράν, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ε.Ε.), αλλά και οι αραβικές γειτονικές χώρες του Ιράν, ειδικά η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...