Τώρα κατάλαβε ο Στόλτενμπεργκ ότι οι S-400 της Τουρκίας είναι απειλή! | newsbreak

Μοιραστειτε το

«Το σύστημα S-400 της Τουρκίας δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, επειδή ενέχει κίνδυνο για τα συμμαχικά αεροσκάφη». Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε, πολύ αργά ομολογουμένως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Στη διαπίστωση πως η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μικρή και στο εάν η διμερής διένεξη που συνεχίζει να σιγοκαίει δεν αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ εκ των έσω, ο Στόλτενμπεργκ απαντά πως «ανέκαθεν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονταν για αιώνες συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση. Τώρα ζούμε σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο ειρήνης, και αυτό οφείλεται και σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ναι, υπάρχουν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά το ΝΑΤΟ κατάφερε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την αποφυγή στρατιωτικών επεισοδίων. Το καλοκαίρι του 2020, αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια των δύο χωρών ήρθαν επικίνδυνα κοντά το ένα στο άλλο, αλλά σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1990 ευτυχώς δεν υπήρξαν θάνατοι. Αυτός ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ βοήθησε επίσης τη Γερμανία να πείσει τους Έλληνες και τους Τούρκους να ξαναρχίσουν τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες για να τερματιστεί η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Δεν έχουν επιλυθεί ακόμη όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας τύπου S-400 και για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως «έχω εκφράσει ρητά την ανησυχία μου σχετικά με αυτήν την απόφαση της Τουρκίας, όπως και οι 29 άλλοι σύμμαχοι. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως το ευρωπαϊκό σύστημα SAMP/T-System ή οι αμερικανικοί Patriots. Εργαζόμαστε για μια λύση σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη σ’ αυτό το σημείο. Ένα πράγμα είναι σαφές: Το σύστημα S400 δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, επειδή ενέχει κίνδυνο για τα συμμαχικά αεροσκάφη».

Πηγή
Author: Δήμητρα Μ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα