Τυφλός αυτοδίδακτος βιρτουόζος πιανίστας γίνεται αντικείμενο επιστημονικής μελέτης (video) | newsbreak

Μοιραστειτε το

Τυφλός έφηβος πιανίστας έχει εντυπωσιάσει τόσο πολύ τους ειδικούς με την άνεσή του στο πιάνο, που οι επιστήμονες θα μελετήσουν τον εγκέφαλό του!

Ο Μάθιου Γουίτακερ που παίζει τζαζ στο πιάνο για κοινό σε όλο τον κόσμο από τα 11 του χρόνια, γεννήθηκε με μια ασθένεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που είχε ως αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Τώρα, στα 18 του, η ευκολία με την οποία παίζει μουσική θα μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών, που θα μελετήσουν τον εγκέφαλό του με μαγνητική τομογραφία την ώρα που θα παίζει.

Η πρώτη διαπίστωσή τους είναι ότι, όταν ο Γουίτακερ ακούει μουσική, ενεργοποιείται η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες! Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο εγκέφαλος του νεαρού πιανίστα χρησιμοποιεί αυτή την περιοχή για να τον βοηθά να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη μουσική.

Το μουσικό του «ταξίδι» ξεκίνησε από ηλικία μόλις τριών ετών, όταν ο παππούς του τού έκανε δώρο ένα μικρό αρμόνιο Yamaha. «Έπαιζε ένα παιδικό τραγουδάκι με τα δύο του χέρια», αποκάλυψε ο πατέρας του, Μόουζες, στην εκπομπή «60 Minutes», και πρόσθεσε ότι ο γιος του δεν είχε κάνει ποτέ μαθήματα. «Νομίζω ότι κάθε φορά που κάποιος βλέπει τον Μάθιου να παίζει πιάνο το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι “μα, πώς το κάνει αυτό;”. Κι εγώ προσπαθώ να βρω απάντηση στο ερώτημα», εξηγεί ο δρ. Τσαρλς Λιμπ, ο οποίος έχει ως ερευνητικό πεδίο την κατανόηση της λειτουργίας των εγκεφάλων των εξαιρετικά χαρισματικών μουσικών.

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα