Τσικρικά: Δύο νέα εμβόλια ετοιμάζονται για την πνευμονία

Μοιραστειτε το

Για δύο νέα εμβόλια ενάντια στην πνευμονία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται, μίλησε η νεοκλεγείσα πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Δρ. Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος – φυματιολόγος και ιατρός Δημόσιας Υγείας.

Η πνευμονία σύμφωνα με την κ. Τσικρικά, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα νοσήματα θνησιμότητας, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, αλλά πλήττονται και οι ηλικιωμένοι.

Ωστόσο αυτή την εποχή της πανδημίας, η λοίμωξη του κορωνοϊού, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατη μορφή πνευμονίας.

Όπως αναφέρει η πνευμονολόγος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο «Σωτηρία», τα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερους ορότυπους (σ.σ. στελέχη του βακτηρίου του πνευμονιόκοκκου).

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 90 και δεν καλύπτονται ούτε οι μισοί. Έτσι η παγκόσμια κοινότητα αναζητά δύο επόμενα εμβόλια, εκ των οποίων το ένα που βρίσκεται σε φάση τρία θα περιέχει 17 ορότυπους, ενώ ένα δεύτερο που πιθανότατα θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος, θα συμπεριλαμβάνει 20 ορότυπους, δηλαδή στελέχη του πνευμονιόκοκκου».

Αυξάνοντας τον αριθμό των οροτύπων που θα μας απαλλάξουν από τη βακτηριακή πνευμονία, αυξάνουμε και τις πιθανότητες να μειώσουμε τις επιπλοκές από αυτήν, όπως είναι η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία, -κάτι που ήδη συμβαίνει και με τα υπάρχοντα εμβόλια- λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΝΠΕΛ. Κι επισημαίνει ότι στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι η ανεύρεση περισσότερων εμβολίων να οδηγήσει στην μεγαλύτερη κάλυψη των οροτύπων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...