Τσελέντης στον Realfm 97,8: Το ρηχό επίκεντρο μπορεί να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία

Μοιραστειτε το

Για τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σάμου που ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και τα τουρκικά παράλια μίλησε στον Realfm 97,8 και την έκτακτη εκπομπή του Γιώργου Χουδαλάκη ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

“Ο σεισμός έγινε σε ένα ρήγμα 20 χλμ. βόρεια της Σάμου με διεύθυνση Ανατολή-Δύση. Το μήκος του ρήγματος είναι περίπου 40 χλμ. Το κάλυψε πλήρως. Ήταν το κυρίως γεγονός, κατηγορηματικά αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6,8-6,9. Το επίκεντρο ήταν 10 χλμ. βάθος. Αυτό είναι άσχημο γιατί σεισμός με αυτό το μέγεθος και αυτό το ρηχό επίκεντρο δίνει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με γεγονότα πάνω από 6 και μπορούν αυτά τα πράγματα να κρατήσουν και μήνα, 1,5 και 2 μήνες. Μπορεί σε έναν μήνα από σήμερα να βιώσουμε εκεί έναν σεισμό 6,2- 6,3 Ρίχτερ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το βάλουν στο μυαλό τους οι κάτοικοι για να καταλάβουν ότι πριν μπουν σε ένα σπίτι θα πρέπει να το έχει κοιτάξει ένας μηχανικός. γιατί σπίτι από επαναλαμβανόμενες φορτίσεις μπορεί να υποστεί ζημιές” υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης και επεσήμανε ότι “αν δώσει 5 θα είναι καλά. Θα περιμένουμε πάνω από 6, 6,2-6,3. Είναι πιθανό να συμβεί…” είπε και σημείωσε πως “η πιθανότητα να διεγείρει κοντινά άλλα ρήγματα είναι λίγη σχετικά”.

“Είχαμε και τσουνάμι όμως. Δυστυχώς στη Σάμο δεν έχουμε παραλληλογράφο, μόνο στην Κω και το Πλωμάρι. Στην Κω και το Πλωμάρι ήταν χαμηλά τα φρέατα του τσουνάμι αλλά στη Σάαμο έφθασε περίπου το μισό με ένα μέτρο. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ στην Κω και στο Πλωμάρι είχαμε κάποια εκατοστά τσουνάμι, στη Σμύρνη είχαμε 1,5 μέτρο περίπου. Αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθεί, μόνο αν είχαμε υποθαλάσσια κατολίσθηση” τόνισε σχετικά ο καθηγητής.

Παράλληλα, σημείωσε πως πρώτα να δουν τα κτίρια οι μηχανικοί και μετά να μπουν μέσα οι κάτοικοι οπότε το βράδυ θα πρέπει να το περάσουν έξω.

Ακούστε τι είπε στον Realfm 97,8

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...