«Τσαλακωμένος» ο Μητσοτάκης – Η ανάλυση ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό μετά την «καραμπόλα» Αποστολάκη

Μοιραστειτε το

Ως ένα «τεράστιο φιάσκο» που αφήνει «τσαλακωμένο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και που εν τέλει επιβεβαιώνει την μικροπολιτική σκοπιμότητα πάνω στην οποία κινήθηκε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση Αποστολάκη, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ το σήριαλ του χθεσινού ανασχηματισμού.

Τα όσα πρωτόγνωρα συνέβησαν με την υπουργοποίηση και την άρνηση εν τέλει του Βαγγέλη Αποστολάκη να αναλάβει το νεοσύστατο -που όμως δεν συστήθηκε- υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ήταν δεδομένο ότι θα έστρεφαν πάνω τους όλα τα φώτα.

Στον απόηχο αυτής περίεργης ιστορίας, για την οποία η κάθε πλευρά έχει καταθέτει τη δική της μαρτυρία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τα όσα σηματοδοτούν οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και αυτές που έμειναν στα χαρτιά.

Παραδοχή αποτυχίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κουμουνδούρου στέκεται ιδιαίτερα στις σαρωτικές αλλαγές που έκανε ο πρωθυπουργός στα επιτελεία των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, εκεί όπου είτε απομακρύνθηκαν, είτε άλλαξαν χαρτοφυλάκιο οι εμπλεκόμενοι υπουργοί. Πρόκειται για τα δύο υπουργεία τα οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν τις δύο μεγαλύτερες κρίσεις της χρονιάς. Τη πανδημία και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Κατά τις εκτιμήσεις των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε με αυτή του την κίνηση την αποτυχία του και τα «εγκληματικά» του λάθη, καθώς δεν κατάφερε να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, θεωρούν ότι η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες για το εμβόλιο, απλά φωτίζει -κατά τη γνώμη τους- τη κυβερνητική γραμμή.

Θεωρούν επίσης, ότι ο πρωθυπουργός «επιβράβευσε» τη Νίκη Κεραμέως για την «εκπαραθύρωση» -όπως τη χαρακτηρίζουν- 40.000 μαθητών από τα ΑΕΙ προς τέρψη των κολεγιαρχών και τη Λίνα Μενδώνη, για την οποία λένε ότι «έχει ρημάξει τον ελληνικό πολιτισμό και έχει απαξιώσει το σύνολο του κόσμου των τεχνών».

Θεσμική παρακμή

Οι συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι γίναμε μάρτυρες μιας βαθιάς θεσμικής παρακμής, καθώς θεωρούν πως οι κυβερνητικές διαρροές των τελευταίων ημερών, παραδέχονταν επίσημα πιέσεις που ασκήθηκαν ακόμα και από οικονομικά συμφέροντα σχετικά με την σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. «Ακριβώς όσα κατήγγειλε δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη που μίλησε για κρατικοδίαιτη ελίτ», λένε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς το «φιάσκο» όμως με τη τοποθέτηση και στη συνέχεια τον «απεγκλωβισμό» του Βαγγέλη Αποστολάκη, αναφέρουν ότι ξεπερνάει κάθε φαντασία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από τη Κουμουνδούρου «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ανίκανος όχι μόνο να κατανοήσει τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για τις αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ή να φτιάξει ένα σχήμα που στοιχειωδώς θα μπορεί να συντονιστεί, αλλά είναι ανίκανος να τοποθετήσει ακόμα και έναν υπουργό». Συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να ακυρώσει την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για ουσιαστικό διάλογο πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από επικοινωνιακές κινήσεις.

Επικοινωνία και όχι ουσία

Πάνω στο ζήτημα της επικοινωνίας, εστιάζουν ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με δυο λόγια θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εγκλωβίσει τον Βαγγέλη Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο, παρά το γεγονός ότι είχε θέσει ως όρο να υπάρχει διακομματική συναίνεση. «Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για την μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τρανή απόδειξη όλων των παραπάνω, είναι ότι μετά την άρνηση του πρώην υπουργού Άμυνας να αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ακυρώσει τη νέα δομή με την ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, καθώς το ενδιαφέρον του για θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις για την κλιματική κρίση εξαντλήθηκε όταν «κάηκε» η προσπάθεια διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευθύνη με ονοματεπώνυμο

Τέλος, από τη Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι κανένας ανασχηματισμός δεν θα μπορέσει να κρύψει τη πραγματικότητα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις.

Όπως συνοψίζουν, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση:

  • Στοχεύει σε κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών και θέτουν εκτός ΕΣΥ χιλιάδες εργαζόμενους.
  • Πετάει χιλιάδες μαθητές έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.
  • Έφερε τα απλήρωτα 10ωρα και τζογάρει εισφορές και συντάξεις
  • Άφησε τη μισή χώρα να καεί με ανέμους δύο μποφόρ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...