Τσίπρας: Χρειαζόμαστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ακρίβεια – Δεν λειτουργεί η αντίληψη Μητσοτάκη

Μοιραστειτε το

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη στον ΑΝΤ1

Συνέντευξη στον ΑΝΤΙ και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Ερωτηθείς αρχικά για την κρίση με την ακρίβεια ο Αλέξης Τσίπρας και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ζοφερή κατάσταση. Για να δούμε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή αναρωτήθηκε μπορούμε να αφήνουμε τις αγορές να αυτορυθμίζονται; Μπορούμε να αφήνουμε την αισχροκέρδεια; Μπορούμε να συνεχίζουμε να τους αφήνουμε ανέγγιχτους; Μπορούμε να συνεχίσουμε λέγοντας΄ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση με τις ίδιες νόρμες λειτουργίας ειδικά στον χώρο της ενέργειας;

Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το κράτος να παρέμβει ρυθμιστικά στις αγορές και να είναι δίπλα στον πολίτη. Το κράτος εχει σημαντικές δυνατότητες αρκεί να το πιστέψει αυτός που κυβερνά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι χρειάζονται και λύσεις εκτός του πλαισίου.

Απευθυνόμενος σε όσους βρίσκονται στις όχθες της Δεξιάς ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος.

«Η αντίληψη Μητσοτάκη δεν λειτουργεί πολύ περισσότερο τώρα που είμαστε σε κρίση. Έχουν γίνει στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που βιώνουμε στους λογαριασμούς μας δεν είναι η κρίση του πολέμου. Αυτό που βιώνουμε είναι η αισχροκέρδεια την οποία έχουμε υπολογίσει στα 1,4 δισ. ευρώ από τους παραγωγούς» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ΔΕΗ 4,5 χρόνια σε συνθήκες δύσκολες, όχι ενεργειακής κρίσης αλλά Μνημονίου, δεν αύξησε ούτε 1 ευρώ τα τιμολόγιά της. Είχε λογιστικές καταγραφές αρνητικές αλλά στο τέλος του 2019 είχε επιστρέψει και στην λογιστική κερδοφορία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Η αντίληψή τους για τη ΔΕΗ είναι να μην είναι δημόσια. Ξεκίνησαν με τη βίαιη απολιγνητοποίηση. Βεβαίως πρέπει να προχωρήσει η χώρα σε αυτό και εμείς είχαμε κάνει έναν σχεδιασμό για το 2030. Και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και είπε τέλος το 2023 και πρόσδεσε όλο το ενεργειακό πλέγμα της χώρας στο φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενο και μεταβατικό καθώς δεν είναι ΑΠΕ. Χάσαμε λοιπόν το δικό μας ενεργειακό προϊόν, τον λιγνίτη».

«Το φυσικό αέριο πήρε τεράστιες τιμές προφανώς λόγω της συγκυρίας, αλλά εντούτοις ήταν μια λαθεμένη στρατηγική» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς το 2019 μειώσαμε το ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6,5%. Είδατε ως καταναλωτής να περνάει αυτή η μείωση; Όχι, γιατί ο Χατζηδάκης την πέρασε όλη στα τιμολόγια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής στοχεύει κατευθείαν στην τσέπη του καταναλωτή και όχι του παραγωγού. Αυτό ζήτησαν Ισπανία και Πορτογαλία να αλλάξει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και το κερδίσανε. Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν να αποσυνδέσει το κόστος της ενέργειας με το φυσικό αέριο αλλά να μπει πλαφόν στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας. Αν εγώ έφευγα με τα χέρια άδεια και το κεφάλι σκυμμένο πώς θα γυρνούσα πίσω; Θα γύριζα με τα πόδια και όλοι θα μιλούσαν για μια εθνική αποτυχία και σήμερα δεν γίνεται τίποτα».

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας ότι οι αποφάσεις για το πλαφόν θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής τον Μάιο, χαρακτηρίζοντας πολλαπλασιαστή της ακρίβειας την κυβέρνηση για την οποία είπε ότι δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης. «Γιατί δεν μειώνει τον ΕΦΚ όπως έχουν κάνει 11 ευρωπαϊκες χώρες;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζοντας ότι σε κάθε γέμισμα το κέρδος του καταναλωτή θα ήταν της τάξης των 25 ευρώ.

«Λεφτόδεντρα δεν ξέρω αν υπάρχουν, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν, είμαι βέβαιος. Με 1,5 δισ. ευρώ αισχροκέρδειας από τη ΔΕΗ με golden boys με μισθούς από 8.000 ευρώ μέχρι 360.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτά πρέπει να καταλάβει ο πολίτης, ότι γίνεται άλωση του κράτους από γαλάζια golden boys στον ΕΦΚΑ, τον ΔΕΔΔΗΕ που έχουν οδηγήσει σε ράλι αύξηση των τιμών για να κερδίζουν οι μέτοχοι και να πληρώνει ο πολίτης και ο συνταξιούχος» είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

Το διπλό «κραχ» σε οικονομία και κοινωνία ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...