Τσίπρας: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόβλημα στέγασης – Οι τέσσερις άξονες παρέμβασης

Μοιραστειτε το

Ένα σχέδιο που προβλέπει τέσσερις άξονες, μέσω του οποίου θα προσπαθήσει να προσφέρει λύση στο μείζον ζήτημα του προβλήματος στέγασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε επί του θέματος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλάνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει σχέδιο για την αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια και οι κατασχέσεις ακινήτων αυξάνονται.

Επίσης, σκοπεύει στον περιορισμό του φαινομένου του Airbnb, με την απαγόρευση δραστηριοτήτων στα νομικά πρόσωπα, την απελευθέρωση της δραστηριότητας του μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.

Δίνει έμφαση στις νέες ηλικίες, από 24 ως 44, με διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, με στόχο να φτάσει το σύνολο των δικαιούχων θα φτάσει τις 150.000 νοικοκυριά 25-44 ετών, με συνολικό επιπλέον κόστος 255 εκ. €/έτος.

Τέλος, αφορά ένα πλάνο που θα ονομάζεται «Νέα Στεγαστική Πολιτική», μέσω της δημιουργίας μίας «Τράπεζας Στέγης», που θα έχει ως σκοπό την αξιοποίηση κενών, ανεκμετάλλευτων και εγκαταλελειμμένων κτίριων του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού, αλλά και κίνητρα για ιδιοκτήτες να νοικιάσουν σε αυτή τα ακίνητα τους.

«Η στεγαστική κρίση αποτελεί την αθόρυβη βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας»

«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο μιας νέας δίνης. Βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα επιβίωσης, αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή πραγματικότητα: Πλέον ο μήνας δεν βγαίνει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, όπως είπε, δεν βγαίνει όχι μόνο γι’ αυτούς που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και για νοικοκυριά στα οποία κάθε μήνα μπαίνουν δύο μισθοί.

«Αυτά τα τρία χρόνια η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα πίσω. Τίνος ευθύνη είναι η αρνητική πρωτιά στο μισθό και στα εισοδήματα; Τίνος ευθύνη είναι η αρνητική πρωτιά στην ακρίβεια της στέγης;», αναρωτήθηκε. Τα ερωτήματα αυτά, προφανώς και είναι ρητορικά, καθώς η απάντηση βρίσκεται στις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το 40% του πληθυσμού, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, σε σύνολο 4,1 εκατομμυρίων, βρίσκεται σήμερα σε δεινή στεγαστική κρίση. Γιατί δίνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για της ανάγκες στέγασης. Για νοίκι ή για δόση στεγαστικού δανείου, για ρεύμα, θέρμανση ή ψύξη και κοινόχρηστα. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 9%», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως σε αυτή λοιπόν τη χώρα «όπου η στεγαστική κρίση αποτελεί την αθόρυβη βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, η κυβέρνηση της ΝΔ με το που ανέλαβε, ψήφισε έναν πτωχευτικό νόμο για να απαλλοτριώνουν τα funds τις περιουσίες των πολιτών».

Όπως είπε οι πολίτες τη πρώτη τους κατοικία, ακόμη και για 15.000 ευρώ και η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο παρακολουθεί αδρανής την έκρηξη των ενοικίων, αλλά «επιχαίρει και από πάνω για το ροντέο στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, του Airbnb. Θεωρώντας το, επενδυτικό φαινόμενο που συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Ανακούφιση, ανασύνταξη και προοπτική

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάσχεση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα, κινείται ανάμεσα στο τρίπτυχο: Άμεση ανακούφιση, ανασύνταξη και προοπτική.

«Έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε άμεσα, όπως έχουμε περιγράψει, για τον περιορισμό των συνεπειών της σοβούσας κρίσης ακρίβειας. Με το πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική αγορά ρεύματος. Με την αποκατάσταση του Δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ. Με το τέλος της αισχροκέρδειας των παραγωγών. Με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Με τη διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

Αντίστοιχες άμεσες παρεμβάσεις, συμπλήρωσε, ότι σχεδιάζει το κόμμα του και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας νοικοκυριών με συσσωρευμένα χρέη ρεύματος, αερίου, ενοικίου, με κομμένες παροχές ηλεκτρικού, που αντιμετωπίζουν και επισιτιστική κρίση.

Το σχέδιό του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει:

– Τη δωρεάν επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος

– Τη παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kw ανά μήνα και ανά νοικοκυριό, με προπληρωμένη κάρτα αλληλεγγύης για αγορά τροφίμων και βασικών ειδών.

«Η διπλή απειλή που γεννιέται από την απουσία προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και την ανυπαρξία κρατικής στεγαστικής πολιτικής για την κοινωνική στέγη και τη δημιουργία προσιτής οικονομικής κατοικίας, συγκροτεί ένα εκρηκτικό μείγμα που χρειάζεται άμεση απάντηση από την πλευρά μιας συντεταγμένης πολιτείας», τόνισε στη συνέχεια.

Οι τέσσερις άξονες αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τέσσερις άξονες δράσης, για τους οποίες είπε αναλυτικά:

«Ο πρώτος άξονας του σχεδίου αφορά την αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία.

Τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν ξανά ραγδαία, λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης κατά την πανδημία, με το ανεπαρκές πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, και εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων και της δραματικής αύξησης των εξόδων στέγης από το 2020.

Το πρόβλημα είναι υπαρξιακό για την κοινωνική συνοχή, με δεδομένο ότι τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Από τα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά, τα 3 εκ. έχουν ιδιόκτητη στέγη και από αυτά το 23% έχουν δάνεια και υποθήκες.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, οι πλειστηριασμοί, οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, δημιουργούν μια μοναδική στην Ευρώπη κατάσταση όπου συσσωρεύεται ένα μεγάλο ανενεργό στεγαστικό απόθεμα και απειλείται με αναδιανομή ο μοναδικός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών.

Υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη να προλάβουμε ένα τεράστιο κύμα εκποίησης της λαϊκής περιουσίας που όμοιο του δεν έχει ζήσει ποτέ η χώρα, ακόμα και στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Να προλάβουμε τον κίνδυνο δηλαδή, να αλλάξουν χέρια τα σπίτια που παραδοσιακά περνούσαν από γενιά σε γενιά.

Για τους λόγους αυτούς το σχέδιό μας προβλέπει:

Τη Κατάργηση του ακραία αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ

Την επαναφορά της προστασίας τη κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, και την δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες.

Για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.

Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών σχεδιάζουμε μια μεγάλη καινοτομία: Την δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Ο δεύτερος άξονας του Σχεδίου μας, αφορά τον έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb και την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων.

Η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του Airbnb αποτελεί μια από της βασικές αιτίες της συνεχούς αύξησης τιμών αγοράς και ενοικίων κατοικίας, της δημιουργίας νέας φούσκας ακινήτων.

Νέοι, οικογένειες με παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, ευάλωτοι, μονογονεϊκά νοικοκυριά, που απαρτίζουν τα αδύναμα και μεσαία στρώματα, αδυνατούν να βρουν αξιοπρεπή στέγη.

Αντίθετα, τα τρία τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση των τιμών αγοράς ακινήτων και ενοικίων φτάνει μεσοσταθμικά στο 32%.

Η πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% από την 1/1/22 στο 55% των περιοχών της χώρας, όπως και η αύξηση του κόστους κατασκευής νέων κατοικιών ενισχύει τη φούσκα ακινήτων δηλαδή τα υπερτιμημένα νοίκια και το κόστος αγοράς.

Θέλω να είμαι σαφής : Το πρόβλημα δεν το προκαλούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα 2 ή 3 ακίνητα που διαθέτουν μέσω AirBnb.

Το πρόβλημα είναι αυτό το καθεστώς άγριας δύσης, που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών, να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλοιώνοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων.

Γι’ αυτό το σχέδιό μας προβλέπει :

Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και εως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.

Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 – 4 μήνες ως airbnb.

Ο Τρίτος άξονας του σχεδίου μας, είναι η προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή.

Στόχος μας είναι η επανάκτηση του δικαιώματος στη Στέγη των νέων και ειδικότερα των νέων ζευγαριών 24-44 ετών.

Το Σχέδιό μας προβλέπει :

Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών.

Έτσι αυξάνουμε την επιδότηση από 70€ σε 140€ το μήνα για νοικοκυριό με ένα μέλος και από 175€ σε 350€ το μήνα για νοικοκυριό με 2 παιδιά.

Αντιστοίχως αυξάνουμε και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Από 7000€ σε 14000€ για την επιδότηση νοικοκυριού με ένα μέλος.

Και από 17.500€ σε 35.000€ για την επιδότηση ζευγαριού με 2 παιδιά.

Το σύνολο των δικαιούχων θα φτάσει τις 150.000 νοικοκυριά 25-44 ετών.

Με συνολικό επιπλέον κόστος 255 εκ. €/έτος.

Ο τέταρτος και πιο συνολικός άξονας, αφορά τη Νέα Στεγαστική Πολιτική και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για την κοινωνική πλειοψηφία.

Για το σκοπό αυτό το Σχέδιό μας προβλέπει: Τη Δημιουργία Τράπεζας Στέγης.

Η Τράπεζας Στέγης δημιουργείται από:

α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση.

β) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

γ) κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, που θα τους δοθεί από το κράτος.

Το οποίο περιλαμβάνει:

‒ Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ

‒ Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο

‒ Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.

‒ Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη

‒ Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης

Η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των δύο πρώτων περιπτώσεων, δηλαδή των ανεκμετάλλευτων δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων, θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, με χρηματοδότηση από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους.

Αλλά ο πυρήνας του σχεδίου μας είναι η τρίτη περίπτωση, ακριβώς γιατί δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος και έξοδα αποκατάστασης και μπορεί πράγματι να αποτελέσει τον άμεσο ρυθμιστικό παράγοντα συγκράτησης των ενοικίων και ελέγχου της φούσκας ακινήτων.

Τέλος ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης, πέρα από τη δημιουργία απαιτεί και την ορθή διαχείριση και διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης.

Για αυτό και το σχέδιό μας προβλέπει : Τη Ψηφιακή Διαχείριση και Διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης (ΠΟΣ)

α) Θεσπίζοντας νόμο-πλαίσιο για τη στέγη και κεντρική δομή του Κράτους σε επίπεδο Υφυπουργείου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Δημιουργώντας ψηφιακό παρατηρητήριο αποθέματος στέγης το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε δήμο της χώρας και στην κεντρική δομή του κράτους και περιλαμβάνει μητρώα κατοικιών, μητρώα δικαιούχων και αντιστοίχιση μεταξύ δικαιούχων και κατοικιών».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...